Zonnepanelen vergelijken

zonnepanelen

Zonnepanelen worden door steeds meer Nederlanders op hun dak geplaatst om zelf zonne-energie op te wekken. Door dalende prijzen zijn zonnepanelen tegenwoordig een erg aantrekkelijke investering en een prima alternatief voor stroom uit het net. De belangrijkste voordelen van zonnepanelen zijn een veel lagere stroomrekening en geen onzekerheid over toekomstige prijsstijgingen van energieleveranciers. En zonne-energie is duurzame energie of groene energie!

Op Kieskeurig.nl kun je eenvoudig de prijzen van zonnepanelen vergelijken van lokale installateurs, op basis van je eigen dak. Zo zie je direct wat de beste koop is. Ook leggen we je graag uit hoe zonnepanelen werken, of je dak geschikt is, wat de verwachte opbrengst en kosten van zonnepanelen zijn en waar je op moet letten wanneer je zonnepanelen gaat kopen.

Begin direct met zonnepanelen vergelijken

Waar moet ik op letten wanneer ik zonnepanelen ga kopen?

Zonnepanelen worden vaak geleverd als totaalpakket, bestaande uit de panelen, een omvormer en de installatiekosten. De hoeveelheid elektriciteit die je opwekt, hangt af van het aantal panelen en de geschiktheid (zonpotentie) van je eigen dak. Normaliter wordt geadviseerd tussen de 8 en 16 zonnepanelen te kopen, al is dit afhankelijk van de beschikbare ruimte op je dak en je verwachte elektriciteitsverbruik. In het overzicht van Kieskeurig.nl kun je eerst naar de geschiktheid van je dak kijken en vervolgens de kosten van zonnepanelen vergelijken van lokale installateurs.

Is mijn dak geschikt?

Voor zonnepanelen heb je ruimte op je dak nodig. Voor een systeem van tussen de 8 en 16 panelen heb je 15 tot 30 m2 aan dakruimte nodig. Dakramen en dakkapellen beperken de ruimte. Normale dakpannen en platte daken lenen zich prima voor de installatie van zonnepanelen, al moet bij oudere huizen (van voor 1930) of aanbouwen ook goed naar de constructie onder het dak gekeken worden.

Een dak richting het zuiden geeft een optimaal rendement, daken op het oosten en westen geven een goed resultaat, maar noordelijke daken krijgen te weinig zon. Pijpjes, schoorstenen en bomen in je tuin werpen een schaduw die de opbrengst van zonnepanelen kunnen verminderen. Goed advies over de geschiktheid van je dak is belangrijk voor het schatten van de verwachte opbrengst en het verwachte rendement van zonnepanelen. We geven je graag advies over de geschiktheid van je dak.

Wat zijn de verwachte opbrengst en kosten van zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn vooral afhankelijk van de grootte van het systeem. Zonnepanelen variëren in prijs van € 3000 voor 8 panelen tot € 6000 voor 16 panelen, all-in. Op jaarbasis levert zo’n systeem tussen de € 400 en € 800 op, wat een terugverdientijd is van ongeveer 7-8 jaar. De opgewekte elektriciteit kun je zelf in je eigen huis gebruiken gedurende de dag, of het vloeit automatisch terug naar het net.

Door de salderingsregeling kun je jaarlijks onbelast tot je eigen verbruik opwekken en zo flink wat energie besparen. Zo kun je met behulp van zonnepanelen je elektriciteitsrekening tot een minimum terugbrengen.

Wat is de beste koop?

De juiste keuze voor het kopen van zonnepanelen is niet eenvoudig. Het is een combinatie van een goede prijs en een schatting van de elektriciteitsopbrengsten de toekomstige 25 jaren. Panelen met een lange garantie van een grote fabrikant, een omvormer met een goede levensduur en efficiëntie en een betrouwbare installateur geven meer zekerheid.

Via Kieskeurig.nl kun je tot 3 gratis offertes van lokale installateurs aanvragen, zodat je op je gemak zonnepanelen kunt vergelijken en voor de beste koop kunt gaan.

Begin met het vergelijken van zonnepanelen
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Hoe kies ik de juiste zonnepanelen?

Info over omvormers en overige materialen
Info over de kosten en opbrengsten van zonnepanelen
Info over installateurs van zonnepanelen