Verlichting
Wist je dat het mogelijk is om je lampen te besturen via je telefoon? Of om de kleuren van het licht aan te passen aan jouw 'mood'? Dat je LED- en halogeenlampen kunt dimmen, maar dat dit niet bij alle spaarlampen het geval is?
Lees hier alles over de verschillende typen lampen, de laatste ontwikkelingen op het gebied van verlichting en laat je inspireren!
Hanglamp
Een hanglamp zorgt voor verlichting van de hele ruimte doordat hij van bovenaf verlicht. Ben je op zoek naar een hanglamp die zowel mooi is als functioneel? Houd dan rekening met een aantal punten tijdens het maken van je keuze.
In de keuken wil je misschien liever een lamp die goed verlicht, terwijl boven de eettafel wat meer sfeervolle verlichting gewenst is.
Kies je voor een hanglamp met decoratieve elementen, een zeer industriële of een meer landelijke lamp: de kleur van dit jaar is koper. Perfect te combineren met een landelijke stijl, waarin je hout en andere rustieke materialen gebruikt. Maar koper is ook heel mooi te combineren met zachte tinten, witte elementen en pastel.
De meest verkochte hanglampen op dit moment hebben een 'open' design. Oftewel: zonder gesloten kap.
Nieuwe hanglamp kopen of inspiratie op doen? Klik dan hier >
Spot
Met een spot kun je een bepaalde plek of voorwerp in je huis extra uitlichten, zoals een schilderij of een beeld. Een spot is een enkele lamp die flink veel licht geeft. Ze zijn te bevestigen aan het plafond, aan de wand of in de vloer. In dit geval kies je waarschijnlijk voor inbouwspots. Het voordeel van uitbouwspots zijn dat ze makkelijker te monteren en te richten zijn. Maar je kan ze niet wegwerken in het plafond of in de vloer.
Kleine lampen en spots die je met een knijper vastmaakt aan een tafel, kast of plank zijn nu helemaal in.
Wil je spots gebruiken in de tuin, gebruik dan wel exemplaren die geschikt zijn voor buiten.
Lichtplan
Je kunt één enkele spot ophangen, maar als je en voorwerp wilt verlichten of bijvoorbeeld een deel van je tuin, het is soms mooier om dit van verschillende kanten te belichten. Ook handig: bij de meeste spots is het mogelijk om een dimmer aan te sluiten.Bij aankoop van een spot, om een object mee te verlichten, moet je rekening houden met de breedte van de lichtbundel. Deze wordt op de armatuur vermeld in graden (8°, 10°, 24°, 36°, 48° of 60° graden).
Hoe groter de lichtbundel is hoe verder de spot zal schijnen, maar het licht wordt dan wel minder fel. Voor verlichting van een hele ruimte gebruik je het best een lichtbundel vanaf 35° graden. Wil je een specifieke plek uitlichten, kies dan voor een kleinere lichtbundel.
Ben je benieuwd geworden naar ons aanbod spots? Of je nu gaat voor een inbouw- of uitbouwspot, een voor aan de wand of aan het plafond, bij ons vind je altijd wat je zoekt.
Klik hier voor alle spots >
Plafondlamp
Een plafondlamp of plafonnière is een lamp die direct tegen het plafond aanzit. Het is dus wat anders dan een hanglamp, die aan een snoer of ketting hangt. Plafondlampen zijn praktisch en worden veel gebruikt in de badkamer, hal of bij het toilet.
Deze lampen zijn meestal gemaakt om niet erg op te vallen, maar toch is er veel keuze in designs. Zo zijn er strakke plafondlampen en ook klassieke ontwerpen. En natuurlijk zijn er ook speciale plafondlampen voor op de kinderkamer.
Een plafondlamp kopen? Klik hier >
Als je een plafondlamp gaat kopen, is het belangrijk om eerst het doel van de lamp te bepalen. Gaat het om werkverlichting, basisverlichting, accentverlichting of om sfeerverlichting?
Plafondlampen dienen meestal voor de basisverlichting van een ruimte. Voor accentverlichting kun je spots gebruiken en voor sfeerverlichting staande lampen. Plafondlampen zijn in de meeste gevallen gemaakt van glas waardoor het licht aan alle kanten gelijk verdeeld wordt. Soms is het glas enigszins mat, zodat het licht niet te fel is.
Bureaulamp en Tafellamp
Voor het prettig en goed werken aan je bureau is een bureaulamp eigenlijk noodzaak. De meeste bureaulampen kan je verstellen en zo de lichtbron richten op de plek waar je deze hebben wilt. Hierdoor kan je efficiënter en vooral comfortabel werken.
Voor gebruik in een bureaulamp heb je over het algemeen een lamp nodig met een laag vermogen omdat de afstand tot het te verlichten oppervlak vrij kort en klein is. Op de bureaulamp staat ook altijd aangegeven wat het maximale vermogen is van de lamp die je in de bureaulamp kwijt kan. Let daar dus op bij het kopen van een lamp.
Klik hier voor alle bureaulampen >
Tafellampen en bureaulampen overlappen steeds meer met elkaar. Bureaulampen worden gebruikt als decoratieve tafellamp en andersom. Je zou bijna zeggen dat design het wint van gebruiksgemak. Gelukkig is het een lamp met de juiste lichtbron en wattage vrijwel altijd aan te passen aan jouw specifieke behoefte.
Qua trends zien we dit jaar eigenlijk hetzelfde terug als bij de hanglampen. Koper voert de absolute boventoon en ook zijn hier de meer 'open' en industriele desgins het meest populair.
Philips HUE
Je lampen bedienen waar je ook bent? De kleur van het licht in je huis aanpassen aan je stemming? Je lampen automatisch laten in- en uitschakelen? Dat kan met Philips Hue lampen.
Met dit systeem kan je al je lampen volledig automatiseren, om het bijvoorbeeld net zo te laten lijken of je thuis bent. De technologie kan je zelfs thuis verwelkomen of automatisch uitgeschakeld worden als je van huis vertrekt, je wakker maken, helpen concentreren en ontspannen.
Meer weten over Philips Hue? Die informatie vind je hier.
Hue Starterspakketten >
Led lamp
Een led lamp kan in theorie tot wel zo'n 50.000 uur meegaan. Bij een 'gewone' gloeilamp is dit gemiddeld 1000 uur en bij een spaarlamp tot zo'n 10.000 uur. Het percentage lampen dat vervroegd uitvalt is tegenwoordig nog maar minimaal. Dit komt mede omdat een led lamp tril- en schokbestendig is.
Een van de redenen waarom de led lamp populair is, is het energieverbruik. Deze is lager dan bij andere lampen. De aanschafprijs kan wel wat hoger liggen.
Led lampen hebben in een fractie van een seconde hun volledige lichtopbrengst bereikt. Toch iets te fel? Geen zorgen. Led lampen kunnen gedimd worden.
Bij led lampen heb je, net als bij de traditionele gloeilampen, verschillende soorten fittingen. Hierbij zijn de grote (E27) en kleine (E14) fitting verreweg het meest gangbaar. Voor inbouw spots wordt vaak de zogenaamde bajonetsluiting (GU10) gebruikt. Let dus goed op bij aanschaf van een Led lamp, dat je de juiste koopt.
Halogeenlamp
De halogeenlamp is een soort gloeilamp. Een halogeenlamp heeft echter een langere levensduur en een hogere lichtopbrengst dan een gloeilamp. De levensduur van een halogeenlamp is zo'n 2000 uur. Bij halogeenlampen met HIR technologie is dit zelfs het dubbele.
Halogeenlampen geven een fel wit licht en zijn geschikt voor vele toepassingen. Dit komt onder andere door de compacte afmetingen en omdat halogeenlampen geschikt zijn voor zowel 12 Volt als 230 Volt.
Halogeenlampen zijn na het inschakelen meteen op de volle lichtsterkte en zijn bovendien te dimmen.
Halogeenlampen heb je in vele soorten fittingen. Let dus goed op bij de aankoop van een halogeenlamp wat voor soort fitting je nodig hebt. Meest voorkomende zijn de GU10, GU5.3, G9 en de G6.35.
Spaarlamp
Een spaarlamp is als het ware een klein tl-buisje in een normale fitting. Een spaarlamp verbruikt zo'n vier maal minder energie dan een gloeilamp. Wil je bijvoorbeeld een 60 Watt gloeilamp vervangen dan kan je hiervoor een 15 Watt spaarlamp gebruiken.
Een spaarlamp kan wel tot zo'n 10.000 uur meegaan.
Voordelen van een spaarlamp:
- Het gunstiger energieverbruik van een spaarlamp. Een spaarlamp heeft wel zo'n vier maal hogere lichtopbrengst per wattage dan een gewone gloeilamp.
- Een ander belangrijk voordeel is de langere levensduur van de spaarlamp. Een spaarlamp kan wel tot zo'n 10.000 uur meegaan. In vergelijking met een gewone gloeilamp is dit tot wel tien keer langer.
Nadelen van een spaarlamp
- Het licht van een spaarlamp wordt door veel mensen als niet prettig en koel ervaren.
- Het duurt even voordat een spaarlamp zijn volle lichtsterkte bereikt.
- Spaarlampen bevatten kwikdamp. Spaarlampen dienen daarom als ze kapot zijn worden verwerkt als klein chemisch afval.
- Spaarlampen verliezen in de loop der jaren relatief veel lichtopbrengst
-
1PerfectLED Lichtboom | 1.8 meter (400 LEDs, Treurwilg, Binnen/Buiten)v.a. € 118,90 (2 prijzen)Direct naar de goedkoopste
-
2
-
3Twinkly ijspegelverlichting 190 lampjes AWW Gold Editionv.a. € 98,90 (2 prijzen)Direct naar de goedkoopste