Informatie over scanners
Met een scanner kun je afbeeldingen, foto’s, tekeningen en teksten digitaliseren en opslaan op je computer. Zo kun je bijvoorbeeld oude foto’s of krantenartikelen naar je pc overhevelen. Nadat je de foto of tekst hebt ingescand, kun je deze bewerken, printen of versturen. Deze pagina beschrijft wat belangrijk is bij de aanschaf van een scanner.
Soorten scanners
Flatbedscanner
De meeste scanners op de markt zijn flatbedscanners. Deze scanners hebben een vlakke glasplaat waar je objecten op kunt leggen om te scannen. Daarnaast zijn veel flatbedscanners uitgerust met een transparantenadapter. Daamee kun je negatiefstroken en dia’s inscannen.
Filmscanner
Filmscanners zijn speciaal bedoeld voor het inscannen van dia’s en negatieven. De kwaliteit en de snelheid waarmee ze deze films of dia’s inscannen is beter en sneller dan via een transparantenadapter op een flatbedscanner.
Documentscanner
De documentscanner is een scanner die in staat is om zeer snel documenten in te scannen. Deze scanner wordt hoofdzakelijk gebruikt om in een hoog tempo en groot aantal documenten te digitaliseren, vooral in zakelijke omgevingen.
Resolutie
Bij scanners kom je vaak de term 'resolutie' tegen en deze wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch). Het aantal beeldpunten (dots) bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je scans. Over het algemeen kun je stellen: hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit van de scan. Voor de meeste doeleinden is een resolutie van 600 tot 1200 dpi voldoende. Als je de scanner gaat gebruiken voor het archiveren van documenten is het goed om te weten dat er scanners zijn met de optie 'automatische document doorvoer' (ADF).
Bij veel scanners wordt de resolutie in twee verschillende waardes aangegeven. De optische resolutie is de echte resolutie die het scanelement kan produceren. De 'enhanced' of digitale resolutie wordt verkregen door speciale rekensoftware van de scanner. Hij voegt dus eigenlijk pixels toe en vergroot zo het bestand. Zo lijkt de resolutie groter maar is die in kwaliteit minder scherp dan de optische resolutie. Oftewel: de digitale resolutie zegt niet zoveel. Je kunt beter naar de optische resolutie kijken. Met een optische resolutie van 1200x1200 kun je in de praktijk al vrij goed uit de voeten.
Interface
Om de scanner op je computer aan te sluiten, wordt er gebruikgemaakt van verschillende aansluitingen (interfaces). Het grootste verschil zit voornamelijk in de hoogte van de snelheid waarmee de scanner de data door kan sturen naar je computer. Momenteel is usb de meest gebruikte interface.
Software
Naast de software die nodig is om je scanner op de computer te installeren wordt er vaak extra software met de scanner meegeleverd. Met deze software kun je de afbeeldingen die je hebt ingescand, bewerken en je creativiteit de vrijheid geven. Voor het het herkennen van gescande teksten wordt er vaak OCR-software meegeleverd.
OCR
Als een scanner iets inscant maakt hij daar een digitaal plaatje van, ongeacht wat het origineel is. Een tekstbestand word daardoor ingescand als een foto. In een tekstverwerker kun je dan ook de ingescande tekst niet als zodanig bewerken. Er is speciale software nodig om dit weer te veranderen naar echte tekst. Deze software heet OCR (Optical Character Recognizing) oftewel: Optische Letter Herkenning. Deze software 'bekijkt' het document en maakt er weer echte tekst van die je in een tekstverwerker, zoals bijvoorbeeld Word, kunt bewerken.
Kleurdiepte
De kleurdiepte van een scanner wordt aangegeven in bits. Hoe groter de kleurdiepte, hoe meer kleuren er kunnen worden onderscheiden. De meeste van de huidige scanners hebben een kleurdiepte van 48-bits, maar 24-bits is vaak al meer dan voldoende.
-
1
-
2
-
3