Oven kopen | Tips en informatie

Ga je een oven kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct ovens vergelijken Bekijk en vergelijk

Oven kopen

Koken, bakken, gratineren en nog veel meer

Een moderne keuken kan eigenlijk niet zonder een goede oven, zeker als je een liefhebber bent van smakelijke ovenschotels of andere gerechten die zijn afgewerkt met een lekker krokant laagje. Gegratineerde groenten, huisgemaakte lasagne of iets anders: wat ga jij maken?

Als je houdt van zelfgebakken taart, cake of brood, dan weet je zeker dat je een goede oven wilt aanschaffen die precies past bij de wensen en eisen die jij in gedachten hebt. Wil je een nieuwe oven kopen, dan wil je uiteraard eerst weten waar je op moet letten bij de aanschaf hiervan.Wij helpen je graag de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Direct ovens vergelijken

Werking

Zo werkt een oven


Een conventionele oven is de basis van alle oventypes die er tegenwoordig op de markt zijn. Deze bereidt het gerecht van jouw keuze door de boven- en/of onderwand van de oven te verwarmen. Daarvoor gebruikt hij vaak een verwarmingselement, het spiraalvormige deel dat roodgloeiend wordt zodra je de oven aanzet.

De temperatuur van de verwarmingselementen kun je regelen door de thermostaat in te stellen. Bij de meeste ovens loopt de temperatuur van 100°C tot 280°C. Sommige modellen beschikken over voorgeprogrammeerde standen voor bepaalde gerechten.

Naast conventionele ovens zijn er ook nog diverse soorten multifunctionele ovens. Deze bieden extra mogelijkheden, zoals een ingebouwde grill of magnetron.

Andere punten waar je goed op moet letten bij het maken van je keuze zijn de inhoud en de grootte van de oven, maar ook de ruimte die je nodig hebt om de ovendeur goed te kunnen openen. Denk er ook aan dat je voldoende ruimte hebt om de warme lucht goed te kunnen afvoeren en dat een oven qua elektra een eigen groep nodig heeft.


Soorten

Welke oven ga je kiezen?

Er zijn verschillende soorten ovens. Welke het beste bij je past, hangt af van je wensen en eisen. We zetten de diverse types voor je op een rij, zodat je zelf je ideale oven kunt kiezen.


 • Conventionele oven

  Het principe van conventionele ovens is de verwarming van de boven- en onderwand. Vaak kun je apart instellen of je alleen boven, alleen onder of van beide kanten warmte wilt. Dit is bijvoorbeeld handig als je alleen de bodem van je pizza wilt afbakken.

  Bekijk en vergelijk
 • Gasoven

  Een gasoven biedt precies dezelfde functionaliteiten als een conventionele oven, maar dan door gebruik te maken van gas als energiebron in plaats van elektriciteit. Vaak gebruiken gasovens geen gradenaanduiding om de warmte van de oven weer te geven, maar diverse standen die corresponderen met temperaturen van 140°C tot 280°C.

 • Heteluchtoven

  Wat is het verschil tussen een convectieoven en een heteluchtoven? Nou, eigenlijk alleen de benaming. Het principe is namelijk hetzelfde: een ventilator laat hete lucht door de oven circuleren. Hierdoor hoef je de bakplaat niet meer per se in het midden van je oven te plaatsen voor een heerlijk resultaat.

  Bekijk en vergelijk
 • Magnetronoven

  In principe is een magnetronoven gewoon een magnetron die ook over een ovenfunctie beschikt. Zo kun je de snelheid van een magnetron combineren met de krokante afwerking van ovengerechten.

  Bekijk en vergelijk
 • Stoomoven

  Een stoomoven kan met waterdamp voedsel verhitten. Sommige varianten hebben een binnentemperatuur van minimaal 100 graden en laten daar water in verdampen om stoom te verkrijgen. Andere modellen leiden stoom van buiten de ovenruimte naar het deel met het voedsel. Smaak en voedingsstoffen blijven in een stoomoven beter bewaard dan bij andere ovens.

  Bekijk en vergelijk
 • Zelfreinigende oven

  Wanneer het gaat om zelfreinigende ovens, dan hebben we het feitelijk over ovens die zijn uitgerust met pyrolyse. Dankzij deze techniek maken ze zichzelf schoon. Na gebruik wordt de oven tot wel 500°C warm, zodat alle overgebleven resten tot as vergaan. Deze verwijder je volgens heel gemakkelijk met een vochtige doek. Oké, het kost je wel wat meer energie, maar je hoeft nooit meer eindeloos je oven te boenen!

  Bekijk en vergelijk
 • Inbouwoven

  Als je een liefhebber bent van design, dan is een inbouwoven een perfecte keuze voor jou. In dat geval heb je namelijk geen vrijstaande oven meer, maar eentje die helemaal past in jouw keuken. Je begrijpt dat er meestal alleen inbouwovens worden ingezet bij nieuwbouw, omdat er dan voor plaatsing van de keuken rekening kan worden gehouden met de afmetingen en plaats van de oven. Ook bij het uitzoeken van een nieuwe keuken kun je kiezen voor een inbouwoven.

  Bekijk en vergelijk

Magnetron of oven?

Magnetron of oven?


Zowel een magnetron als een oven doet zijn werk: je voedsel verhitten, zodat je lekker kunt eten. Hou je echter ook van bakken, dan is een oven de beste optie voor je. Net als wanneer je houdt van lekker gegratineerde gerechten. Het voordeel van een magnetron is dat je eten en drinken sneller warm kunt maken. Gelukkig kun je ook kiezen voor een magnetronoven en zo het beste van beide werelden verenigen!


Keuzehulp

Zo kies je de beste oven voor jouw situatie


Het belangrijkste bij het uitkiezen van jouw ideale oven is bepalen hoeveel ruimte je hebt. Dan weet je welke afmetingen de oven maximaal mag hebben en kun je kijken wat de maximale inhoud is die daarbij past.

Vervolgens kijk je naar de functies die de oven heeft. Wil je een conventionele oven of heb je juist een voorkeur voor een heteluchtoven, een stoomoven, een oven met grill of een magnetronoven? Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het hangt helemaal af van jouw wensen en eisen.

Verder is het belangrijk dat je uitzoekt hoe de bediening van de oven werkt. Heb je genoeg aan enkele simpele draaiknoppen of wil je tiptoetsen? Ook de aanvullende functionaliteiten verschillen per type. Hoe sneller de oven opwarmt en hoe energiezuiniger hij is, des te hoger is vaak de prijs. Het is aan jou om te bepalen of je dat ervoor over hebt.

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de juiste oven kopen.


Direct ovens vergelijken Bekijk en vergelijk

Trends

Trend op ovengebied: smart ovens


Smart technology en Internet of Things breekt ook door op het gebied van ovens. Zo kun je tegenwoordig al een melding krijgen via een app als de oven voorverwarmd is. Of start een programma zonder de oven zelf aan te raken. Handig natuurlijk als je tijd wilt besparen en op afstand alvast je oven wilt voorverwarmen.


Beste ovens
Populairste ovens