Koelkast kopen: tips voor de beste koelkasten

Inhoudsopgave

  1. Wat kun je met een koelkast?
  2. Welke soorten koelkasten zijn er?
  3. Welke functies heeft een koelkast?
  4. Groot vs klein vs mini
  5. Welke merken maken de beste koelkasten?
  6. Koelkast schoonmaken

Je gaat een koelkast kopen! Kies je voor een compact tafelmodel ijskast, een inbouwkoelkast die naadloos aansluit bij je keuken of ga je voor een groot vrijstaand model met een hippe retro look? Er is zo veel waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe ijskast. Heb je er al over nagedacht of je een gewone koelkast of een koelvriescombinatie zoekt? En wil je dan een upside down model,een dubbeldeurs Amerikaanse koelkast of een horeca-koelkast in stoer RVS? Er is zo veel keuze! Vergelijk hier het aanbod en vind de koelkast die het beste bij jou past.

Meer lezen?

Wat kun je met een koelkast?

Een koelkast is meer dan alleen een plek om je eten koel te houden: het kan een aanwinst zijn voor je keuken. Tegenwoordig heb je de keuze uit enorm veel formaten, modellen en kleuren,van een tafelmodel vrijstaande koelkast tot een flinke dubbeldeurs inbouw-koelkast. Steeds meer mensen kiezen voor een koelvriescombinatie omdat dit ruimte bespaart. 

Ook populair zijn grote Amerikaanse koelkasten voorzien van leuke extra’s, zoals een ijsblokjesmaker of een watertap voor gekoeld drinkwater. De laatste jaren wint ook de wijnkoelkast terrein in de keuken. Wijnkoelkasten hebben speciale leggers waarop de wijnflessen goed neergelegd kunnen worden. Ze kunnen zowel rode als witte wijn op een vaste temperatuur brengen en houden. 

Welke soorten koelkasten zijn er?

De eerste stap bij het bepalen van je keuze voor de beste koelkast voor jou, is de vraag of je een vrijstaande koelkast of een inbouw-koelkast zoekt. Vrijstaande koelkasten kun je overal waar je maar wilt neerzetten en zijn verkrijgbaar in alle denkbare uitvoeringen: als grote koelkast, als tafelmodel en als kleine camping-koelkast. Vooral de retro koelkast (o.a. van Smeg) is erg populair. De kleinst verkrijgbare koelkast is de barkoelkast, met zo’n 30 tot 40 liter inhoud. Een barmodel koelkast is een heel kleine koelkast die je wel in hotelkamers ziet als minibar. Dit model is bijzonder geschikt voor op de camping, vakantiehuis of studentenkamer.

Inbouwkoelkasten worden keurig weggewerkt in een keukenkast of achter een keukenkast-deurtje. Ze zijn verkrijgbaar als kastmodel en koel-vriescombinatie. Let bij het kopen van een inbouwkoelkast altijd goed op het type deurscharnier. Dit moeten speciale inbouw-deurscharnieren zijn, anders wil de deur van je nieuwe koelkast straks niet open.

Een koel-vriescombinatie heeft een koeldeel en een vriesdeel met elk een eigen deur. Let op: sommige modellen hebben slechts een 2-sterrenvriezer waarin je alleen producten kunt bewaren die al bevroren zijn. Om etenswaren in te kunnen vriezer, heb je een 4-sterren vriezer nodig. Het koeldeel zit bij deze koelkast boven en het vriesdeel onder. Dit heet een upside-down-model, omdat vroeger de vriezer vaak boven zat. Veel koel-vriescombinaties hebben twee thermostaten, waardoor je het koel- en vriesdeel los van elkaar kunt aan- en uitzetten, bedienen en instellen. Zo kun je de temperatuur beter regelen. Koel-vriescombinatie met 1 thermostaat kunnen dit niet.

Amerikaanse koelkasten zijn ook koel- vriescombinaties, maar dan met de deuren naast elkaar in plaats van boven elkaar. Sommige modellen hebben een 'door-in-door', een apart deurtje in de koelkastdeur waar je de meest gebruikte spullen in kunt opbergen zonder de grote deur te openen. Zo verlies je minder kou.Ook populair is de koelkast met ice-dispenser die ijskoud water en (crushed) ijsblokjes geeft. Voor deze functie moet de koelkast echter wel aangesloten zijn op de waterleiding, of moet er een apart waterreservoir worden geplaatst.

Een wijnkoelkast (ook wel wijnklimaatkast genoemd) is instelbaar van 4 tot 18 graden Celsius en voorzien van een speciale glazen deur die UV-straling tegenhoudt. Als je zowel rode als witte wijn wilt koelen, dan kun je kiezen voor een wijnkoelkast met meerdere temperatuurzones. Rode wijn vraagt namelijk een hogere temperatuur dan witte wijn.

Welke functies heeft een koelkast?

Koelkasten worden steeds geavanceerder. De ouderwetse ijskast is langzaam aan het transformeren in een smart apparaat. Zo heeft Siemens een Home Connect-koelkast met camera's die een foto van de inhoud van de koelkast naar je smartphone of tablet sturen. Je kunt dan in de winkel zien wat je nog in de koelkast hebt staan. De Samsung Family Hub koelkast maakt en stuurt ook foto’s en heeft een ingebouwd tablet in de deur dat is aangesloten op het internet. De tablet maakt foto's van je voorraad en laat video's van recepten zien.

Maar er zijn meer nuttige verbeteringen aangebracht. De klassieke koelkast met vriesvak wordt ingehaald door de koelkast met vrieslade, die veel overzichtelijker en groter is. Ook de temperatuur van de voedingswaren is steeds beter te regelen. In een klassieke koelkast verschilt de temperatuur van plaats tot plaats.Vaak is het onderin kouder dan bovenin, en worden producten in de deur (die natuurlijk steeds open gaat) het warmst. Steeds meer koelkasten hebben een luchtcirculatie-systeem waardoor de temperatuur in de koelkast overal gelijk is. Deze technieken hebben per merk een andere naam, zoals PowerCooling, MultiAirFlow en AirFlowCooling.

Ook zijn er koelkasten met verschillende klimaatzones (ook wel vershoudzones genoemd) voor het bewaren van groenten, fruit, vlees en vis. Een voorbeeld van zo’n klimaatzone is de nul-gradenzone; een apart vak dat afgesloten is van de rest van de koelkast en zodoende een eigen temperatuur heeft. Het voordeel van zo’n compartiment is dat je daarbinnen de temperatuur dusdanig laag kunt zetten dat de rest van de koelkast iets minder koud hoeft te staan. En daarmee kun je natuurlijk flink energie besparen! Er bestaan ook klimaatzones met een andere luchtvochtigheid dan rest van de koelkast. Dit is vooral handig voor het bewaren van sommige soorten groenten, die daarmee langer vers blijven.

Veel koel-vriescombinaties zijn voorzien van No frost techniek. Dit haalt het vocht uit de lucht in de vriezer en de koelkast waardoor er geen ijsafzetting ontstaat en je hem dus niet meer hoeft te ontdooien. No frost kost wel wat vriezerruimte en de koelkast maakt iets meer geluid. Koelkastfabrikanten introduceren ook steeds vaker flexibiliteit in de koelvriesruimte. Zo heeft Beko op sommige modellen een Multi-Zone die je als koelruimte én als vriesruimte kunt gebruiken.

De meeste koelkasten koelen middels cycli. Als de temperatuur te ver oploopt, slaat de compressor aan en daalt de temperatuur in de koelkast. Het probleem is dat de temperatuur in een koelkast dus nogal fluctueert. Ook vraagt deze manier van koelen vrij veel energie. Zodoende worden steeds meer koelkasten uitgerust met zogenoemde invertermotoren. Deze koelen niet met cycli, maar staan constant aan. Hiermee verbruik je minder energie en voorkom je temperatuurschommelingen. Dat de motor constant aanstaat, betekent echter wel dat je koelkast altijd geluid maakt. Sommige mensen moeten hier even aan wennen.

Ten slotte bespreken we de superkoel- of supervriesfunctie van moderne koelkasten. Met deze functie is het mogelijk grote hoeveelheden boodschappen snel af te koelen of in te vriezen. Om etenswaar beter te behouden, is het belangrijk dat je deze snel kunt afkoelen. Je schakelt deze functie in op het moment dat je boodschappen gaat doen. De temperatuur zakt dan tijdelijk. Het voordeel van superkoelen en supervriezen is dat de boodschappen die je in de koelkast legt extra snel op de juiste temperatuur komen en dat producten die al in de koelkast lagen niet te veel van temperatuur veranderen.

Groot vs klein vs mini

Bij het kopen van een koelkast kijk je natuurlijk naar de afmetingen. Uiteraard moet de koelkast wel in je huis passen. Meet daarom van tevoren altijd de hoogte, breedte en diepte van de ruimte waar je de koelkast wilt zetten. Voor een inbouw-koelkast moet je goed de nismaten opmeten, zodat je er zeker van bent dat je koelkast straks past.

Naast de beschikbare ruimte spelen ook jouw behoeften mee. Wil je alleen drankjes koelen of zoek je een klein koelkastje voor je vakantiehuis of caravan, dan is een barmodel (mini)koelkast met een inhoud van zo’n 30 tot 50 liter voldoende. Minikoelkasten zijn gemiddeld 60 cm hoog, 50 cm breed en 55 cm diep. De volgende maat is een tafelmodel koelkast. Dit model is heeft een standaard hoogte van 85 cm en is 60 cm diep. De breedte varieert tussen de 45 en 60 cm.

De inhoud van een tafelmodel koelkast bedraagt gemiddeld zo'n 150 liter. Je kunt er dagelijkse boodschappen voor 1 tot 2 personen in kwijt. Ben je met 3 tot 5 personen thuis, dan heb je een grote koelkast nodig; een kastmodel of een koel-vriescombinatie. Deze is minimaal 90 cm hoog heeft een koelkastinhoud van gemiddeld 250 liter. He grootste formaat koelkast is een Amerikaanse koelkast. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei maten, met een koelruimte variërend van 250 tot 600 liter.

Omdat een koelkast dag en nacht is ingeschakeld, verbruikt hij aardig wat energie. Kijk bij de aanschaf van een nieuwe koelkast dus ook naar de energieklasse. Sinds 1 maart 2021 zijn er nieuwe energielabels voor de koel- en vrieskasten. Het nieuwe label B, C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+++. En wat nu label F is, was voorheen A+.

Welke merken maken de beste koelkasten?

Voor een degelijke koelkast met een goede prijs-kwaliteitverhouding kun je terecht bij bekende merken als Beko, Electrolux, Proline en Indesit. In het topsegment kun je veel extra’s verwachten van Liebherr, Siemens, Atag, Miele en Bosch. Zo zijn koelkasten van deze merken voorzien van bijvoorbeeld aparte klimaatvakken, luchtvochtigheidszones en antibacteriële wanden. Voor apart (retro) design kom je uit bij merken als Smeg en Boretti.Gram heeft horecakoelkasten. Ook Whirlpool is een bekend merk.

Koelkast schoonmaken

Voor de hygiëne in de keuken is het belangrijk de koelkast maandelijks schoon te maken en jaarlijks de vriezer te ontdooien. Kies je een koelkast met No frost, dan ontstaat er geen ijs en kun je dit klusje overslaan. Schoonmaken is simpel: alle losse onderdelen van de koelkast, zoals flessenhouder en groentenlades en vershoudlades kun je afwassen met afwasmiddel en heet water. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een (microvezel)doekje en een sopje van een halve emmer water met drie eetlepels soda.Soda maakt niet alleen schoon, maar neutraliseert ook eventuele nare luchtjes.

Vergeet het afvoergaatje in de achterwand niet: je kunt het schoonmaken met een wattenstaafje. Ook tussen de plooien van het afsluitrubber kan zich viezigheid ophopen. Je kunt dit wegpoetsen met een doekje met wat afwasmiddel.Zit het vuil erg diep, gebruik dan –voorzichtig- een saté-prikker. Als je wat talkpoeder op de rubbers smeert blijven ze zacht en kan er geen vuil aankoeken.