Bel naar 088 - 550 0176
Wij zijn op werkdagen
bereikbaar tussen 8:00 en 18:00

digitale decoders


Informatie over digitale decoders

Je hebt bij de decoders drie verschillende soorten. Elke digitale decoder is geschikt voor een bepaalde vorm van digitale televisie. Je hebt DVB-C (kabel), DVB-T (Digitenne) en DVB-S (satelliet). Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe decoder.

productgroep

Een digitale decoder, ook wel digitale ontvanger genoemd, is onmisbaar als je digitaal televisie wilt kijken. De hogere beeld- en geluidskwaliteit en het grote aantal zenders maken digitale televisie tot een goed alternatief voor het analoge televisiekijken. Vooral bij een led tv, lcd tv of plasma televisie komt de hogere beeldkwaliteit goed tot zijn recht. Je kunt kiezen voor digitale televisie via een schotelantenne, de kabel of via de ether. Verder heb je een abonnement met smartcard nodig om digitaal televisie te kunnen kijken. Een digitale decoder kun je als los apparaat aanschaffen, maar bij sommige televisies zit de decoder al ingebouwd.


Losse decoder of ingebouwd
Een digitale decoder is een niet al te groot apparaat die je op de televisie aansluit om zo digitale televisie te kunnen ontvangen. Elke digitale decoder heeft een afstandsbediening. Als je gebruik maakt van digitale televisie hoef je de afstandsbediening van de televisie niet meer te gebruiken. Er zijn ook televisies op de markt waarbij de digitale ontvanger ingebouwd is. In dat geval heb je geen losse digitale decoder meer nodig en kun je met de afstandsbediening van de televisie de digitale zenders bedienen. Meer over ingebouwde digitale decoders is te lezen in de informatietekst van led tv.


Digitale tv
In Nederland kan het digitale signaal op verschillende manieren je woning binnen komen. De digitale decoder zet het ontvangen digitale signaal om in signalen die de televisie kan weergeven. Belangrijk is het verschil tussen de verschillende bronnen van het signaal. Voor digitale televisie via bijvoorbeeld de kabel heb je een andere decoder nodig dan voor digitale televisie via de schotel. We onderscheiden de volgende systemen:

  • Via een schotelantenne (DVB-S)
  • Via de kabel (DVB-C)
  • Via de ether (DVB-T)
DVB-S
DVB-S is digitale televisie via de satelliet. De beeldkwaliteit is het beste van de drie digitale televisiesystemen. Een kabelaansluiting heb je niet meer nodig, wel moet je een schotel bij of op je huis plaatsen. Vanaf de schotel wordt er een kabel getrokken naar de digitale decoder. Elke tv in huis heeft een eigen digitale decoder nodig. Het aanbod van zenders is bij DVB-S verreweg het grootst. Veel buitenlandse en een enkele Nederlandse zender zijn gratis te ontvangen. Voor ontvangst van bijvoorbeeld de commerciële Nederlandse zenders heb je een abonnement nodig bij Canal Digitaal. Dit is de provider van satelliettelevisie in Nederland. De abonnementskosten zijn, bij een standaard televisiepakket, het voordeligst bij DVB-S. De kosten voor de aanschaf van de benodigdheden voor satelliettelevisie liggen echter wel hoger ten opzichte van de andere digitale televisiesystemen.

DVB-C
Digitale televisie via de kabel wordt DVB-C genoemd. Dit is in Nederland de meest voorkomende vorm van digitale televisie, omdat veel mensen thuis al een kabelaansluiting hebben. Alle kabelmaatschappijen in Nederland bieden inmiddels digitale televisie aan. Dit wil niet zeggen dat het ook al in iedere gemeente te ontvangen is. Het kabelnetwerk dient hiervoor geschikt te zijn. Het enige wat je nodig hebt voor DVB-C is een decoder en een smartcard van de desbetreffende kabelmaatschappij. De aanschaf van digitale kabeltelevisie is dan ook relatief laag. De decoders worden voor relatief weinig geld verkocht, sommige kabelmaatschappijen verstrekken de decoders zelfs gratis. Het voordeel van digitale televisie via de kabel is dat je niet voor elke televisie een eigen decoder nodig heeft. De tv waar je de digitale decoder op aansluit beschikt op dat moment over digitale televisie, bij de andere tv's blijft gewoon het analoge kabelsignaal actief. Bij veel kabelmaatschappijen is digitale televisie ‘gratis’. Dit wil zeggen dat je vaak geen extra abonnementskosten kwijt bent voor digitale tv naast de abonnementskosten die je al betaalt aan de kabelmaatschappij. Wel dien je extra te betalen voor extra zenders. Het aanbod van zenders is niet zo groot als bij satelliettelevisie.

DVB-T
DVB-T is digitale televisie via de ether. Qua beeldkwaliteit is dit de minste vorm van digitale televisie. De aanbieder van DVB-T in Nederland is Digitenne. Om het signaal te ontvangen heb je een kleine antenne nodig die op de decoder aangesloten wordt. Deze antenne kan gewoon binnen staan. Net als bij DVB-S heb je voor DVB-T geen kabelaansluiting meer nodig. Wel heb je voor elke televisie een aparte decoder nodig. Het aanbod van zenders is beperkt tot ruim twintig zenders. Hier zitten alle gangbare Nederlandse zenders bij. De Nederlandse publieke zenders zijn vrij te ontvangen via de digitale ontvanger. Voor alle overige zenders heb je een abonnement bij Digitenne nodig. De maandelijkse abonnementskosten voor Digitenne zijn relatief laag, net als de kosten voor de benodigde apparatuur. Het enige wat je nodig hebt is een digitale decoder, de antenne en de smartcard.


DVB-S
DVB-C
DVB-T

Niet elke vorm van digitale tv is overal te gebruiken. Doe hier een postcodecheck om te zien welke vorm van digitale televisie bij jou thuis gebruikt kan worden.

HD (High Definition)
Wil je beelden in HD (High Definition) kunnen kijken dan heb je een hiervoor geschikte decoder nodig. Het grote voordeel van HD is de scherpere beeldkwaliteit. Om HD-uitzendingen in goede kwaliteit weer te kunnen geven dient je televisie minimaal HD-ready te zijn. Vrijwel alle tv's zijn dat tegenwoordig. Daarnaast heb je een HDMI-kabel nodig om de digitale decoder te verbinden met de televisie. HDMI is een digitale verbinding die ervoor zorgt dat er geen verlies optreedt in de verbinding van de digitale decoder naar de televisie.
Vrijwel alle Nederlandse zenders hebben inmiddels een apart HD kanaal. Voor het kijken naar HD zenders berekenen de kabelmaatschappijen over het algemeen wel extra kosten.
HD-ontvangst is voorlopig nog niet mogelijk bij DVB-T. Niet alleen HD-uitzendingen, maar ook gewone Standard Definition uitzendingen (SD) zien er via een HD decoder vaak beter uit. Dit komt onder andere door de hogere kwaliteit verbinding die er gebruikt wordt.

HDMI kabel

Single of twin
Ook de keuze tussen een single en een twin decoder is van belang. Met een twin decoder is het mogelijk om een programma te bekijken terwijl een ander programma opgenomen wordt. Dit is met een single decoder niet mogelijk. Je kunt dan alleen het programma opnemen dat je op dat moment via de decoder aan het bekijken bent. Bij digitale televisie via de kabel heb je wel de mogelijkheid om bij een single ontvanger een programma te kijken en tegelijkertijd een ander programma op te nemen. In dat geval neem je analoog op en kijk je digitaal of vice versa.

EPG
Vrijwel elke digitale ontvanger beschikt over een Electronic Programme Guide (EPG). EPG is een programmagids die je op het beeld van je televisie kunt bekijken. De EPG gaat tot enkele dagen vooruit. Buiten het tijdstip waarop het programma wordt uitgezonden, geeft de EPG vaak ook informatie over de inhoud van het programma. Beschikt de digitale decoder over een harde schijf, dan kun je eenvoudig programma’s opnemen via de EPG.

Harde schijf
Een decoder met ingebouwde harde schijf maakt het mogelijk om televisieprogramma's op te nemen en deze later weer terug te kijken. Daarnaast beschikken de digitale decoders met harde schijf ook over een timeshift functie. Timeshift maakt het mogelijk om een pauze in een programma in te lassen. Zo kun je tijdens een programma even wat anders doen en op een later tijdstip weer verder kijken.

Aansluiten
De digitale decoder is op verschillende manieren aan te sluiten op je televisie. De meest gebruikte en beste verbinding is die met een HDMI kabel. Naast de HDMI kabel is ook de scartkabel nog een veelgebruikte verbinding. Deze scartkabel moet je echter niet gebruiken als je HD wil kijken.
Ook beschikken vrijwel alle digitale decoders over een digitale audio-uitgang. Hiermee kan je de digitale decoder digitaal op je geluidssysteem aansluiten. Zo kan je genieten van digitaal meerkanaals geluid.


Keuze
Om te komen tot jouw juiste keus, biedt Kieskeurig.nl een aantal mogelijkheden:
  • Reviews van de producten, voor en door de consument. Hier staat alles te lezen over de positieve en negatieve ervaringen van de consumenten. Met de mogelijkheid van vraag en antwoord over de producten, verzorgd door de consument zelf. Na aankoop kun je ook jouw review plaatsen.
  • Productinformatie, met de meest actuele informatie op een rij.
  • Prijsinformatie, tevens staat hier vermeld bij welke webshops je het product kan laten bezorgen, kan afhalen en bij welke lokale winkels je het product kunt kopen.
  • Winkelvergelijk, reviews van de consument over een online winkel. Alle winkels in de winkelvergelijker worden beoordeeld en kunnen maximaal 5 sterren verdienen. De Kieskeurig.nl Mysteryshopper is verantwoordelijk voor de helft van de totale beoordeling van een winkel, de bezoekers van Kieskeurig.nl verzorgen de andere helft van de winkelbeoordeling.
  • Kopen op internet, informatie over wat er komt kijken bij een aankoop online.
Sluiten

Extra beveiliging

Om misbruik te voorkomen mag deze actie maar beperkt worden gebruikt. Deze blokkade wordt over seconden weer opgeheven. Probeer het dan opnieuw.