Informatie over afstandsbedieningen

Een oplossing voor alle losse afstandsbedieningen in huis is een universele afstandsbediening. Met een universele afstandsbediening kunnen vele apparaten met één afstandsbediening bediend worden. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe universele afstandsbediening.

afstandsbediening Met een universele afstandsbediening kan je alle apparaten met één afstandsbediening bedienen. Deze afstandsbedieningen zijn gemaakt om u van het maximale gebruiksgemak te voorzien. Ze herkennen de apparaten die je wilt bedienen helemaal zelfstandig en je kan soms ook nog je eigen voorkeuren per apparaat instellen.

Om de afstandsbediening te kiezen die het beste bij je past, zet Kieskeurig de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Bekijk alle Afstandsbedieningen

Uitzendsignaal

Er zijn twee verschillende typen uitzendsignalen, namelijk RF en IR. Een aantal afstandsbedieningen maakt gebruik van RF (Radio Frequency). De afstandsbediening zendt over een frequentie signalen uit naar het apparaat. Het voordeel van RF-afstandsbedieningen is dat ze overal rondom het apparaat te gebruiken zijn. Ze hoeven niet op het apparaat gericht te worden. De meeste apparaten zijn hiervoor niet geschikt. Dit komt meestal voor bij de duurdere audioapparatuur. Een apparaat als een tv heeft altijd een IR (Infrarood)-afstandsbediening. Een IR-afstandsbediening zendt een elektromagnetische straling uit, waardoor informatie overgedragen kan worden aan het apparaat. Bij IR-afstandsbedieningen dien je dus altijd de afstandsbediening op het te bedienen apparaat te richten.

Aantal apparaten

Voordat je een universele afstandsbediening gaat kiezen moet je bedenken welke en hoeveel apparaten je wilt bedienen. Een vermelding als 4-in-1 houdt in dat de afstandsbediening vier apparaten kan bedienen.


Op de verpakking staat hoeveel apparaten je kan bedienen

Instelmogelijkheden

Bij universele afstandsbedieningen zijn er drie instelmogelijkheden:

  • Code:
    Afstandsbedieningen met een code instelmogelijkheid kunnen door middel van codes apparaten herkennen. Door het invoeren van een code in de universele afstandsbediening is deze geschikt om het desbetreffende apparaat te bedienen. Deze codes staan in de handleiding van de universele afstandsbediening. De bediening is beperkt tot de basisfuncties. Bij een merk kunnen meerdere codes staan. Als je een code intoetst, kan het zijn dat het niet de code van jouw apparaat is. Dan moet je dus alle codes proberen totdat je de juiste code hebt.
  • Learnable:
    Sommige afstandsbedieningen zijn 'learnable'. Een afstandsbediening met deze instelmogelijkheid kan van de originele afstandsbediening 'leren' welke toetsen voor de bediening nodig zijn. Je kan toets voor toets instellen waar de toetsen voor moeten dienen. Je dient hiervoor simpelweg de afstandsbedieningen tegenover elkaar zetten, zodat de universele afstandsbediening de functies kan leren.
  • Software:
    Veel universele afstandsbedieningen, zeker de wat uitgebreidere, dienen via een computer geïnstalleerd te worden. Via programma's van de site van de fabrikant of losse software kunnen de bedieningsfuncties van de te bedienen apparatuur geladen worden in de universele afstandsbediening. Je zoekt hiervoor op het typenummer van de te bedienen apparaten en alle functies worden geïnstalleerd op de afstandsbediening. Zo wordt het installeren van functies en apparaten op je afstandsbediening heel makkelijk.

Display

Een afstandsbediening met een lcd-display geeft je een visuele indruk van de apparaten die aan de afstandsbediening gekoppeld zijn. Functies en mogelijkheden worden overzichtelijk weergegeven op het scherm. Als de afstandsbediening ook over een touchscreen beschikt, kan je het scherm gebruiken voor de bediening. Dit maakt het switchen tussen apparaten op de afstandsbediening zeer overzichtelijk en eenvoudig.


Met een lcd-display wordt het gebruiksgemak nog hoger

Toetsen

Bij universele afstandsbedieningen heb je een keuze uit diverse soorten toetsen:

Druktoetsen
De meest voorkomende toetsen zijn druktoetsen. Op de toetsen staat waar ze voor dienen. Wel kan het zijn dat de functie van de toets per apparaat anders is. Daarom worden de toetsen onderverdeeld in basisfuncties en uitgebreide functies. De meest uitgebreide functies worden meestal in een menu opgenomen zodat de afstandsbediening niet onoverzichtelijk wordt, maar toch alle mogelijkheden biedt.

Tiptoetsen
Een andere manier van bediening is met tiptoetsen. Dit werkt hetzelfde als druktoetsen, maar omdat de toetsen geïntegreerd zijn in de afstandsbediening vindt er minder slijtage plaats. Het nadeel is dat de toetsen gevoeliger zijn.

Touchscreen
De meest gebruiksvriendelijke bediening is bediening via een touchscreen. De mogelijkheden zijn uitgebreid en veelzijdig. Omdat er geen vaste toetsen zijn is het voor deze afstandsbediening eenvoudig om zich aan te passen aan andere apparaten.

Er zit veel verschil in de mogelijkheden van touchscreen afstandsbedieningen. Touchscreen kan simpelweg betekenen dat er enkele functies op het scherm door middel van aanraking bediend kunnen worden, maar het kan ook betekenen dat de mogelijkheden legio zijn en er bijvoorbeeld ook icoontjes aangemaakt kunnen worden.

Macro's

Met macro's heb je de mogelijkheid om door middel van één druk op een toets meerdere handelingen te verrichten. Zo kan je bijvoorbeeld tegelijkertijd de dvd-speler aanzetten én de tv en receiver op de juiste bron zetten.

Batterijen

Je kan bij een afstandsbediening kiezen of je een afstandsbediening met losse batterijen wilt of met een oplaadbare accu. Oplaadbare accu's die gebruikt worden in afstandsbedieningen zijn meestal Li-ion of Li-polymeer accu's. Deze afstandsbedieningen worden meestal opgeladen in een basisstation.

Beste afstandsbedieningen
Populairste afstandsbedieningen