Informatie over processors

De processor, ook wel CPU (Central Processing Unit) of in het Nederlands CVE (Centrale Verwerkings Eenheid) genoemd, vormt het hart van de computer. De processor is voor een groot deel verantwoordelijk voor de prestaties van de computer. De processor verwerkt alle instructies en verstuurt resultaten en opdrachten naar de chipset, die ze vervolgens doorstuurt naar de verschillende onderdelen van de computer.

Bekijk alle Processors

Twee grote processorfabrikanten

Op dit moment zijn er twee grote fabrikanten van PC-processoren, namelijk Intel en AMD. De snelheid van de processor wordt voornamelijk weergegeven in Megahertz (MHz). AMD gebruikt een Performance Rating (PR) om de snelheid van haar processoren in vergelijking met Intel-processoren weer te geven. Het getal dat de snelheid aangeeft wordt gevolgd door '+' om aan te geven dat het een PR-snelheid betreft.

Wat heb ik nodig?

Heeft u weinig eisen en gebruikt u de PC om voornamelijk simpele taken uit te voeren, zoals surfen op internet, tekstverwerken, muziek beluisteren of film kijken, dan kunt u het beste voor een Budget-processor kiezen. Speelt u vaak computerspellen of gebruikt u de PC om digitale beelden te bewerken, dan kunt u het beste kiezen voor een Mainstream-processor. Draait u echt zware applicaties, of veel applicaties tegelijk dan is een High End-processor een aanrader. Bent u een fanatieke gamer en wilt u het uiterste uit uw pc halen, en speelt geld ook geen rol? Dan kunt u voor een Ultra High End-processor gaan.

Soort processor

De keuze voor het type processor is niet altijd eenvoudig, omdat er zoveel verschillende processors in omloop zijn. Intel heeft bijvoorbeeld de Core 2 Duo, Core 2 Quad en Core 2 Extreme en de Core i3, Core i5 en Core i7. Daartegenover staan bij AMD de Athlon X2, Athlon X3 en Athlon X4 en de Phenom.

Processoren van AMD

AMD biedt op het moment een ruim aantal processoren aan, met de Opteron voor de zakelijke markt, en de Athlon, Phenom en Sempron gericht op de consumentenmarkt. Ze doen qua prestaties niet (of nauwelijks) onder voor de processors van Intel. En kosten daarbij aanzienlijk minder.

Dual core-processors

Dual core-processoren beschikken over twee kernen die op dezelfde snelheid werken en kunnen twee taken tegelijk uitvoeren. Meerdere taken kunnen veel sneller uitgevoerd worden, omdat er als het ware twee processoren in de PC zitten.

Quad Core en sneller

De nieuwste en snelste processoren beschikken zelfs over maar liefst vier, zes of zelfs acht kernen. Dit heeft nog meer snelheidswinst tot gevolg met als gevolg nog betere prestaties van de computer.

Beste processors
Populairste processors