Informatie over digitale camera's

Als je een digitale camera koopt moet je vooral letten op de Megapixels, optische zoom en of de camera beeldstabilisatie heeft. Tevens is het goed om te kijken of de camera kan filmen in Full-HD. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten bij de aankoop van een digitale camera.

Bekijk alle digitale camera's

Camera algemeen

Je kunt kiezen voor een compacte camera die eenvoudig in het gebruik is of één waarbij je alles handmatig kunt instellen.

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeuren en wensen bij het kiezen van een camera. De één kiest voor het gemak van een volautomatische compactcamera, de ander kiest voor een uitgebreidere camera waarmee je bijvoorbeeld sluitertijd en diafragma handmatig kunt instellen.

Een nieuwe ontwikkeling op cameragebied is de zogenoemde systeemcamera. Dit zijn compactcamera’s met verwisselbare lenzen en deze neigen dus meer naar digitale spiegelreflexcamera’s.

LCD-scherm camera

lcd-scherm Veel camera’s beschikken over een touchscreen. Hiermee kun je de camera rechtstreeks op het scherm bedienen. Er zijn ook camera's met een kantelbaar lcd-scherm. Hierdoor kun je makkelijker vanuit moeilijke posities foto's maken. De nieuwste ontwikkeling op lcd-gebied is het zogenaamde amoled-scherm. Voordelen van een amoled-scherm zijn: dun, licht, sterk en zeer goede beeldkwaliteit.

Veelgestelde vragen over digitale camera's

“Wat is beter een compactcamera of een spiegelreflex”
Een goed compactcamera kan een hele goede kwaliteit leveren. Over het algemeen is het echter wel zo dat een digitale spiegelreflex een betere beeldkwaliteit levert. Minder ruis en een mooiere achtergrondvervaging (bokeh) bijvoorbeeld. Daarnaast kun je met een spiegelreflex over het algemeen meer met de hand instellen en kun je de camera uitbreiden met andere lenzen.

“Zijn meer megapixels altijd beter?”
Meer megapixels is geen garantie voor een beter beeld. In theorie kun je met meer megapixels wel groter printen met behoud van kwaliteit. Meer megapixels betekent vaak wel meer ruis in de foto. Beter is het om ook te letten op de maat van het lichtgevoelige element (CCD of CMOS). Hoe groter deze is hoe lichtgevoeliger de chip en hoe minder kans op ruis.

“Kun je ook goed filmen met een compactcamera of kun je dan beter een camcorder gebruiken?”
De filmkwaliteit van digitale compactcamera's is erg goed te noemen. Veel modellen filmen al in Full-HD kwaliteit. Wil je echter een camera kopen met als hoofddoel filmen, kies dan voor een camcorder. Deze levert een betere filmkwaliteit dan een compactcamera en heeft meer filmspecifieke eigenschappen. Zo kun je bijvoorbeeld met een compactcamera vaak niet zoomen tijdens het filmen. Dit kan met een camcorder wel.

Camera flitser

De flitser werkt automatisch in situaties met weinig licht, maar kan vaak ook handmatig worden aangezet. Denk je veel van de flitser gebruik te maken, dan kun je bij keuze letten op een camera met een hoog richtgetal (de afstand van de flitser in meters). Ook zijn er camera’s waarbij je een externe flitser kunt aansluiten. Deze flitsers hebben vaak een hoger richtgetal en de mogelijkheid om indirect te kunnen flitsen.

Megapixels en resolutie

Het hart van een digitale fotocamera bestaat uit een beeldsensor in combinatie met een lens. De beeldsensor (CCD of CMOS) bestaat uit vele lichtgevoelige puntjes (pixels) en bepaalt de resolutie van de camera.
De resolutie van de huidige camera’s is inmiddels opgelopen tot zo'n 20 megapixel. De kwaliteit van een digitale camera wordt maar voor een deel bepaald door het aantal megapixels. Een goede lens en het formaat van de beeldsensor is minstens zo belangrijk. (een grotere beeldsensor is beter).
Hoe hoger de resolutie hoe mooier je kunt printen. Zeker op fotoprinters.

Instelmogelijkheden camera

instelknop Veel gebruikers van een digitale camera kiezen voor de automatische instellingen. Deze AE-programma’s werken met instellingen die door de fabrikant al zijn bepaald, afhankelijk van het onderwerp. Je kiest een programma op de camera (herkenbaar aan de pictogrammen) zoals portret, sport, landschap of close-up en de camera zal dan volautomatisch de optimale instellingen kiezen.
Op deze manier wordt fotograferen veel eenvoudiger en behoren mislukte foto's meestal tot het verleden.

Camera interface

Het overzetten van foto's naar de computer gaat via een kabeltje of de uitneembare geheugenkaarten. De meeste camera's hebben een usb 2.0 aansluiting waardoor een snelle gegevensuitwisseling tussen computer en camera mogelijk is. Als je camera ook beschikt over AV-out dan kun je met een speciaal videokabeltje jouw foto’s ook weergeven op TV. De meeste camera's die kunnen filmen beschikken ook over een hdmi-aansluiting.

Met WiFi kun je de beelden draadloos naar je pc of laptop sturen. Tevens is het mogelijk om met WiFi de beelden rechtstreeks te uploaden naar je PC, een smartphone of tablet en sociale netwerken als facebook of youtube.

Bij een camera die gebruikmaakt van een geheugenkaart is het niet nodig om hem op de computer aan te sluiten om foto’s over te kunnen zetten. Met een zogenaamde cardreader kan de geheugenkaart direct vanaf de computer worden gelezen (maar ook 'beschreven' worden met data vanaf de computer). Steeds meer computers en laptops worden geleverd met een ingebouwde cardreader.

Geheugenkaarten

De opslagcapaciteit van de kaart wordt aangegeven in GB (gigabyte) en gaat op dit moment tot wel 128 GB. In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel foto’s je ongeveer kunt maken op een geheugenkaart.

Capaciteit geheugenkaartjes
Capaciteit kaart Aantal Megapixels camera
  6MP
8MP 10MP
12MP 16MP
4G 1450 1000 850 700 540
8GB 2900 2000 1700 1400 1070
16GB 5800 4000 3400 2800 2150
32GB 11600 8000 6800 5600 4300
64GB 23200 16000 13600 11200 8600


Lens en zoomfunctie

De meeste digitale camera’s beschikken over de mogelijkheid van "in- en uitzoomen" waardoor je het onderwerp dichterbij kunt halen. Een optische zoom haalt het onderwerp naar je toe met behoud van de originele kwaliteit. Bij een digitale zoom wordt een deel van de foto digitaal uitvergroot en lever je veel aan kwaliteit in. Een optische zoomlens geniet om deze reden de voorkeur.

Lenzen met een lange brandpuntafstand (= tele, bijvoorbeeld 140 mm) halen het onderwerp dichterbij. Voor het gewone fotowerk is een 3x optische zoomlens (bijvoorbeeld 35 – 105 mm) prima, maar wellicht geef je de voorkeur aan meer groothoek (landschappen en binnenshuis) of aan een sterkere telelens (natuur- en sportfotografie).

Hieronder zie je een voorbeeld van zoommogelijkheden: van groothoek (20 mm) tot telelens (120 mm).

Brandpuntsafstand
Mocht je kiezen voor een sterke zoomlens dan kan een camera met beeldstabilisator een interessante optie voor je zijn. Deze beeldstabilisator zorgt ervoor dat de bewegingen die je zelf veroorzaakt, worden gecorrigeerd door de camera. Hierdoor wordt de kans op onscherpe foto's aanzienlijk kleiner.