CI+ module kopen | Tips en informatie

Wil je een CI+ module kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct ci modules vergelijken Bekijk en vergelijk

CI+ module kopen

Wat is een CI+ module?

Als je digitale televisie wil kijken, gebruik je meestal een losse digitale decoder. Maar wist je dat je ook zonder zo’n decoder digitale tv op je beeldscherm kunt krijgen? Je moet dan gebruikmaken van de ingebouwde digitale ontvanger in je televisie met behulp van een CI+ module en een smartcard voor tv van je provider. Die smartcard past dan weer precies in je CI+ module.

De meeste nieuwe tv’s beschikken over een ingebouwde digitale decoder. Aan de zijkant of de achterkant van je televisie is dan een CI sleuf zichtbaar. CI staat daarbij voor Common Interface. In die CI sleuf is precies plaats voor een interactieve CI+ module. De meeste aanbieders van digitale televisie zenden hun signaal versleuteld (ofwel gecodeerd) naar je toe. De CI+ module is in staat om dat signaal om te zetten naar digitaal televisiebeeld. Het enige wat je vervolgens nog nodig hebt is een smartcard voor je tv die verkrijgbaar is bij je tv provider of in elektronicawinkels.

Ideaal dus, een televisie met een CI+ module want je hoeft zo geen aparte decoder inclusief extra afstandsbediening te gebruiken om televisie te kijken. Let er wel even op dat je televisie dus over zo’n sleuf beschikt en dat er smartcards van je tv aanbieder te verkrijgen zijn.

Hier kun je direct CI+ modules vergelijken

Soorten

Verschillende soorten CI+ modules


Het is niet de bedoeling dat digitale televisie ontvangen wordt door mensen die niet voor het bijbehorende abonnement betalen. Daarom versleutelen aanbieders van betaaltelevisie het signaal. Soms is de module om dit signaal te decoderen ingebouwd in de televisie of de settopbox. Maar het kan ook zijn dat er een losse uitbreidingsmodule voor plaatsing in de Common Interface wordt geleverd. Zo’n losse ontsleutelmodule noem je ook wel een Conditional Access Module (CAM). Dit is verreweg de meest gebruikte uitbreidingsmodule om in de CI te plaatsen. Aangezien er verschillende versleutelingssystemen in gebruik zijn, zijn er ook verschillende soorten CAM’s. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld de insteekkaart van Digitenne of de CI-module van CanalDigitaal.

Maak je gebruik van CI, dan zijn de door de CAM ontsleutelde programma’s probleemloos op te nemen of door te sturen naar een ander apparaat. Aangezien sommige bedrijven de controle wilden behouden over de programma’s nadat ze ontsleuteld zijn, hebben zij CI+ op de markt gebracht. Je kunt het zien als de opvolger van Common Interface, waarbij alleen het opnemen van programma’s is beperkt. Meestal neem je dan alleen maar de zender op die je aan hebt staan en dat is natuurlijk lang niet zo handig.


Twee soorten CI+ module


CI+ modules zijn verkrijgbaar in twee verschillende soorten. Zo heb je DVB-T voor Digitenne (KPN en Telfort) en DVB-C voor televisie via kabelbedrijven (zoals Ziggo, Caiway, Deltakabel en KabelNoord). Let op dat niet elke provider de mogelijkheid van het gebruik van CI+ modules aanbiedt. Daarnaast is het ook nog afhankelijk van het type televisie dat je hebt, of CI+ een geschikte mogelijkheid voor je is.


Voordelen

Voordelen van een CI+ module


Wat is nu het voordeel van het gebruik van een CI+ module in vergelijking met een losse ontvanger of settopbox? Allereerst bespaar je er een hoop ruimte mee, want je hoeft geen extra apparaat naast je televisie te plaatsen. Daarnaast heb je ook minder zichtbare kabels want de CI+ module steek je rechtstreeks in je televisie. En wat ook wel prettig is: je hebt geen extra afstandsbediening nodig en gebruikt gewoon de reguliere afstandsbediening van je televisie.

Toch kleeft er ook een belangrijk nadeel aan een CI+ module en dat heeft te maken met het opnemen van programma’s. Je kunt namelijk alleen maar het televisieprogramma opnemen dat je op dat moment ook aan hebt staan. Terwijl het vaak nu juist zo belangrijk is om iets op te nemen dat je niet aan het kijken bent.


Keuzehulp

Zo kies je de juiste CI+ module


Zie je de voordelen van een CI+ module wel zitten en wil je er eentje aanschaffen? Loop dan vooraf wel een aantal belangrijke stappen door. Kijk allereerst naar de televisie die je hebt: wordt CI+ daarmee ondersteund? Let ook op dat je alleen digitale televisie kan kijken als je ook de coax-kabel in je televisie steekt. Heb je die niet, dan is het ook niet mogelijk om tv te kijken via CI+. Uitzondering op de regel is daarbij als je een abonnement hebt op Digitenne van KPN of Telfort.

Heb je de juiste televisie, een coax-aansluiting en een televisie die CI+ ondersteunt? Dan moet ook nog de provider van je keuze CI+ ondersteunen. Als dat allemaal in orde is, kun je een keuze gaan maken welke CI+ module voor jou het meest geschikt is. Let er daarbij weer op dat de CI+ module compatibel is met je provider. Onze handige vergelijker helpt je vervolgens met de laatste stap in je aankoopbeslissing. Selecteer je voorkeuren voor een bepaalde provider of merk, zodat je in één oogopslag ziet welke voor jou het meest geschikt is en of deze binnen je gestelde budget past.


Direct ci modules vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen bij CI+


Sinds de komst van CI+ modules zijn er een aantal nieuwe en verbeterde types op de markt gekomen. Op dit moment maken de meeste providers gebruik van CI+ 1.3. Deze modules zijn geschikt voor zowel CI+ 1.3 tv’s als CI+ 1.2 tv’s (het oudere type). Het wachten is nu nog op de komst van de CI+ 1.4 module. Deze is al wel in ontwikkeling (onder andere bij Ziggo) en het voordeel van CI+ 1.4 is dat het mogelijk wordt om twee videostreams tegelijkertijd te decoderen. Zo kijk je niet alleen naar een film of serie, maar kun je tegelijkertijd ook nog eens op een andere zender een extra film of serie opnemen. Een groot voordeel dus ten opzichte van de huidige 1.3 modules.


Beste ci modules
Populairste ci modules