Inbouwmagnetron kopen: tips voor de beste inbouw magnetron

Inhoudsopgave

  1. Welke soorten inbouwmagnetrons zijn er?
  2. Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouwmagnetron?
  3. Hoe verwijder je een inbouwmagnetron?
  4. Welke merken maken de beste inbouwmagnetrons?

Hoewel losse magnetrons al lang niet meer lelijk en wit zijn, is een inbouwmagnetron de kroon op je keuken. Een inbouwmagnetron neemt geen ruimte in op het aanrecht en geeft je keuken een strak uiterlijk. Met een inbouwmagnetron uit dezelfde lijn als je oven creëer je helemaal een luxe uitstraling.

Vrijwel ieder merk heeft een flinke keuze, van een basic solo tot een inbouw combimagnetron. Aangezien inbouwmagnetrons tot wel drie keer duurder zijn dan losse magnetrons, is het slim om je goed te oriënteren. Wij helpen je graag bij het maken van je keuze én bij het vinden van een mooie magnetron-aanbieding.

Welke soorten inbouwmagnetrons zijn er?

De eenvoudigste en goedkoopste optie is een solomagnetron. Deze heeft alleen een magnetronfunctie waarmee je snel eten en drinken kunt opwarmen en ontdooien. Een combimagnetron combineert de magnetronfunctie met de heteluchtfunctie die je ook in een oven ziet. Bij een heteluchtfunctie verdeelt een ventilator de hitte van het warmte-element gelijkmatig door de ruimte. Je kunt de ovenfunctie los gebruiken of in combinatie met de magnetronfunctie.

De meeste combimagnetrons zijn ook voorzien van een grill, waarin je bijvoorbeeld een kippetje niet alleen kunt garen, maar ook krokant kunt bakken. Ook deze stand is in combinatie met de magnetron- en de heteluchtfunctie te gebruiken. De magnetron-grillfunctie is vooral geschikt voor het tegelijkertijd garen en grillen van vlees. Ook handig: met een magnetron met grill geef je bijvoorbeeld een tosti of een pastagerecht een heerlijke topping van gesmolten kaas.

Heb je niet veel ruimte maar wil je toch graag een magnetron inbouwen, dan is een mini magnetron een goede oplossing. Een normale magnetron heeft een inhoud tussen 40 en 25 liter. Mini magnetrons hebben een inhoud tussen 17 en 25 liter en zijn daarmee een stuk compacter. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouwmagnetron?

Een inbouwmagnetron wordt in een muur of kast ingebouwd zodat hij één geheel vormt met de rest van je keuken. Daarbij is het van groot belang dat je nieuwe magnetron precies past op de plek waar je hem wilt plaatsen. Daarvoor moet je de afmeting van de nis weten waarin je de magnetron wilt plaatsen. Een nis is een ander woord voor uitsparing. Dat kan een keukenkastje zijn, maar ook een ruimte in de muur. Nismaten moet je zo nauwkeurig mogelijk meten om er zeker van te zijn dat je magnetron past. Houd bij het inbouwen ook rekening met de ruimte die het apparaat nodig heeft voor ventilatie.

Een inbouwmagnetron heeft een standaard nishoogte. Meestal heeft een solo magnetron een hoogte van 38 cm en een combimagnetron een hoogte van 45 cm. Een inbouwmagnetron is altijd 50 cm breed. Aangezien je altijd wat ruimte rondom vrij moet laten, heb je een nisbreedte van 56 cm nodig. De precieze nisbreedte kan enkele milimeters afwijken, dit staat aangegeven op de inbouwtekening. De meeste magnetrons hebben een nisdiepte nodig van 55 centimeter, maar er zijn ook minder diepe modellen verkrijgbaar. Ook dit kun je nakijken op de inbouwtekening.

Let bij de aanschaf van een inbouwmagnetron op naar welke kant de klapdeur opengaat en of je dit later nog kunt aanpassen. Heb je weinig ruimte rondom de magnetron, kies dat voor een model met een inschuifdeur. Heb je kinderen en wordt de magnetron op een voor de kinderen bereikbare plek gemonteerd, overweeg dan een model met kinderbeveiliging. Een kinderslot zorgt ervoor dat een kind de magnetron niet aan kan zetten en de deur niet kan openen.

Hoe verwijder je een inbouwmagnetron?

Een oude inbouwmagnetron eruit halen is niet zo moeilijk. Als je de deur van de magnetron open doet, zie je links en rechts schroeven zitten. Als je deze los draait, kun je het oude apparaat naar voren schuiven. Dit kun je het best met zijn tweeën doen, want zo’n ding is best zwaar en er kunnen scherpe randen aan zitten. Eén persoon kan de magnetron tegenhouden, terwijl de ander de stekker los maakt.

Welke merken maken de beste inbouwmagnetrons?

Bij het uitzoeken van een inbouwmagnetron wordt het merk van de andere apparatuur vaak als leidraad genomen. Als je een Miele of Atag oven hebt is het heel mooi om daar ook een Miele inbouwmagnetron of Atag inbouwmagnetron bij te kiezen. Zo zorg je dat de keuken een eenheid wordt. 

Heb je geen voorkeur voor een bepaald merk? Echt slechte magnetrons worden eigenlijk niet meer gemaakt, maar als je op zoek bent naar een model met de laatste snufjes en veel functies dan kom je snel bij de grote bekende merken als bijvoorbeeld Siemens of Bosch. De Siemens inbouwmagnetron wordt het best verkocht. Ook de Bosch inbouwmagnetron en de AEG inbouwmagnetron zullen niet misstaan in je keuken. 

Ben je op zoek naar topkwaliteit, dan kun je ook kiezen voor een Pelgrim inbouwmagnetron. Pelgrim is een merk van Nederlandse bodem dat magnetrons maakt van topkwaliteit. Of je nu op zoek bent naar een goedkope magnetron of juist een wat duurdere variant: op Kieskeurig.nl kun je ze allemaal bekijken en vergelijken. Zo vind je makkelijk een inbouwmagnetron die bij jou past.