Inbouw koelkast kopen | Tips en informatie

Wil je een inbouw koelkast kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk koelkasten op Kieskeurig.nl!

Direct inbouw koelkasten vergelijken Bekijk en vergelijk

Inbouwkoelkast kopen

Inbouw koelkast kopen: waar let je op?

Een keuken moet functioneel zijn, maar het is ook wel fijn als het er allemaal een beetje strak en verzorgd uitziet. De keuken vormt nu eenmaal een belangrijk onderdeel van je huis, dus het is belangrijk dat deze aansluit bij de rest van je interieur. Een inbouw koelkast is wat dat betreft een perfecte oplossing: je bouwt de koelkast keurig in achter een deur die past bij de rest van je keuken. In plaats van de deur van de koelkast zelf, zie je dus een deur die er hetzelfde uitziet als je keukenkastjes- en lades. We vertellen je er in dit artikel alles over, zodat jij de beste inbouwkoelkast kunt kopen voor jouw keuken.

Direct inbouwkoelkasten vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een inbouw koelkast

Ga je een inbouw koelkast kopen, dan let je op meer dan alleen de eigenschappen van de koelkast zelf. Er zijn namelijk ook kenmerken die specifiek van belang zijn voor inbouw koelkasten. Die behandelen we dan ook eerst. Daarna nemen we nog de eigenschappen met je door die voor elke koelkast belangrijk zijn.


Nismaten

Om te weten of een inbouwkoelkast in je keuken past is het essentieel om de nismaten te weten. Dit zijn de hoogte, breedte en diepte die je meet aan de binnenkant van de ruimte waar je de koelkast straks in gaat plaatsen. Deze vergelijk je vervolgens met de maten van de koelkast die je op het oog hebt, zodat je zeker weet dat jouw inbouwkoelkast perfect gaat passen.

Scharniersysteem

Bij het scharniersysteem kijken we naar de manier waarop de deur van de keuken op de koelkastdeur wordt bevestigd. We maken daarbij onderscheid tussen het deur-op-deur-systeem en het sleepdeursysteem:

• deur-op-deur: hierbij wordt de meubeldeur direct op de koelkast gemonteerd. Dat zorgt voor een mooie aansluiting. Bovendien kan een inbouw koelkast met deur-op-deur-systeem verder open dan een koelkast met sleepdeursysteem. Het deur-op-deur-systeem wordt ook wel een vlakscharniersysteem genoemd.

• sleepdeursysteem: bij een inbouwkoelkast met sleepdeursysteem bevestig je de meubeldeur met deurgeleiders op de koelkastdeur. Beide deuren hebben hun eigen scharnieren en de koelkastdeur glijdt via de geleiders op de meubeldeur open.

Inhoud koelruimte

Bij een inbouwkoelkast is het belangrijk om te weten dat je koelkast in de beschikbare ruimte past. Maar het is natuurlijk minstens zo interessant hoeveel er in de koelkast zelf past. Daarvoor kijk je naar de inhoud in liters, waarbij je globaal de onderstaande verdeling aan kunt houden:

• tot 150 liter: voor huishoudens tot 2 personen
• 150 tot 250 liter: voor huishoudens tot 4 personen
• 250 liter of meer: voor huishoudens van 5 of meer personen

Luchtcirculatie

In een gewone koelkast merk je vaak dat de temperatuur bovenin de koelkast iets minder koud is dan onderin. Wil je overal in je koelkast dezelfde temperatuur? Kies dan voor een inbouw koelkast met luchtcirculatie. Dat systeem verspreidt namelijk alle koude lucht gelijkmatig door de koelkast.

Energieklasse

Zuinig zijn met energie is tegenwoordig voor veel consumenten vanzelfsprekend. Het is daarom goed om te weten hoe energiezuinig de inbouw koelkast is die je gaat kopen. Die informatie vind je terug op het energielabel, waarop de energieklasse is aangegeven. Energieklasse A is de minst zuinige categorie, de inbouwkoelkasten met label A+++ zijn het zuinigst.

Vriezer

Wil je ook de mogelijkheid om te vriezen? Dan kun je kijken naar een inbouw koelkast met vriesvak of zelfs een inbouw koelvriescombinatie, waarbij je nog meer ruimte hebt om etenswaren in te vriezen. Let er dan ook op of het vriesgedeelte is voorzien van een No Frost-functie. Die zorgt er namelijk voor dat warme lucht en vocht automatisch worden afgevoerd. Zo voorkom je dat er ijsafzetting ontstaat en hoef je nooit meer je vriezer te ontdooien.

Groentelades en vershoudlades

In de meeste koelkasten vind je onderin een groentelade: een aparte lade waarin je groenten langer vers blijven. Een vershoudlade doet in principe hetzelfde, maar heeft nog een extra functie. De temperatuur in een vershoudlade wordt namelijk altijd op 0 graden gehouden, waardoor etenswaren nog langer vers blijven.

Aantal regelingen

Het kan ook zijn dat je juist wel verschillende temperaturen in je koelkast wilt, bijvoorbeeld om een plateau met flessen wijn op de juiste temperatuur te houden. Let in dat geval op het aantal regelaars van de inbouw koelkast. Dat geeft namelijk aan hoeveel mogelijkheden je hebt om verschillende temperaturen in te stellen.


Soorten

Soorten inbouwkoelkasten

Net als bij gewone koelkasten heb je ook verschillende soorten inbouw koelkasten. We nemen de meest voorkomende modellen even met je door.


 • Standaard inbouw koelkast

  Deze inbouw koelkasten beschikken over een aantal plateaus om je producten op te bewaren en zijn meestal voorzien van een groentelade of een verslade. Soms is er ook nog een klein vriesvak aanwezig, waarmee het vooral een handige koelkast is voor een- of tweepersoons huishoudens. Je komt in deze categorie zowel tafelmodellen (tot 85 centimeter) tegen als kastmodellen (hoger dan 85 cm).

  Bekijk en vergelijk
 • Inbouw koelvriescombinatie

  Bij dit model beschik je onderin over een ruim vriesgedeelte, dat je apart van het koelgedeelte erboven kunt openen. Handig, want zo komt er niet steeds warme lucht in het vriesgedeelte als je iets uit de koelkast pakt. Let er wel op dat je een dubbeldeurs koelvriescombinatie uitkiest, want er zijn ook modellen met slechts een enkele deur. Er komt dan nog steeds warme lucht bij de vriezer als je alleen iets uit de koelkast wilt pakken.

  Bekijk en vergelijk
 • Amerikaanse koelkast (side-by-side)

  Ook de steeds populairder worden Amerikaanse koelkast is als inbouw koelkast verkrijgbaar. Deze modellen worden ook wel een sideby-side koelkast genoemd. Dat is omdat het koel- en het vriesgedeelte niet boven elkaar geplaatst worden, maar naast elkaar.

  Bekijk en vergelijk
 • Wijnkoelkast

  Ben je een liefhebber van wijn en heb je graag een voorraad van je favoriete flessen in huis? Dan wil je deze natuurlijk ook graag op de juiste temperatuur bewaren. Sommige koelkasten zijn voorzien van een wijnrek, maar de echte liefhebber bewaart zijn wijn het liefst in een speciale wijnkoelkast. Deze biedt namelijk nog meer mogelijkheden om de temperatuur per gedeelte van de koelkast heel precies af te stemmen.

  Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Wat is nu de beste inbouw koelkast?


Of je nu een nieuwe inbouw koelkast gaat kopen of je bestaande inbouw koelkast vervangen wilt, het is in beide gevallen van belang dat de koelkast in de beschikbare ruimte past. Het opmeten van de nismaten is dus de eerste stap die je zet.

Vervolgens is het vooral een kwestie van afstemmen op jouw persoonlijke situatie en de bijbehorende wensen. Zo speelt je gezinssamenstelling een belangrijke rol. Als je alleen bent heb je nu eenmaal minder koelruimte nodig dan wanneer je een gezin met drie kinderen hebt.

Ook je wensen op het gebied van vriezen zullen doorslaggevend zijn. Vries je niet meer in dan af en toe een pizza en wat brood? Dan is een koelkast met vriesvak een prima oplossing. Wil je graag wat meer voedsel in kunnen vriezen, dan kom je al snel uit bij een inbouw koelvriescombinatie.

Welke inbouw koelkast je kopen gaat hangt natuurlijk ook af van je budget. Meer ruimte, meer mogelijkheden en design zijn daarbij van het voornaamste belang voor de prijs. Een eenvoudige tafelmodel koelkast is daarbij vanzelfsprekend voordeliger dan een luxe Amerikaanse koelvriescombinatie. Ga je koelkasten vergelijken van dezelfde soort, dan zie je dat de duurdere exemplaren vaak meer opties bieden, zoals No Frost-functies, een langere bewaartijd bij stroomuitval en een laag stroomverbruik.

Je hebt nu alle informatie om een goede keuze te maken bij het kopen van een inbouwkoelkast. Om je te helpen bij de laatste stap hebben we ook nog een handige vergelijker voor je. Daarmee selecteer je heel eenvoudig de beste koelkasten op basis van jouw specifieke wensen.


Direct inbouw koelkasten vergelijken Makkelijk inbouw koelkasten vergelijken

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


De ontwikkelingen op het gebied van inbouw koelkasten lopen eigenlijk gelijk met de trends in gewone koelkasten. Zo zullen steeds meer modellen over mogelijkheden beschikken om via je thuisnetwerk te communiceren met andere apparatuur. Je kunt dan bijvoorbeeld een bericht ontvangen wanneer de melk bijna over datum is of de eieren op zijn.

Die informatie is natuurlijk hartstikke handig, maar er wordt ook al verder gekeken. Want in plaats van naar de winkel te gaan om die eieren te kopen, zal het in de toekomst niet ondenkbaar zijn dat die op dat moment al automatisch besteld worden. Altijd een volle koelkast, zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken!


Beste inbouw koelkasten
Populairste inbouw koelkasten