Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

loopbanden


Informatie over loopbanden

Fitnessgadgets komen en gaan, maar de loopband blijft populair onder de cardio fitnessapparatuur. Vooral in de winter is het een geliefd alternatief voor de looptraining buiten. Met dit fitnessapparaat kunt u uw conditie verbeteren en lichaamsvet verbranden. Houd er wel rekening mee dat de belasting op de spieren iets anders is dan bij het lopen op de weg. Het kan zijn dat uw lichaam daar aan moet wennen.
Loopvlak
Een goede loopband is te herkennen aan een breed en dus comfortabel loopvlak. Bij een smal loopvlak is de kans groter dat u per ongeluk een misstap maakt en naast de loopband terecht komt. Om het comfort te vergroten beschikken sommige modellen over een zogenaamd schokabsorberend loopvlak. Hierdoor wordt het lopen een stuk minder belastend voor de spieren en gewrichten.

Motor
Het vermogen van de motor is een belangrijke eigenschap van de loopband. Een sterke motor gaat langer mee, zeker bij intensieve trainingen. Vaak wordt door de fabrikant aangegeven of het om een geluidsarm type motor gaat. Een goede motor zal niet zoveel geluid maken bij een hoge snelheid.

Rollers
Een ander belangrijk onderdeel van de loopband zijn de rollers die de loopband geleiden. Hoe groter de rollers, hoe minder moeite het de motor kost om een bepaalde snelheid aan te houden. Het toerental (RPM) wordt namelijk op deze wijze verlaagd. Een bijkomstig voordeel is dat dit slijtage tegen gaat en de loopband dus een langere levensduur heeft.

Hartslagmeting
Door middel van ECG (elektrocardiogram) kunt u uw hartritme meten tijdens de training. De gegevens kunnen gekoppeld worden aan individuele trainingsprogramma’s op de loopband. Eén van de manieren om uw hartslag te meten tijdens het trainen, is via het handpulse systeem. Bij dit systeem zijn er sensoren op de handvaten geplaatst. Ook kunt u uw hartslag meten door middel van oorpulse, een polsmeter of een cardio pulse set. Een cardio pulse-set wordt vaak als optie aangeboden bij een loopband. Zo’n set bestaat uit een band voor om de borst en een apparaat om aan te sluiten op de loopband. Let op: niet iedere loopband heeft zo’n aansluiting.

Trainingsprogramma
De mogelijkheden en de programma’s van de loopband zullen waarschijnlijk een doorslaggevende rol spelen in uw keuze. Zo is er bijvoorbeeld verschil in het aantal trainingsprogramma’s en de mogelijkheid om een hellingshoek aan te geven. Met een hellingshoek kan het lopen over heuvels worden gesimuleerd. Verschillende trainingsprogramma’s zijn:

Cardio
Bij een cardio trainingsprogramma gaat het om de gemeten hartslag. Wanneer u aan uw uithoudingsvermogen of figuur wilt werken, zorg er dan voor dat u een constante hartslagwaarde aanhoudt. Met een hogere hartslagwaarde verbetert u uw conditie, een constante lagere hartslagwaarde zorgt ervoor dat u afvalt.

Intervaltraining
Een intervalprogramma is een goede training om aan uw conditie te werken. Pieken, waarbij u uw hartslag omhoog brengt, worden afgewisseld met periodes van lagere inspanning. Na elke piek krijgt uw lichaam weer de gelegenheid om te herstellen. Intervaltrainingen kunnen worden uitgevoerd op tijd of op afstand.

Vetverbranding
Om gewicht te verliezen is het belangrijk om gedurende een langere periode (vanaf 45 minuten) uw hartslag laag en constant te houden. Voor deze training is een loopband met een instelbare snelheid en hellingshoek vereist.

Ergometer
Indien de loopband is voorzien van een weergave van de prestatie in watt, wordt het apparaat een ergometer genoemd. Met een ergometer wordt de weerstand, oftewel het vermogen, zichtbaar op het display. Zo ziet u de hoeveelheid arbeid die u verricht tijdens het hardlopen. De nauwkeurige berekening van de ergometer maakt het vergelijken van inspanningen in verschillende trainingsessies en op verschillende apparaten eenvoudig.

Software
Met behulp van (optionele) pc software (let op: niet iedere loopband heeft deze mogelijkheid) kunnen trainingsresultaten worden bijgehouden in een database in de computer. Zo kunt u na de training de resultaten analyseren.

BMI-meting
Op sommige loopbanden zit de mogelijkheid om uw Body Mass Index (BMI) te meten. Deze waarde geeft de verhouding van uw gewicht en lengte weer. De Body Mass Index wordt als volgt gemeten:

BMI = kg/m² = lichaamsgewicht in kilogram/ lengte in meters in het kwadraat

Stel: u weegt 80 kilo en bent 1,72 lang. Uw BMI kunt u dan als volgt berekenen:
BMI = 80/ (1,72 x 1,72) = 27,0 kg/m²

De uitkomst van de meting geeft een schatting van de gezondheidsrisico’s van uw gewicht. Voor volwassenen is onderstaande tabel een leidraad:

< 18,5 Ondergewicht
Tussen 18,5 en 25 Gezond gewicht
Tussen 26 en 30 Overgewicht
> 30 Veel te zwaar

De uitkomst van de BMI-meting geeft geen informatie over waar het lichaamsvet zit opgeslagen. Als het vet zich vooral in de buikholte bevindt kan dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dit kunt u meten door middel van de tailleomvang. Meet de omtrek tussen de onderste rib en de heupen. Wanneer de waarde voor vrouwen boven de 88 cm uitkomt en voor mannen boven de 102 cm, dan is er teveel vetopslag in de buikholte.

Inklapbaar model
Bij het aanschaffen van een loopband is het verstandig om rekening te houden met hoeveel ruimte u heeft om het apparaat neer te zetten. Heeft u een klein appartement en wilt u nog wat bewegingsruimte overhouden, dan is het verstandig om te kiezen voor een inklapbaar model.

Keuze maken
Om te komen tot de juiste keus, biedt Kieskeurig een aantal mogelijkheden:
  • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kan jij ook je review plaatsen.
  • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
  • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij wie je deze producten online kan kopen.
  • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig Mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkel beoordeling.
  • Kopen op internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.