Moederbord kopen| Tips en informatie

Wil je een moederbord kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk moederborden op Kieskeurig.nl!

Direct moederborden vergelijken Bekijk en vergelijk

Moederbord kopen

Moederbord kopen: tips en informatie


Ga je zelf je computer samenstellen dan is het kiezen van het juiste moederbord een belangrijke eerste stap. Maar waar moet je nu precies op letten als je een moederbord gaat kopen? En hoe weet je of deze geschikt is voor alle toepassingen die voor jou belangrijk zijn? In dit artikel helpen we je om al die informatie op een rijtje te zetten, zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt.


Wat is een moederbord?

Het moederbord vormt het kloppend hart van je computer. Het is een printplaat die alle componenten van stroom voorziet en met elkaar laat communiceren. Je processor, werkgeheugen, geluidskaart, videokaart en andere onderdelen zijn dus allemaal aangesloten op het moederbord. Het zorgt ervoor dat elke taak die je wilt uitvoeren op de best mogelijke manier gebeurt.

Direct moederborden vergelijken

Soorten

Soorten moederborden

In principe werkt elk type moederbord op dezelfde manier. We onderscheiden de verschillende soorten moederborden dan eigenlijk ook alleen op het merk processor dat ze ondersteunen: Intel of AMD. Welke processor je kiest bepaalt dus welk soort moederbord voor jou geschikt is.



Weet je nog niet welke processor je moet kiezen? Daar helpen we je graag bij op onze pagina met meer informatie over processors.



Direct moederborden vergelijken Informatie over processors

Specificaties

Specificaties van een moederbord

Bij het kopen van een moederbord zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Je denkt na over de computerfuncties die je nu gebruikt, maar ook over mogelijke toepassingen in de toekomst. Door nu een moederbord met uitbreidingsmogelijkheden te kiezen hoef je in de toekomst niet weer direct een nieuw moederbord te kopen. Kijk daarom goed welke van onderstaande specificaties voor jou belangrijk zijn.


Chipset

Heb je de keuze voor het soort moederbord gemaakt? Dan is het selecteren van de chipset vaak de volgende stap. Zoals het moederbord het hart van je computer vormt, is de chipset weer het hart van je moederbord. Deze bevat de software die het moederbord aanstuurt en regelt de communicatie met alle onderdelen die je hierop aansluit.

Socket

Een van de onderdelen die je op het moederbord aansluit is de processor. Het specifieke aansluitpunt hiervoor is de socket. Deze bepaalt dus welk type processor je op het moederbord kunt aansluiten. Bedenk daarom vooraf welke processor je gaat gebruiken en kies een moederbord dat deze ondersteunt met een passende socket.

Formaat

Je moederbord moet natuurlijk wel in de behuizing van je pc passen. Voor de meeste pc’s is het standaard ATX-model de best passende oplossing. Heb je een desktop of minitower, dan zal een micro-ATX beter passen. Is het goed geleiden van warmte voor jou belangrijk, dan kies je een BTX-variant.

PCI-e

PCI-e staat voor Peripheral Component Interconnect Express en is een standaard voor insteekkaarten. Denk daarbij aan videokaarten, geluidskaarten, netwerkkaarten en SSD’s. De toevoeging x1, x4, x8 of x16 geeft het aantal beschikbare kanalen aan, die bepalend zijn voor de snelheid. Een PCI-e x1 haalt bijvoorbeeld een snelheid van 250 MB/s, terwijl een PCI-e x16 wel 4GB/s haalt.

SLI/CrossFire

Zijn grafische prestaties voor jou belangrijk, dan is het handig als je de prestaties van meerdere videokaarten kunt combineren. Je hebt hiervoor wel een moederbord nodig dat beschikt over SLI of CrossFire. Dit zijn twee vergelijkbare technieken die dit combineren mogelijk maken.

USB/FireWire

Naast het aansluiten van randapparatuur binnenin de behuizing van je pc, wil je ook externe randapparatuur kunnen aansluiten. Dat kan heel eenvoudig via USB-poorten, waarbij je de keuze hebt tussen het standaard USB 2.0 of het snellere USB 3.0. Daarbij is het goed om te weten dat je een USB 2.0-kabel gewoon kunt aansluiten op een USB 3.0-poort en vice versa. Uiteraard let je ook het aantal USB-poorten dat je wilt gaan gebruiken.

Interface harde schijf

Om data te bewaren sluit je een harde schijf aan op je moederbord. De aansluitingen hiervoor bestaan uit verschillende soorten, waarvan SATA (Serial Advanced Technology Attachment) voor de meeste consumenten het interessantst is. Deze is overigens leverbaar in verschillende snelheden, aangegeven met het aantal GB/s.

RAM

De Random-Access Memory (RAM) is het werkgeheugen van je computer. Deze bepaalt voor een groot deel de snelheid waarmee je computer presteert. RAM is verkrijgbaar in verschillende modellen en snelheden.

Let er dus goed op dat moederbord en RAM elkaar ondersteunen. Daarbij kijk je naar het type geheugenslot. Bij desktop pc’s is DIMM de standaard, bij laptops en kleinere computers SODIMM. Daarbinnen kennen we nog de types DDR, DDR 2 en DDR 3, die verschillen in snelheid en het aantal pins van de aansluiting.

VGA-chip

Beschikt je moederbord over een ingebouwde VGA-chip, dan hoef je in principe geen aparte grafische kaart te kopen. Wel is het zo dat een losse videokaart over het algemeen betere grafische prestaties levert. Zeker voor een gaming moederbord is een aparte videokaart een aanrader.

(Wireless) LAN

LAN staat voor Local Area Network en geeft je de mogelijkheid om je computer op een (draadloos) netwerk aan te sluiten. De LAN-snelheid is daarbij bepalend voor de snelheid waarmee je data via het netwerk overdraagt. Bij een moederbord met LAN-functionaliteit hoef je dus geen aparte netwerkkaart meer te kopen.

Audiochip

Een moederbord met geïntegreerde audiochip heeft in principe geen aparte geluidskaart nodig. Momenteel zien we dat de meeste moederborden al 7.1-kanaals output ondersteunen. Wil je toch een andere geluidskaart aansluiten, dan kun je de ingebouwde audiochip gewoon uitschakelen.


Keuzehulp

Welk moederbord moet ik nu kiezen?


Afhankelijk van de processor die je gebruikt maak je allereerst een keuze tussen de twee grote merken op het gebied van moederborden: Intel en AMD. Een tweede logische stap is het formaat, het moederbord moet natuurlijk fysiek in je computer passen. Vervolgens kies je welke chipset je wilt gaan gebruiken, die zal bepalen welke onderdelen je op het moederbord kunt aansluiten.

Na deze drie stappen begint het echte personaliseren. Bedenk hierbij dat een moederbord ook een investering voor de toekomst is. Wil je je computer uitbreiden of upgraden, dan wil je een moederbord dat je de mogelijkheden daarvoor biedt. Welke specificaties van je moederbord daarbij belangrijk zijn hangt vooral af van waar je de computer voor gebruikt.

Voor een gaming moederbord is het bijvoorbeeld wenselijk dat je kunt overklokken om de computer sneller te laten werken. Deze functie wordt echter niet door elk type moederbord ondersteund. Ook de koeling van je systeem is hierbij natuurlijk een belangrijk aandachtspunt.

Het combineren van meerdere videokaarten is ook een belangrijke functie van een gaming moederbord. Het model moet dan wel over SLI of CrossFire beschikken, dus dat is een eigenschap waar gamers goed op letten.

Een moederbord voor iemand die foto’s of video’s op de computer werkt kan er weer heel anders uitzien. Je wilt dan bijvoorbeeld juist graag een snelle verbinding met je harde schijf, waarbij je SATA-verbinding een doorslaggevende factor is. Ook het aansluiten van randapparatuur via USB en FireWire is dan een punt van aandacht.

Zoals je ziet kunnen de voorkeuren van elke gebruiker anders zijn. Een moederbord kopen is dan ook vooral een kwestie van je wensen op een rij zetten. Vervolgens kijk je naar de specificaties die daarbij horen en selecteer je de juiste opties. Iets wat je heel makkelijk doet met onze handige vergelijker voor moederborden:


Direct moederborden vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen in moederborden


Sneller en stabieler presteren, dat zijn de belangrijkste ambities voor de ontwikkelaars van moederborden. Deels volgen ze natuurlijk de snelle ontwikkelingen op het gebied van processoren, maar ook de functionaliteit van de moederborden zelf verbetert flink.

Zo was het lange tijd niet mogelijk om meer dan twee videokaarten op een moederbord aan te sluiten. Tegenwoordig zijn er al moederborden waar je wel vier grafische kaarten op aan kunt sluiten. Het combineren van meerdere componenten zien we ook in de opkomst van dual socket moederborden.

Een dual socket moederbord kan twee processoren ondersteunen. Dat geeft natuurlijk een enorme boost aan de prestaties van je computer. Deze techniek heeft de laatste jaren dan ook flinke vooruitgangen geboekt.


Beste moederborden
Populairste moederborden