Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

wasmachines


Informatie over wasmachines

Een wasmachine zorgt er voor dat je vuile kleding snel weer schoon en fris wordt. Het vulgewicht, het energieverbruik, wasprogramma's, etc. Alle kenmerken van de wasmachine staan hier beschreven.

Voorlader of bovenlader

bovenlader
Een bovenlader
Een belangrijke keuze, en vaak de eerste, is de keuze tussen voorlader en bovenlader. Een bovenlader kan erg praktisch zijn met plaatsen aangezien deze minder breed is dan een voorlader. Er zijn ook inbouwwasmachines te verkrijgen, dit zijn dan altijd voorladers. Ook de handigheid van het in- en uitladen (je hoeft niet te bukken) kan een reden zijn om te kiezen voor een bovenlader. Een voorlader heeft het voordeel dat minder water wordt gebruikt en dat (in veel gevallen) een wasdroger bovenop de wasmachine kan worden geplaatst. Dit bespaart dus ruimte. Of dit voor jou belangrijk is, hangt nauw samen met jouw persoonlijke situatie.
voorlader
Een voorlader
Er zijn meer voorladers dan bovenladers op de markt. Ook zijn er enkele machines die volledig in de keuken zijn in te bouwen met een keukenfront aangepast aan jouw keuken. Het grote voordeel van de voorlader is dat deze minder water verbruikt dan de bovenlader en ook heeft de voorlader het voordeel dat er vaak een wasdroger bovenop kan worden geplaatst. Let hier op bij de aankoop want dit kan niet bij alle wasmachines en wasdrogers.

Waslade onder de wasmachine

Bij sommige modellen is een zogenaamde waslade te verkrijgen, deze is te plaatsen onder de wasautomaat (voorlader) en handig voor het opbergen van wasmiddelen, wasverzachter, waszakjes e.d.
waslade
Een waslade

De voorlader wordt hierdoor ongeveer 30 cm. hoger en dat heeft als voordeel dat je minder hoeft te bukken bij het in- en uitladen van het wasgoed. Wanneer je een waslade onder de voorlader wilt plaatsen, informeer dan wel even bij de betreffende winkel van aankoop of de waslade geschikt is voor jouw wasmachine. Het plaatsen van een wasdroger bovenop de wasmachine is niet meer mogelijk wanneer je gebruik maakt van een waslade. De trommel van de wasdroger is dan namelijk te hoog om makkelijk je wasgoed in en uit de wasdroger te halen.

Energieverbruik wasmachine

energielabel van een wasmachine
Het oude energielabel
Het energieverbruik werd voorheen altijd aangegeven met de cijfers A tot en met G. Daarbij was G het minst energiezuinig en A het meest energiezuinig. De afgelopen jaren werden steeds meer wasmachines zuiniger dan de waarde voor energieklasse A. Een wasmachine die 10% zuiniger was dan energieklasse A kreeg toen het energielabel A+, een wasmachine die 20% zuiniger was dan energielabel A kreeg het label A++ en A+++ betekent dat de wasmachine 30% zuiniger is in energie- en waterverbruik dan een wasmachine met energielabel A. De zuinigste wasmachines op de markt hebben nu energieklasse A+++-10% (10% zuiniger dan A+++), A+++-20% (20% zuiniger dan A+++), A+++-30% (30% zuiniger dan A+++) en A+++-40% (40% zuiniger dan A+++). Wasdroogcombinaties meten nog weleens energieklasse B maar alle wasmachines hebben tegenwoordig een energielabel A of zuiniger. Vanaf 20 december 2011 zijn deze vijf nieuwe energielabels geintroduceerd. Dit energielabel verschilt niet veel met de oude, er zijn echter drie belangrijke verschillen op dit nieuwe energielabel:

  • Zeven nieuwe energieklassen: A+, A++, A+++, A+++-10%, A+++-20%, A+++-30% en A+++-40%;
  • Vermelding van het water- en energieverbruik (bij 220 wasbeurten) per jaar i.p.v. per cyclus. Ook het sluipverbruik is nu meegerekend;
  • Het label is "taal neutraal": alle tekst is vervangen door icoontjes en pictogrammen.
energielabel van een wasmachine
Het nieuwe energielabel
De oude en nieuwe energielabels zullen dus een tijdje naast elkaar worden getoond in de winkel. Nieuwe modellen hebben het nieuwe label, terwijl de huidige voorraad nog met het oude label wordt getoond. Zo kan het zijn dat een wasmachine met het oude energielabel A zuiniger is dan een wasmachine met het nieuwe energielabel A+. Wanneer op Kieskeurig.nl bij de specificaties alleen het energie- en waterverbruik per cyclus is ingevuld dan betreft dit een wasmachine met het oude label. Wanneer op Kieskeurig.nl bij de specificaties het energie- en waterverbruik per jaar of beide, dus per cyclus en per jaar is ingevuld, dan betreft dit een wasmachine met het nieuwe energielabel. Fabrikanten communiceren nu (vanaf 20 december 2011) alleen het water- en energieverbruik per jaar (bij 220 wasbeurten). Bij dit jaarlijkse water- en energieverbruik is dus, zoals eerder vermeld, het sluipverbruik meegeteld. Ook het geluidsniveau staat duidelijker op het nieuwe label vermeld, evenals de trommelinhoud. Wil je direct een overzicht van de meest energiezuinige wasmachines op de markt? Neem dan een kijkje op de pagina van de energiezuinige wasmachines. Hier vind je de wasmachines die beschikken over energieklasse A+++-10%, A+++-20%, A+++-30% of A+++-40%.

Wasresultaat wasmachine

Bij wasmachines is natuurlijk het wasresultaat van belang. Dit wordt aangegeven door de letters A tot en met G. Van deze zeven letters staat A voor het beste wasresultaat en G voor het slechtste. Bijna alle wasmachines hebben tegenwoordig wasresultaat A. Wasmachines met het energielabel B worden ook nog wel verkocht, maar energielabel C tot en met G zul je niet meer aantreffen.

Droogresultaat wasmachine

Was moet niet alleen schoon, maar ook behoorlijk droog uit de machine komen. Hoe droog het wasgoed na het wassen uit de wasmachine komt wordt grotendeels bepaald door het toerental waarop de wasmachine centrifugeert. De prestatie van de centrifuge wordt aangegeven door de centrifugesnelheid en door het droogresultaat. Ook dit droogresultaat wordt aangegeven door de letters A t/m G. Wat betreft het toerental geldt: hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. Een wasmachine met een hoge centrifugesnelheid vereenvoudigt weer het werk van de droger. Het verschil tussen 1000 en 1200 toeren is aanzienlijk. Het restvochtpercentage bij 1000 toeren is rond de 58%, bij 1200 is dit om en nabij de 52%. Dit verschil is in de praktijk goed te merken. Het restvochtpercentage bij 1400 toeren is rond de 50%, bij 1600 toeren is dit om en nabij 44%. Het verschil tussen 1200 en 1400 toeren is echter minder groot dan tussen 1000 en 1200 toeren. Als je de beschikking hebt over een wasdroger of overweegt in de toekomst een wasdroger aan te schaffen, kun je beter een wasmachine met droogresultaat A of B kopen en minstens 1200 toeren.

Als je uiteenlopende wassen draait, bijvoorbeeld van jeans tot zijde, is het handig als je de centrifugesnelheid kunt aanpassen. Delicate stoffen kun je dan minder hard laten draaien. Sommige fijne was mag juist niet worden gecentrifugeerd. Belangrijk zijn dan ook de mogelijkheden van de centrifuge.

Wasmachine garantie

De wettelijke garantie op een product bedraagt zes maanden, ook op een wasmachine. Daarnaast kennen we de fabrieksgarantie welke bij de meeste fabrikanten standaard twee jaar is. Wij adviseren je om van te voren goed te informeren bij de winkel van aankoop of bij de fabrikant zelf hoe lang de fabrieksgarantie is. Ook kun je bij sommige fabrikanten de garantie, tegen meerprijs, uitbreiden. Meer informatie hierover lees je op onze pagina over wasmachine-garantie.

Wasmachinemotor koolborstels

Alle wasautomaten zijn voorzien van een motor, welke zorgt voor de centrifugekracht van de machine. Er zijn kortweg twee aandrijvingmechanismen te onderscheiden. De eerste is aandrijving van de motor d.m.v. koolborstels en de tweede is rechtstreekse aandrijving van de motor (koolborstelloze motor).

Waar voorheen alle wasmachinemotoren werden aangedreven door koolborstels en een snaar zien we tegenwoordig steeds meer koolborstelloze motoren. De voordelen van dit systeem is dat de motor een stuk stiller kan functioneren door de directe aandrijving en dat het aan minder slijtage onderhevig is. De naam die fabrikanten aan dit koolborstelloze systeem geven verschilt. AEG noemt dit bijvoorbeeld ‘Silent System Plus’, LG ‘Direct Drive’ en Miele ‘FU-motor’. Om het overzichtelijk en duidelijk te houden voor jou als consument houden wij het algemeen en geven we dit verschil bij de wasmachines simpel aan als: ‘koolborstelmotor’ of ‘koolborstelloze motor’.

Wasmachines met beladingsherkenning

Er zijn wasautomaten die zijn uitgerust met Fuzzy intelligentie. Deze 'slimme' wasmachines meten o.a. de belading, de bevuilingsgraad en de hoeveelheid schuim in de trommel. De machine beslist dan zelf of een extra keer spoelen noodzakelijk is. De machine kan bijvoorbeeld zelf het juiste waterverbruik vaststellen. Ook de gelijkmatigheid van de belading kan worden gecheckt en indien nodig gecorrigeerd. Een prachtig stukje elektronica dus.

Het nadeel van deze 'zelfdenkende' machines is dat de wasprogramma's een stuk langer kunnen duren en dat soms zelfs de extreem vuile was niet meer goed schoon wordt. De reden hiervan is dat het waterverbruik behoorlijk afneemt. Vaak is de oplossing om het waterniveau dan op hoog in te stellen, of om aan te geven dat je in het programma graag een keer extra wilt spoelen. Je zult merken dat de vuile vlekken dan wel verwijderd worden.

Wanneer een wasmachine weinig water verbruikt heeft het vuil ook meer de mogelijkheid om aan te koeken in de wasmachine. Het is dan ook een aanrader om de wasmachine af en toe te laten draaien op een temperatuur van 95 graden. Dit reinigt de wasmachine van binnen grondig, en het zal de levensduur van de machine verlengen.

Beladingcapaciteit (trommelinhoud) en halve belading

De meeste wasmachines hebben een beladingcapaciteit van 6 of 7 kilo. Er is echter een keuze tussen wasmachines met een trommelinhoud van 3,5 kg tot zelfs al 11,5 kg.
hotfill
Welke beladingcapaciteit jij het beste kunt kiezen is afhankelijk van de grootte van het huishouden en het aantal wassen dat je draait in de week. Aan te raden is om de wastrommel niet helemaal vol te proppen tot er niks meer bij kan. De doorspoeling van het wasmiddel door het wasgoed is bij een extreem volle trommel erg lastig, het wasprogramma duurt erg lang en de was zal erg gekreukt uit de trommel komen. Een wasmachine met een 6 kilo trommel is bij een tweepersoonshuishouden dan ook vaak een prima keuze. Een toets halve belading is erg handig als je regelmatig kleine hoeveelheden wast. Dit programma is afgestemd op kleine wasjes en energiezuiniger. Het zuinigste was je echter nog altijd door volle trommels te draaien, maar in de praktijk gaat deze vlieger vaak niet op omdat je snel weer over je was wilt beschikken.

Wasprogramma's op een wasautomaat

wasdroger_vrouw
Veel wasmachines zijn voorzien van een kort programma of een opfrisprogramma. Met een dergelijk programma kun je snel en makkelijk bijvoorbeeld rokerige kleding opfrissen. Ook kledingstukken die maar één keer gedragen zijn kun je zo handig opfrissen. Grote vlekken kun je met een opfrisprogramma niet verwijderen. Ook zijn er wasmachines die een apart programma hebben voor handwas. Handwas hoef je dan niet meer met de hand te doen. Voor wol is er een speciaal wolprogramma op de meeste machines, waarvan sommige machines zelfs zijn uitgerust met een speciale wolkorf. Verder zijn er tegenwoordig wasprogramma's speciaal voor hele smerige kleding (outdoor of sport), lingerie, gordijnen, overhemden, etc.

Stoomwasmachines en stoomfunctie

Steeds meer wasmachines beschikken tegenwoordig over stoomprogramma’s of een stoomfunctie en worden daarom stoomwasmachines genoemd. Het voordeel van stoomwassen t.o.v. het traditionele ‘waterwassen’ is dat stoom in een korte tijd alle plekken van de wastrommel bereikt en dieper in de vezels van het wasgoed kan doordringen dan een reguliere wascyclus met water. Het reinigt dus grondiger en zorgt voor minder beschadiging aan de kleding. Verder zorgt het stoomprogramma ervoor dat de was kreukvrij uit de trommel komt. Dit wil niet zeggen dat je nooit meer hoeft te strijken, maar het gaat een stuk gemakkelijker en je bent sneller klaar. De aanschafprijs van een wasmachine met stoomfunctie ligt wel hoger dan een vergelijkbaar model zonder deze functie, echter krijgt je er enkele gemakken voor terug. Ideaal voor bijvoorbeeld huishoudens die veel te wassen (en dus te strijken) hebben. Er zijn naast stoomwasmachines ook stoomdrogers op de markt.

Wasmachine schoonmaken

Voorkom nare luchtjes in je wasgoed en in de trommel door de wasmachine één keer per maand op 95 graden te laten draaien. Een kort programma op 95 graden zonder wasgoed en zonder wasmiddel reinigt de trommel en de leidingen en haalt wasmiddelresten en daarmee vetluis en andere bacterien weg. Vetluis ontstaat als je vaak op lage temperaturen wast (30 of 40 graden). Door met vloeibaar wasmiddel te wassen kan je vetluis al een beetje voorkomen aangezien vloeibaar wasmiddel makkelijker oplost bij lage temperaturen maar het is aan te raden om meer te doen om je wasmachine schoon te maken en te houden. Hieronder vier tips om je wasmachine schoon te maken en te houden:

1. Draai één keer per maand een (korte) kookwas op 95 graden zonder wasmiddel en wasverzachter. De trommel kan je vullen met enkele handdoeken maar een lege trommel is ook prima. De hoge temperatuur verwijderd alle zeepresten en bacterien en vetluis. Als je wasmachine stinkt dan is het aan te raden om bij de handdoeken een wasbolletje met wat soda te doen.
2. Maak geregeld het afsluitrubber schoon van de trommel. In het rubber blijft vaak water en schimmel staan welke aantasting van het rubber (en dus scheuren hierin) voorkomt als je deze regelmatig schoon- en droogmaakt. Als het rubber al beschimmeld is dan is het aan te raden om het sopje met water te verrijken met enkele druppeltjes chloor.
3. Maak het filter regelmatig schoon. Achter het klepje rechtsonderaan de wasmachine zit het wasmachinefilter. Haal dit filter regelmatig uit de wasmachine en spoel deze schoon onder de kraan en reinig het filter met een tandenborstel. Voel ook of er muntjes, bierdopjes of knopen in het filterhuis liggen en verwijder deze.
4. Trek het wasmiddelenbakje helemaal uit de wasmachine en maak het schoon onder de kraan met water en een keukenrol. Vooral achterin de wasmiddellade vind je vaak aangekoekte wasmiddelresten.
5. Vergeet ook de buitenkant van de wasmachine en de wasmachinedeur niet schoon te maken. Pak een vochtige microvezeldoek en neem de buitenkant, het bovenblad en de wasmachinedeur grondig af. De achterkant van de wasmachine eens in de zo veel tijd ontdoen van spinnenwebben.

Je wasmachine reinigen is natuurlijk geen leuke klus maar het moet wel gebeuren om een goede werking en een schone (niet-stinkende) was te behouden. Was je drie of vier keer per week dan is eens per kwartaal het bovenstaande noodzakelijk maar was je vaker dan is eens per twee maanden het schoonmaken wenselijk.

Warmwateraansluiting (hotfill) wasmachine

hotfill
De kraanaansluitingen en de hotfill
Sommige wasmachines beschikken over een warmwateraansluiting, ook wel hotfill genoemd. Dit bespaart de energie van het opwarmen van het water tot de gewenste temperatuur. In plaats van één waterslang worden er twee waterslangen aan de machine gekoppeld. Eén voor het koude water en één voor het warme water. Let er dus op dat er een warmwateraansluiting in de buurt van de machine aanwezig is. Wanneer een machine omgebouwd moet worden tot hotfill, wegen de kosten niet echt op tegen de besparing van energie. Het ombouwen van de machine voor het geschikt maken van hotfill kost tussen de €150 en €200 (per fabrikant verschillend). Om dit terug te verdienen ben je minimaal 2500 wasbeurten verder. De gemiddelde levensduur van een wasmachine is zo’n 3000-3500 wasbeurten. Uiteraard is de levensduur sterk afhankelijk van merk en type en vooral hoe je er mee omgaat!

Wasdroogcombinaties

Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en een wasdroger in één, met een heel groot voordeel, namelijk: ruimtebesparing. Heb je niet de mogelijkheid om zowel een wasmachine als een droger te plaatsen, dan wel naast elkaar of op elkaar (was-droogzuil), dan is de wasdroogcombinatie een goede uitkomst. Het belangrijkste nadeel van een wasdroogcombinatie is dat niet de totale inhoud van de trommel (bij volle belading) na het wassen gedroogd kan worden. De maximale beladingcapaciteit voor het drogen is kleiner dan die voor wassen, meestal de helft. De mogelijkheid van non-stop wassen drogen behoort bij sommige machines tot de mogelijkheid, dit is dan wel een lading van ongeveer 3 kilo, geen volle trommel dus. Tevens kan het op een ‘wasdag’ makkelijk zijn de ene was in de droger te stoppen en de volgende was alvast in de wasmachine. Een wasdroogcombi vraagt dus meer tijd om het totale wasgoed te wassen en drogen. Houd er verder rekening mee dat een wasdroogcombinatie vaak minder lang mee gaat dan alleen een wasmachine. De wasdroogcombinatie wordt namelijk vaker gebruikt (voor twee doeleinden) dan alleen een wasmachine of alleen de droger, waardoor onderdelen eerder versleten zijn en de kans op een reparatie groter is.

Wasmachines van winkelseries

Grote winkelketens hebben vaak modellen met afwijkende artikelnummers. Fabrikanten brengen dan speciale series uit voor deze ketens. Het gaat dan bijvoorbeeld om een Miele wasmachine die bij een bepaalde keten met een ander nummer wordt aangeboden. Helaas heeft Kieskeurig.nl geen informatie over de machines met afwijkende nummers. Het beste kun je op het moment dat zo'n machine wordt aangeboden, vragen wat het vergelijkbare standaardnummer van de fabrikant is. Op deze manier kun je deze producten op Kieskeurig.nl alsnog vergelijken met andere wasmachines. Deze winkelseries hebben gewoon de kwaliteit zoals je die van de fabrikant gewend bent.

Wanneer je weet wat je ongeveer wilt, maak dan gebruik van de uitgebreide zoekfunctie. Hier selecteer je aantal criteria die jij belangrijk vindt op een wasmachine en vervolgens komen daar enkele modellen uit die aan jouw selectiecriteria voldoen, ideaal dus!

Wasmachine kopen

Om te komen tot jouw juiste keuze, biedt Kieskeurig.nl een aantal mogelijkheden:
  • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kun je ook jouw review plaatsen.
  • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
  • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij welke webshops je het product kan laten bezorgen, kan afhalen en bij welke lokale winkels je het product kunt kopen.
  • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig.nl Mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkel beoordeling.
  • Kopen op internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.