Informatie over inbouw espressomachines
Er zijn naast de vrijstaande espressomachines ook espressomachines die je volledig kunt inbouwen in jouw keuken. Geen espresso-apparaat meer op het aanrecht maar netjes ingebouwd net zoals de inbouwmagnetron of inbouwoven. Sommige espressomachines worden aangesloten op een aparte watertoevoer, bij andere is dit niet nodig, deze hebben een uitneembaar waterreservoir.
De verschillende modellen
In eerste instantie moet je bekijken welke soort machine het beste bij je past, er zijn verschillende modellen met elk hun eigen voordelen. Inbouwespressomachines zijn bijna allemaal volautomatisch. Hierbij kun je na het vullen van het bonnenreservoir, het waterreservoir en eventueel het melkreservoir met één druk op de knop een lekkere espresso, cappuccino of andere koffievariant bereiden. Bij halfautomatische inbouwespressomachines hoef je weinig handelingen te verrichten voor de bereiding van een kopje espresso. Je dient dan bijvoorbeeld handmatig de piston te vullen met gemalen koffie en deze op de houder te draaien alvorens te kunnen beginnen.
Een volautomaat met melkreservoir Een halfautomaat (met liggende piston)
Mogelijkheden van koffiebereiding
Ook is er de keuze tussen het gebruik van gemalen koffie, het gebruik van koffiebonen die in het espresso-apparaat worden gemalen of het gebruik van servings of capsules. Het laatste werkt makkelijk, maar het is duurder in gebruik. Inbouwespressomachines maken bijna allemaal gebruik van koffiebonen. Je vult de schacht met koffiebonen en deze worden in de machine gemalen. Vaak is er ook een tweede vulschacht aanwezig welke je kunt vullen met gemalen koffie.
gemalen koffie koffiebonen koffiepads/servings capsules
Watertoevoer
Een inbouw espressomachine kan beschikken over een aparte watertoevoer of over een uitneembaar waterreservoir. Wanneer een inbouw-espressomachine over een aparte watertoevoer beschikt dan dient deze uiteraard wel aanwezig te zijn op de plek waar je de espressomachine in gaat bouwen. De machine tapt het water namelijk rechtstreeks vanaf de kraan.
Een espressomachine met een uitneembaar waterreservoir dient zelf iedere keer gevuld te worden, net zoals bij een gewoon koffiezetapparaat. Dit vergt dus extra handelingen.
De perfecte espresso
Voor een goede espresso zijn eigenlijk drie punten van belang: de machine, de koffie en jouw eigen vaardigheid.
In een (inbouw)espressomachine wordt heet water onder hoge druk door de gemalen koffie geperst. Hierdoor krijgt de espresso zijn karakteristieke, aromatische smaak. De combinatie van de druk die de machine opbouwt en de tegendruk die de espressomaling geeft, zorgt voor een perfecte espresso. Deze kun je herkennen aan de mooie dikke goudbruine crèmelaag.
De doorlooptijd van een perfect kopje espresso is ongeveer 20 tot 30 seconden. Als het langer duurt is de maling van de koffie waarschijnlijk te fijn of te hard aangedrukt, duurt het korter dan is de maling te grof of niet goed aangedrukt. In beide gevallen is de koffie niet van die kwaliteit die je ervan verwacht.
Enkele handige espressotips
De koffiebonen of gemalen koffie kun je het beste in een kleine hoeveelheid kopen en in een luchtdichte trommel bewaren. Bonen kunnen ongeveer zes maanden bewaard worden, gemalen koffie ongeveer twee weken (open verpakking). Espresso bestaat grotendeels uit water. Gebruik altijd vers water en zorg voor een constante optimale watertemperatuur. Je kunt het beste het water in je machine dagelijks verversen, dan krijgt het niet zo snel bijsmaakjes. Een thermobloksysteem zorgt voor een constante watertemperatuur en minimale kalkvorming. Door dit systeem wordt bewegend water verwarmd. Automatische ontluchting voorkomt het achterblijven van restwater in het apparaat en zorgt voor het zeer snel op temperatuur komen van het apparaat. Het is ook aan te raden om het apparaat goed schoon te houden. Voor meer informatie kijk bij de alinea over onderhoud.
Lekkere cappuccino
Met het opschuimpijpje voor de melk maak je eenvoudig een heerlijke cappuccino. Met volle melk krijg je een stevige mooie schuimlaag en met wat cacaopoeder voor de sier maakt je jouw cappuccino helemaal af. Voor een inbouw-espressomachine met een melkreservoir kun je het beste lang houdbare melk gebruiken omdat dit minder snel bederft.
Naast een waterreservoir hebben sommige (inbouw)espressomachines ook een mogelijkheid om melk te tappen uit, een er naast geplaatst, voorraad kannetje of melkpak. Als je een inbouw-espressomachine zonder opschuimpijpje koopt kun je in de magnetron melk opwarmen en deze zelf opkloppen.
De perfecte cappuccino
- Je hebt 45 ml espresso nodig voor een kop cappuccino
- Gebruik verse melk (120 a 150 ml)
- Voor een stevige schuimlaag kun je het beste volle melk gebruiken
- Wacht op de goede temperatuur om de melk op te schuimen
- Plaats het stoompijpje onder het melkoppervlak
- Zodra de melk schuimt laat je het pijpje iets verder in de melk zakken
- De melk niet laten koken
- Tot slot wat cacaopoeder erop strooien
- Het stoompijpje na gebruik reinigen om aankoeken te voorkomen
Inbouw warmhoudlade
Veel in te bouwen espressomachines hebben een in hoogte verstelbare koffie uitloop, voor hogere kopjes of bekers. Bij een vrijstaande espressomachine worden de kopjes voor het gebruik verwarmt op het warmhoudplaatje. Bij een inbouw espressomachine is dit niet mogelijk, je kunt de kopjes wel omspoelen met warm water. Tevens bestaat er de mogelijkheid om bij jouw espressomachine een inbouwlade bij te kopen. In deze lade kun je jouw kopjes opbergen en tegelijkertijd worden de kopjes voorverwarmd. Espresso is het lekkerst van smaak als het heet geserveerd wordt en niet te snel afkoelt. Zet daarom niet meer dan een of twee kopjes tegelijk. Als je een espresso te lang laat staan en af laat koelen gaan veel van de aroma's verloren.
Een warmhoudlade voor espressokopjes
Uiteindelijk zal de keuze van een inbouw espressomachine grotendeels afhangen van het beschikbare budget. Hoe meer je wilt uitgeven, hoe meer mogelijkheden en gemak je kunt verwachten.
Onderhoud
Net zoals bij een auto, heeft ook een inbouw espressomachine een onderhoudsbeurt nodig. Deze onderhoudsbeurten worden door de fabrikanten zelf gedaan. Hoeveel een fabrikant rekent voor een onderhoudsbeurt en welke materialen onder een onderhoudsbeurt vallen, verschilt per fabrikant. Een onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat je meer en langer plezier van jouw inbouw espressomachine blijft houden. Het is ook aan te raden om het apparaat zelf goed schoon te houden, achtergebleven koffierestjes in de filter geven al gauw een bittere bijsmaak. Er zijn speciale reinigingstabletten en ontkalkingsmiddelen te verkrijgen voor het schoonmaken van jouw espressomachine. Sommige apparaten hebben een automatisch reinigings- en/of ontkalkingssysteem.
-
1
-
2
-
3