Inbouwvaatwasser kopen: tips voor de beste inbouw afwasmachine

Inhoudsopgave

  1. Vrijstaand of inbouw vaatwasser?
  2. Afmetingen en couverts
  3. Gebruiksgemak
  4. Welke merken maken de beste inbouw vaatwasser?

Een vaatwasser is onmisbaar in elke keuken. Als jouw nieuwe keuken niet geleverd wordt met een bijpassende vaatwasser, zul je dus zelf op zoek moeten gaan naar een afwasmachine. Ondanks dat alle vaatwassers er van buiten misschien hetzelfde uitzien, is er een groot verschil in prijs, kwaliteit, gebruiksgemak en mogelijkheden. Met deze tips kom jij straks beslagen ten ijs als je een nieuwe vaatwasser gaat kopen.

Vrijstaand of inbouw vaatwasser?

Als je een vaatwasser gaat kopen, zijn er verschillende opties mogelijk. Zo kun je kiezen voor een inbouw vaatwasser. Bij de inbouw vaatwasser zijn er twee opties: volledig geïntegreerd of half geïntegreerd. Een volledig geïntegreerde vaatwasser verdwijnt als het ware uit het zicht. Hierbij zit het bedieningspaneel namelijk aan de binnenkant zitten, meestal aan de bovenkant van de klep.

Daarnaast heb je ook nog de half geïntegreerde vaatwasser. Deze inbouwvaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de buitenkant zitten en is daarmee dus zichtbaar.

Natuurlijk heb je ook vrijstaande vaatwassers. Deze zijn over het algemeen goedkoper dan de inbouwvaatwassers. De volledig vrijstaande vaatwasser bouw je dus niet in je keukenblok in. Deze heeft dan ook een afgewerkte buitenkant die voornamelijk wit of RVS-kleurig is. Heb je een lege plek onder je aanrechtblad? Dan kun je kiezen voor een onderbouwvaatwasser. Deze heeft net als de vrijstaande vaatwasser zijn eigen deur maar in tegenstelling tot de vrijstaande vaatwasser geen afgewerkte buitenkant en geen bovenblad. Dit soort vaatwassers plaats je dus in een vrije plek onder het aanrechtblad.

Inbouw vaatwasser kopen

Afmetingen en couverts

De standaardafmeting van een vaatwasser is zo’n 80-85 cm hoog en 60 cm breed. Meet vooraf de ruimte in je keuken of onder je aanrecht op zodat je weet of deze maat past. Deze standaardmaat is geschikt voor 12 tot 15 couverts. Een couvert is één set eetgerei voor één persoon. Hieronder valt dus een glas, ontbijtbord, bestek, dinerbord, beker en een soepkom. Op basis van het aantal couverts bepaal je dus het inlaadvermogen van je vaatwasser.

Natuurlijk zijn er ook andere afmetingen voor vaatwassers beschikbaar. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte? Kies dan voor een extra smalle vaatwasser (45 cm breed met ruimte voor ongeveer 9 tot 10 couverts) of een minivaatwasser. Deze laatste heeft een platte en brede vorm en heeft ruimte voor ongeveer 6 couverts. Heb je een hoger aanrecht? Kies dan voor een extra grote vaatwasser. Deze heeft een grotere kuip en hogere binnenruimte. Hierdoor kun je ook meer vaat kwijt, tot ongeveer 15 couverts. Sommige merken duiden deze hogere vaatwassers aan met een XXL in de naam, maar het verschil tussen de standaardafmeting en de extra hoge vaatwassers is niet altijd even goed aangegeven. Let daarom goed op de afmetingen in de productspecificaties.

Gebruiksgemak

Inbouw vaatwasser kopen

Veel zaken die bijdragen aan het gebruiksgemak van je vaatwasser kun je al in de winkel testen en inschatten. Je kunt bijvoorbeeld de rekken in en uit schuiven en kijken of deze soepel glijden. Ook kun je vooraf bedenken of je een voorkeur hebt voor een bestekbakje of een besteklade. Voor de besteklade hoef je niet te bukken maar het bakje is bijvoorbeeld weer makkelijk verplaatsbaar. Natuurlijk kun je ook vast bedenken hoe je de vaatwasser wil indelen. Kan je bijvoorbeeld rekjes in- en uitklappen? Of onderdelen verplaatsen?

Daarnaast moeten sommige onderdelen zoals de sproeiarmen en de filter regelmatig schoongemaakt worden. Test in de winkel alvast of de filter zich makkelijk laat verwijderen. Hetzelfde geldt voor de sproeiarmen.

Zuinige vaatwasser

Natuurlijk wil je niet alleen een schone vaat maar als het even kan ook een energiezuinige en goedkope wasbeurt. Per wasbeurt verbruik je ongeveer 10 tot 12 liter water. De meest energiezuinige vaatwassers zijn die met de standaardafmeting van 80-85 cm hoogte en 60 cm breedte. In de winkel zelf kun je natuurlijk energielabels vergelijken. Een label met een energieklasse A+++ kenmerk is het zuinigst. Daarnaast kun je ook kijken of de vaatwasser een ecoprogramma heeft. Daarnaast staat op het energielabel ook aangegeven wat het jaarlijkse stroom- en waterverbruik van de vaatwasser is. Dit kan tot zo’n €30 euro op de jaarlijkse energierekening schelen. Andere tips om het optimale uit je zuinige vaatwasser te halen is om je vaat niet voor te spoelen maar schraap in plaats hiervan de borden zelf goed schoon boven een prullenbak. Zet daarnaast je vaatwasser pas aan wanneer deze volledig gevuld is.

Verschillende vaatwasprogramma's

De meeste vaatwassers beschikken over zo’n 4 tot 6 programma’s die variëren in duur, temperatuur, waterverbruik en energieverbruik. Het automatische/normale programma is geschikt voor de dagelijkse vaat. Heeft je vaatwasser een eerder genoemd ecopgramma? Dan kan dit programma ook dienst doen als een standaard vaatwasprogramma. Hiermee bespaar je op zowel water- als energiekosten. Houd er wel rekening mee dat dit programma langer duurt dan het automatische programma. Heb je hele vuile vaat? Dan zit er op de meeste vaatwassers ook een intensief programma. Hiermee verbruik je vanzelfsprekend wel meer energie en water. Daarnaast zitten er soms extra functies op een vaatwasser zoals een halve belading programma en een uitgestelde start functie. Met deze laatste optie kun je de start van de vaatwasser uitstellen zodat je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van de voordelige nachtstroom. Een andere handige functie van sommige vaatwassers is de aquastop. Wanneer de vaatwasser dreigt te overstromen wordt met deze functie de watertoevoer automatisch stopgezet. Zo beperk je eventuele waterschade.

Welke merken maken de beste inbouw vaatwasser?

Nu je precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf van je afwasmachine, kun je je ideale inbouw vaatwasser vergelijken op prijs en specificaties. Kies je voor een Bosch inbouw vaatwasser, dan betaal je daar wel wat voor, maar kun je wel rekenen op de nieuwste technologie. Zo bieden de nieuwste generatie Bosch inbouw vaatwassers het voordeel van Perfect Dy technologie. Hierdoor komt plastic vaat droog uit de vaatwasser en hoef je dit dus niet meer met de hand af te drogen.

Ook de Siemens vaatwasser inbouw is altijd een goede keuze. Siemens maakt – net als Bosch- gebruik van slimme technologie om de vaat beter te drogen. Siemens iSensoric vaatwassers passen het was- en droogprogramma automatisch aan de vaat aan. Wil je een smalle vaatwasser (45 cm) kopen, dan is het interessant om te weten dat de resultaten van de smalle vaatwassers van Bosch en Siemens uitstekend zijn.

In het goedkopere segment kun je ook prima vaatwassers vinden van bijvoorbeeld Beko en Exquisit. Een Beko vaatwasser is altijd energiezuinig, bevat slimme technologie als Eco-stand, uitgestelde start en een Aquasensor en is altijd scherp geprijsd. Een Exquisit vaatwasser is nog goedkoper en daardoor iets minder geavanceerd, maar wast de vaat wel prima schoon.