Digitale camera's vergelijken en kopen (1075 resultaten)

Beste

Nieuwste

Digitale camera's vergelijken


De digitale camera

Met de komst van de smartphone lijkt de digitale camera of digitale compactcamera wat naar de achtergrond geschoven, maar niets is minder waar. De digitale camera heeft namelijk veel meer te bieden dan de camera op onze smartphone. De digitale camera maakt gebruik van CCD/ CMOS oftewel een lichtgevoelige sensor. De beelden worden digitaal bewerkt en opgeslagen. De beelden worden intern of op een geheugenkaart opgeslagen. Ze zijn uit te lezen via het lcd-scherm of via een pc (computer). Veel digitale camera's bevatten een optische zoom, de smartphone bevat meestal alleen een digitale zoom. Digitale camera's bevatten een grotere lens dan de camera's van smartphones. Hierdoor wordt er ook bij weinig licht betere foto's gemaakt. De lens is lichtgevoeliger.


Fototoestel kopen

Wie een fototoestel wil gaan kopen maakt met de digitale camera een goede keus. Oude toestellen die gebruik maken van fotorolletjes zijn amper nog in gebruik en het wordt steeds moeilijker om hier materiaal voor te verkrijgen. De digitale camera maakt gebruik van intern of extern geheugen en is daardoor altijd via moderne technieken te bekijken. Er zijn verschillende merken waaronder Sony, Canon en Nikon de marktleiders zijn. Daarnaast zijn er nog minder grote of minder verkochte merken zoals Philips, Fuji, Ricoh, Leica en Panasonic. De prijsklassen zijn erg uiteenlopend en afhankelijk van de mogelijkheden en opties van het toestel. Sommigen zweren bij een bepaald merk, maar nog belangrijker zijn de mogelijkheden en wat het doel is van de camera. Er is een duidelijk verschil in gebruik wanneer het om professionele foto's of vakantiekiekjes gaat.


Waar je op moet letten

Belangrijk bij de aanschaf zijn het aantal megapixels oftewel de beeldchip. Wanneer er geen vergrotingen gemaakt hoeven te worden zijn 5 megapixels voldoende. De meeste camera's bieden standaard 10 megapixels. Let er wel op dat meer megapixels niet direct betere kwaliteit betekent. Een hogere resolutie kan voor meer ruis zorgen. Digitale camera's zijn voorzien van een digitale zoom. Daarbij wordt de foto in feite achteraf bijgesneden. Het teveel aan megapixels wordt gebruikt om digitaal in te zoomen. De optische zoom zit niet op iedere camera. Hierbij bewegen de verschillende lensdelen ten opzichte van elkaar. Een optische zoom geeft betere kwaliteit dan een digitale zoom. Beeldstabilisatie is een belangrijk onderdeel. Bij langere sluitertijden (fotograferen met weinig licht) zorgt beeldstabilisatie ervoor dat er geen bewegingsonscherpte ontstaat. Bij korte sluitertijden is het beter beeldstabilisatie uit te zetten. Wie een digitale camera gaat kopen doet er goed aan om bovenstaande aandachtspunten mee te nemen.