Buitenlandse artikelen

Het is voor consumenten goed om te weten dat er van veel producten ook buitenlandse varianten te koop zijn in Nederland.

Buitenlandse artikelen kunnen goedkoper zijn dan Nederlandse artikelen, maar er zit dan vaak een buitenlandse handleiding bij en eventueel bijbehorende software kan ook anderstalig zijn. Ook de typenummers kunnen anders zijn dan die van Nederlandse uitvoeringen.

Garantie
Waar je altijd goed op moet letten is de garantie. Als je een buitenlands product hebt gekocht bij een Nederlandse winkel, dan heb je recht op de wettelijke garantie. Maar, gaat er iets aan stuk, dan kun je er rekening mee houden dat het product voor de garantie soms opgestuurd moet worden naar het land van herkomst. Jouw product kan dan enkele weken, misschien zelfs maanden weg zijn. Sommige fabrikanten hanteren echter Europese garantie. Ook zijn er berichten dat een enkele fabrikant op wereldwijde garantie overgaat, zodat wanneer je bijvoorbeeld een Duitse camera koopt, je voor de garantie bij de Nederlandse vestiging van deze fabrikant kunt aankloppen. Helaas geldt dit vooralsnog niet voor alle fabrikanten.

Levertijd
Soms is de buitenlandse uitvoering van een product eerder op de markt dan de Nederlandse uitvoering. De fabrikant brengt een camera bijvoorbeeld al wel uit in Duitsland of in Amerika en de Nederlandse vestiging van die fabrikant brengt hem (nog) niet uit op de Nederlandse markt.
Nederlandse ondernemers kunnen dan in het buitenland de camera's inkopen en ze vervolgens in Nederland verkopen aan consumenten. Aan de andere kant zijn levertijden van buitenlandse artikelen die niet bij de betreffende winkel op voorraad liggen, vaak minder voorspelbaar.

Handleiding en software
De anderstalige handleidingen en software zijn voor veel mensen een nadeel. Als je niet thuis bent in het Duits of het Engels, dan is dat toch wel vervelend. Hier zijn wel oplossingen voor te vinden als je goed zoekt. Via Internet zijn van sommige artikelen Nederlandse handleidingen en software te vinden. In sommige gevallen kun je ook de fabrikant bellen en vragen om een Nederlandse handleiding en software. Hier worden vaak kosten voor in rekening gebracht. De hoogte van die kosten verschilt per fabrikant.

Functionele verschillen
Voor sommige producten gelden specifieke punten waar je goed naar moet kijken:

  • Een Duitse (draadloze) telefoon is meestal gemaakt voor het nummerweergavesysteem FSK. Het grootste Nederlandse telecombedrijf KPN, ondersteunt dit systeem niet. Zij werken met DTMF, een ander nummerweergavesysteem. Dus als je een abonnement van KPN hebt en je vind nummerweergave erg belangrijk, dan is het kopen van een Duitse (draadloze) telefoon niet handig.
  • Een Amerikaanse DVD-speler is gemaakt voor regiocode
    • 1. In Europa worden alle dvd's gemaakt met regiocode
    • 2. Een Europese DVD kun je dan niet bekijken op jouw Amerikaanse dvd-speler, tenzij je het regiovrij kunt laten maken.
  • Een buitenlandse mobiele telefoon, met bijvoorbeeld een Engelstalig menu kan niet met T9 in het Nederlands werken. Dus even snel met T9 een sms'je typen is dan niet mogelijk, omdat de Engelse T9 geen Nederlandse woorden kent.
  • Een Duitse wasmachine kan een Duits menu hebben.