Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

versterkers


Informatie over versterkers

Een versterker is min of meer het hart van uw installatie. Voordat je een keuze kunt maken uit het grote aanbod van apparaten is het belangrijk om goed te weten of je een stereo of surround installatie wilt kopen. Een surround versterker is in staat om bioscoopgeluid voort te brengen in je eigen kamer. Hoewel surround apparatuur een immense populariteit kent, wordt er ook nog steeds veel stereo apparatuur verkocht.

wekker

Surround
De surround versterker geniet minder populariteit dan de surround receiver en komt bijna alleen in de hoogste prijsklassen voor. Veel elektronica fabrikanten hebben een groot assortiment surround receivers en als topmodel een surround versterker. Theoretisch gezien moet een versterker beter klinken dan een receiver omdat de voeding van het apparaat niet gedeeld hoeft te worden met de tuner. Daarnaast worden de signalen in de versterker niet beïnvloed door de elektronica van de tuner. Zoekt je niet het neusje van de zalm (met het bijbehorende prijskaartje) en wil je geen twee apparaten maar één, dan bent je waarschijnlijk beter uit met een surround versterker.

Vermogen
Het uitgangsvermogen geeft, kort gezegd, aan hoeveel geluid er uit de versterker komt. Hoe meer vermogen de versterker heeft hoe beter deze “de baas is” over de speakers. Een beter gecontroleerd geluid is het gevolg. Wel moet je opletten bij het vergelijken op vermogen van versterkers omdat fabrikanten vaak verschillende meetmethoden hanteren. Het aantal kanalen geeft aan hoeveel speakers je op de versterker kan aansluiten in een surround opstelling.

THX gecertificeerd
Wanneer het apparaat dit keurmerk draagt wil dat zeggen dat het in staat is een zeer realistisch, ongeëvenaard bioscoop geluid te realiseren. Alleen de high-end versterkers of receivers kunnen deze weergave hebben.

Platenspeler aansluiting
Niet alle versterkers hebben een aansluiting voor de platenspeler (phono). Sommige mensen hechten veel waarde aan hun (oude) platen. Mocht je een van die mensen zijn, let dan goed op of de gewenste versterker wel over een dergelijke aansluiting beschikt. Zo niet dan kun je altijd nog een apart phono voorversterkertje kopen die je aansluit op bijvoorbeeld de aux ingang van de versterker. Voor de veeleisende muziekliefhebbers kan het zelfs verstandig zijn om een aparte (kwalitatief betere) phono-voorversterker te gebruiken.

Luidspreker selector
Met deze schakelaar kan je de frontspeakers aan en uit zetten. Met een selector die alleen een A stand heeft kan je één paar frontspeakers aan en uit zetten. Bij een A en B stand is het ook mogelijk om in een tweede ruimte een paar speakers aan te sluiten. Je kan dan slechts één paar speakers tegelijk laten spelen. Wanneer de schakelaar een A,B en A+B stand heeft kan je ook beide paren speakers tegelijk laten spelen. Daarnaast kan je in het laatste geval je frontspeakers bi-wiren; de hoge en lage tonen worden dan met aparte kabels aangesloten. Let op dat wanneer je meer speakers wilt aansluiten de impedantie van de speakers overeen komt met de aanbevelingen van de versterkerfabrikant. Over het algemeen moet je vier speakers met een impedantie van 8 Ohm hebben om deze gelijktijdig te laten spelen. Laat je, in het geval dat de speakers een lagere impedantie hebben, goed informeren vóór je alle vier speakers aansluit. Een te lage impedantie kan schade aan de versterker veroorzaken.

Toonregeling
Sommige fabrikanten van versterkers voeren hun apparaten uit zonder toonregeling. Dit komt voort uit de overtuiging dat het geluid zo natuurlijk (zo dicht mogelijk bij het origineel) mogelijk moet worden weergegeven. Een toonregeling is in dat opzicht uit den boze. Toch kan het voor een doorsnee consument heel praktisch zijn om de hoge of lage tonen iets bij te kunnen stellen.

Source direct
Met deze schakelaar kan je een alternatieve (zo kort mogelijke) signaalweg kiezen in de versterker. Omdat b.v. de toonregeling wordt overgeslagen wordt het geluid zo natuurlijk mogelijk weergegeven.

Afmetingen
Vaak worden de afmetingen van een bepaald apparaat niet erg aandachtig bekeken. Als je je bestaande audiomeubel niet wilt aanpassen of vervangen is het verstandig om dit wél te doen! Surround versterkers zijn over het algemeen een stuk groter dan stereo versterkers. Vooral de diepte is meer.


Keuze
Om te komen tot uw juiste keus, biedt Kieskeurig een aantal mogelijkheden:

  • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kunt u ook uw review plaatsen.
  • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
  • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij wie u deze producten online kunt kopen.
  • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig Mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkel beoordeling.
  • Kopen op Internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.