Losse oven kopen: tips voor de beste (vrijstaande) oven

Inhoudsopgave

  1. Wat is een vrijstaande oven?
  2. Waar moet je op letten als je een oven koopt?
  3. Combi-oven, combimagnetron of gewone oven?
  4. Soorten ovens
  5. Deze merken maken de beste ovens

Wil je een nieuwe oven kopen? Op Kieskeurig.nl kun je verschillende soorten ovens vergelijken. In dit artikel geven we graag wat tips over het kopen van een nieuwe oven. We bespreken bijvoorbeeld diverse soorten ovens, te beginnen met de losstaande oven (de ‘losse’ oven).

Ook geven we advies over waar je op moet letten bij de aanschaf, of je nu een vrijstaande oven kopen wilt, een bakoven zoekt of een inbouwoven op het oog hebt. Ten slotte gaan we in op een aantal merken. Want wie maakt nu de beste oven? Lees snel verder, want dan kun jij goed voorbereid op zoek naar jouw nieuwe oven.

Wat is een vrijstaande oven?

Combi-oven, stoomoven, heteluchtoven of magnetronoven: er zijn diverse soorten ovens te koop. Voordat je echter een beslissing neemt over het type oven dat het beste bij jouw situatie past, is het eerst zaak om te bepalen of je voorkeur uitgaat naar een vrijstaande oven, een fornuis of een inbouwoven.

Het grote voordeel van een vrijstaande oven is dat je deze overal neer kunt zetten. Anders gezegd: een vrijstaande oven is een oven die je vrij kunt plaatsen in je keuken. Een oven vrijstaand plaatsen kan natuurlijk erg handig zijn als je een kleine keuken hebt.

Daarnaast zijn vrijstaande ovens over het algemeen kleiner en goedkoper. Goed om te weten: dit type oven kent overigens vaak net zoveel functies als een inbouwoven of fornuis. Heb je weinig ruimte, dan kun je dus zeker voor een losse bakoven of een magnetronoven kiezen, of een heteluchtoven vrijstaand plaatsen.

Inbouwovens kun je echter weer mooier in je keuken wegwerken. Ook kun je zelf bepalen op welke hoogte je de oven plaatst. Heb je veel ruimte, dan zou je hem op ooghoogte kunnen inbouwen, zodat je bijvoorbeeld niet steeds hoeft te bukken. 

Een fornuis met oven is echter ook het overwegen waard, zo is dit keukenapparaat natuurlijk multifunctioneel. Wanneer een oven en kookplaat worden gecombineerd, noemen we dit meestal een fornuis. Je hebt dus geen losse oven en geen losse kookplaat meer nodig. Vraag jezelf voor het kopen van een oven dus eerst af of een afzonderlijke oven voor jou inderdaad de beste keus is. Wellicht is een inbouwoven of een fornuis toch een beter idee dan een losse oven met een losse kookplaat.

Waar moet je op letten als je een oven koopt?

Nu je weet of je liever een vrijstaande oven, een fornuis of een inbouwoven koopt, bespreken we graag een aantal eigenschappen en functies waar je op moet letten als je een oven wilt kopen.

Om te beginnen is de inhoud van je oven een belangrijke eigenschap. De inhoud varieert tussen de 25 en 75 liter. De inhoud van de meeste ovens valt tussen de 50 en 65 liter. Het is overigens niet zo dat een grote oven altijd beter is. Het duurt bijvoorbeeld vaak langer een grotere oven op te warmen, zodat het energieverbruik hoger ligt. Een kleine oven kopen kan dus voordeliger zijn. Denk voor aanschaf dus goed na over wat je precies wilt bereiden en voor hoeveel personen.

Stel: je wilt een vrijstaande oven met een inhoud van 60 liter. Vervolgens kun je kijken of je liever een oven met standen of een oven met thermometer wilt. De meeste ovens werken met een thermostaat, waarmee je de temperatuur in graden Celsius instelt. Gasovens werken echter vaak met standen. Als je tussen deze twee soorten ovens switcht, zijn er trouwens gelukkig allerlei ezelsbruggetjes om je te helpen: zo komt stand 1 bijvoorbeeld overeen met 140 °C en vertaalt stand 5 zich naar zo'n 220 °C.

Ten derde noemen we accessoires. Ook dit is een aandachtspunt bij het kopen van een oven. Bij de meeste ovens worden verschillende accessoires standaard meegeleverd: denk hierbij bijvoorbeeld aan een bakplaat en verschillende roosters. Andere meegeleverde accessoires zijn vaak afhankelijk van de functies van de oven. We noemen als voorbeelden een draaispit en een vleesthermometer.

Mocht je je oven eigenlijk alleen voor bepaalde gerechten gebruiken, dan zijn er ook nog heel specifieke ovens, zoals de pizza-oven en mini-oven. Natuurlijk kun je pizza’s ook prima in je elektrische oven bakken, maar een aparte pizza-oven kopen kent een groot voordeel. Pizza-ovens hebben namelijk een speciale plaat of steen waardoor je een extra knapperige bodem krijgt. Of stel dat je eigenlijk alleen maar broodjes afbakt in je oven. Een mini-oven kopen kan dan een erg goed idee zijn: die is functioneel genoeg voor wat je ermee wilt doen én het is meestal een goedkope oven.

We gaan later in dit artikel nog uitgebreider in op de verschillende soorten ovens. We bespreken dan onder meer hetelucht-ovens, grill-ovens en ovens met onder- en bovenwarmte. Daarbij geven we ook tips over welke (temperatuur)standen je het best kunt gebruiken voor bepaalde voedingsmiddelen. We lichten echter eerst een specifieke soort oven uit: de combi-oven.

Combi-oven, combimagnetron of gewone oven?

Wil je een magnetron kopen? Maar wil je toch ook appeltaart kunnen bakken? Gelukkig zijn er tegenwoordig ook zogenoemde combi-ovens of combi-magnetrons te koop. Deze apparaten combineren de functies van een gewone oven met die van een magnetron. Een combi-oven kopen is vooral aan te raden als je niet veel ruimte hebt in je keuken. In plaats van een losse magnetron en een losse oven te moeten plaatsen, hoef je met dit type oven slechts ruimte te maken voor één multifunctioneel apparaat.

Een combi van oven en magnetron kent echter ook een aantal nadelen: zo kunnen sommige mensen maar lastig wennen aan de vele functies. Ook is een gewone oven vaak net een slag groter dan een combi-magnetron. Als je een groot gezin hebt of vaak vrienden op bezoek krijgt, is een combi-magnetron-oven zodoende minder geschikt.

Soorten ovens

Naast de combi-oven (ook wel magnetronoven genoemd) zijn er nog een aantal verschillende soorten ovens te benoemen. We lichten hieronder de elektrische oven, de heteluchtoven en de gasoven uit.

•Een elektrische oven wordt ook wel eens een conventionele oven genoemd. Dit type oven bakt op basis van onder- en (eventueel) bovenwarmte. Dankzij deze stralingswarmte ontstaat er een stabiele verdeling van de warmte. In een elektrische oven bak je het best in het midden van de oven.

•Bij een heteluchtoven laat een ventilator hete lucht door de oven circuleren. De warmte is afkomstig van de warmte-elementen onder en/of boven in de oven. Dankzij de luchtcirculatie kun je vaak sneller bakken dan in een elektrische oven. Nog een voordeel is dat je tegelijk op verschillende hoogtes in je oven kunt bakken.

•Een gasoven wordt verwarmd door een gasbrander onder in de oven, die het vuur middels een leiding in verschillende kleine vlammetjes verdeeld. Zodoende kun je het beste wat hoger in de oven bakken. Soms moet je de gasbrander nog handmatig aansteken, maar meestal hebben deze ovens een automatische ontsteking.

De meeste ovens hebben een combinatie van meerdere bereidingssystemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hetelucht en boven- en onderwarmte. We zien echter ook steeds meer ovens met allerlei extra functies, zoals een grillfunctie, magnetronfunctie en een stoomfunctie.

•Een oven met grillfunctie heeft een spiraalvormig warmte-element boven in de oven. Dit element wordt zeer snel heet en is daarom vooral bedoeld om je gerechten een knapperig korstje te geven.

•De magnetronfunctie vind je vaak terug bij de eerder besproken combi-ovens. Dit type oven heeft een of meerdere ovenfuncties en beschikt daarnaast over een magnetronfunctie, waarmee je bijvoorbeeld etenswaren kunt ontdooien.

•Met behulp van de stoomfunctie zet je oven water om in waterdamp. Het idee is dat smaak en voedingsstoffen beter bewaard blijven. Een stoomoven wordt vooral gebruikt om groente en vis te bereiden.

Welke oven voor jouw situatie het beste is, is dus voor een groot deel afhankelijk van de gerechten die je wilt bereiden. We geven een aantal voorbeelden:

Als je koekjes wilt bakken, wordt vaak een oven met boven- en onderwarmte aangeraden. Deze stand is ook geschikt voor het braden van mager vlees, soufflés en ovenfrites. Mocht je graag uitgebreide maaltijden bereiden, dan is een heteluchtoven echter meer geschikt. Doordat de lucht circuleert, kun je namelijk verschillende roosters gebruiken. Ook voor gerechten die absoluut goed gaar moeten worden, kun je beter voor hetelucht kiezen.

Gelukkig kennen de meeste ovens verschillende functies. Zo heeft een oven vaak zowel een stand voor hetelucht als een stand voor boven- en onderwarmte. Je kunt bij het vergelijken op Kieskeurig.nl heel gemakkelijk aanvinken waar jouw oven aan moet voldoen.

Deze merken maken de beste ovens

Je bent op zoek naar een oven. Je weet inmiddels welke functies jouw oven moet hebben en waar je verder nog op moet letten. Je twijfelt echter alleen nog over het merk. Koop je een Siemens oven of kun je er beter eentje van AEG kopen? Hieronder vertellen we je graag meer over een aantal merken.

AEG-ovens staan bekend om hun strakke design en de toepassing van innovatieve technieken, die het bakken gemakkelijker maken. Het motto van het bedrijf is zodoende ‘perfect in vorm en functie’. AEG biedt verschillende soorten ovens, van een simpele mini-oven tot modellen met magnetron- en stoomfunctie.

Het oer-Hollandse Inventum heeft inmiddels wereldwijd een reputatie opgebouwd. De ovens van dit merk worden tot in de verste uithoeken geprezen. En dat is niet verwonderlijk: Inventum maakt zich namelijk hard voor een duurzame toekomst. De wens om het energieverbruik terug te brengen, uit zich onder meer in innovatieve ovens.

Veel mensen kennen Samsung als maker van smartphones en tablets. Het bedrijf maakt echter ook keukenapparatuur, waaronder ovens, maar ook kookplaten en koelkasten. De ovens van Samsung worden geroemd om hun betrouwbaarheid en de toepassing van de nieuwste snufjes. Innovaties worden pijlsnel doorgevoerd bij het bedrijf.

Of neem het Duitse Severin. Dit bedrijf produceert al meer dan 60 jaar elektrische apparaten met een uitgesproken eigen identiteit. Deze identiteit uit zich bijvoorbeeld in hoge kwaliteit, gecombineerd met een zeer eenvoudige bediening.

Ook Siemens-ovens staan voor innovatie en kwaliteit. Het bedrijf past bijvoorbeeld vaak slimme technieken toe om het bakken gemakkelijker te maken. Neem het Active Clean-systeem dat de oven snel schoonmaakt of Cook Control, waarmee de oven zelf nadenkt over de juiste instellingen voor het gerecht.

We hebben hierboven een vijftal merken uitgelicht. Er zijn echter nog veel meer goede ovenmerken te benoemen. Denk maar eens aan Bosch, Tristar, Whirlpool en Zanussi. Sluit echter ook een Josper oven of een model van Primo niet uit. Mocht je nog wat extra hulp kunnen gebruiken bij het kiezen van de beste oven, dan kun je altijd een kijkje nemen bij de recensies op Kieskeurig.nl. Daarmee zie je gemakkelijk en snel welke merken door andere gebruikers als beste beoordeeld worden.