Inbouw koelkast kopen: tips voor de beste inbouwkoelkast

Inhoudsopgave

  1. Wat is een inbouw koelkast?
  2. Belangrijke eigenschappen van een inbouwkoelkast
  3. Welke soorten inbouw koelkasten zijn er?
  4. De nieuwste functies van inbouw koelkasten
  5. Welke merken maken de beste inbouw koelkasten?

Een keuken is niet compleet zonder koelkast. Kies je voor een vrijstaande koelkast of voor een inbouwkoelkast? Een ingebouwde koelkast is niet alleen mooi, maar neemt ook nog eens minder ruimte in dan een vrijstaand model. Wil je een nieuwe inbouw koelkast kopen? Op Kieskeurig.nl kun je alle inbouw koelkasten vergelijken en zo voor jou beste inbouw koelkast vinden – oftewel, eentje diedie past bij de rest van jouw inbouw keukenapparatuur.

Als je iets minder te besteden hebt, kun je kiezen voor een goedkope inbouwkoelkast. Keuze genoeg. Kijk snel of er of er voor jou een mooie inbouw koelkast aanbieding tussen zit. Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een koelkast die je inbouwen wilt? Hieronder geven we je alvast een aantal tips.

Wat is een inbouw koelkast?

Een inbouwkoelkast is een koelkast die netjes weggewerkt is achter een deur die past bij de rest van je keuken.

In plaats van de deur van de koelkast zelf, zie je dus een deur die er hetzelfde uitziet als je keukenkastjes- en lades. Want een keuken moet functioneel zijn, maar het is minstens zo belangrijk dat het er allemaal een beetje strak en verzorgd uitziet. Daarvoor is een inbouw koelkast dus een perfecte oplossing.

Net als bij vrijstaande modellen zijn er ook veel verschillende soorten inbouw koelkasten. Van koelvriescombinaties tot ingebouwde wijnkoelkasten en van kleine koelkasten met een vriesvak tot grote Amerikaanse inbouwkoelkasten met twee deuren: er zit er altijd wel eentje tussen die bij jouw keuken past!

Belangrijke eigenschappen van een inbouwkoelkast

Ga je een inbouw koelkast kopen, dan moet je op meer letten dan alleen de eigenschappen van de koelkast zelf. Natuurlijk is de inhoud belangrijk, maar minstens zo belangrijk zijn de nismaten en het scharniersysteem.

Inhoud koelkast

De inhoud van een koelkast wordt aangegeven in liters. De kleinste (inbouw) koelkasten hebben een inhoud van maximaal 100 liter. Dat klinkt ruim, maar in de praktijk is zo’n koelkast vooral geschikt voor 1-persoons huishoudens. Een inhoud tot 150 liter is goed voor huishoudens tot 2 personen; 150 tot 250 liter voor huishoudens tot 4 personen en koelkasten met een inhoud van 250 liter of meer zijn bedoeld voor huishoudens van 5 of meer personen

Maten koelkast

Hoe hoog is een standaard inbouw koelkast? 102 cm is een standaard maat die je vaak tegenkomt. Heb je meer ruimte? Er zijn ook grotere inbouw koelkast maten. Je kunt kiezen voor een inbouw koelkast van 122 cm hoog, van 178 cm hoog of iets ertussenin. Ook in de categorie ‘Inbouw koelkast 140 cm’ is bijvoorbeeld redelijk wat aanbod. Ook in de breedte zijn er verschillen. 

Misschien heb je in je keuken wel ruimte voor een hoge koelkast, maar is de keuken verder niet zo groot. Dan kun je kiezen voor een smalle koelkast, zodat je genoeg ruimte over hebt voor je andere inbouwapparatuur en keukenspullen. Heb je eigenlijk alleen ruimte voor een tafelmodel? Dan kun je kiezen voor een onderbouw koelkast die je, net als een tafelmodel, onder het aanrecht kunt schuiven.

Scharniersysteem

Verder is het bij een inbouwkoelkast kiezen voor verschillende scharniersystemen: de manier waarop de deur vastzit aan de meubeldeur. Bij een inbouw koelkast deur op deur wordt de meubeldeur direct op de koelkast gemonteerd, waardoor die mooi aansluit. Dit wordt ook wel een vlakscharniersysteem genoemd. Een inbouw koelkast met deur-op-deursysteem kan verder open dan een koelkast met een sleepdeursysteem. Daarbij bevestig je de meubeldeur met deurgeleiders op de koelkastdeur. Beide deuren hebben dan hun eigen scharnieren en de koelkastdeur glijdt via de geleiders op de meubeldeur open.

Welke soorten inbouw koelkasten zijn er?

Er zijn inbouw koelkasten met of zonder vriezer. Of je nu een kleine koelkast of een grote koelkast kiest: een inbouw koelvriescombinatie is wel zo makkelijk. Je hebt dan geen aparte vriezer meer nodig, zodat je dus ruimte kunt besparen.

Inbouw koelkast met vriezer

Met een inbouw koelkast en vriezer, oftewel een combi-koelkast, heb je een koelkast en vriezer in één behuizing. Je kunt kiezen voor eeninbouw koelkast met vriesvak of een inbouw koelkast-vriezercombinatie waarbij de vriezer een eigen deur heeft. Dit laatst is vaak het geval bij een inbouw Amerikaanse koelkast. Het voordeel van een Amerikaanse inbouw koelkast of een grote inbouw koelkast is dat je er veel eten en drinken in kwijt kunt. Handig voor grote gezinnen of als je veel huisgenoten hebt. Sommige grote modellen hebben zelfs een gedeelte met een speciale wijnkoelkast ingebouwd. Wil je wel een inbouw ijskast kopen maar heb je geen plek voor een grote? Ook inbouw koelkast-vriezercombinaties zijn er in verschillende maten, dus ook in kleiner formaat.

Onderbouw koelkast

Heb je niet zo’n grote keuken en past er eigenlijk geen inbouw frigo in die groter is dan een tafelmodel koelkast? Niet getreurd! Je kunt zonder problemen kiezen voor een kleine inbouw koelkast en zelfs voor een inbouw koelkastvriezer-combinatie. Een zogeheten onderbouw koelkast heeft een afneembaar bovenblad en is zo makkelijk onder het aanrechtblad te plaatsen. In een tafelmodel koelvriescombinatie kun je in het vriesvakje natuurlijk niet heel veel kwijt, maar het is wel handig om kleine dingen in te vriezen die je zo toch iets langer kunt bewaren dan in de koelkast. Of voor ijsblokjes voor een heerlijk, verfrissend drankje.

De nieuwste functies van inbouw koelkasten

Een koelvriescombinatie die meer kan dan alleen koelen en vriezen? De beste merken bieden tegenwoordig ook een no frost koelkast. Hoe werkt zo’n koelkast? No frost betekent dat de koelkast niet alleen de lucht, maar ook het aanwezige vocht uit het vriesvak opzuigt. Hierdoor ontstaat er geen ijslaagje op je etenswaren en je hoeft – ook fijn! – nooit meer zelf het vriesgedeelte te ontdooien. Overweeg je een inbouw koelvriescombinatie met no frost? Bedenk dan wel dat dit systeem ruimte nodig heeft. Kies daarom voor een breder model van meer dan 55 cm.

Energielabels

De nieuwste modellen zijn steeds energiezuiniger, zodat je met je nieuwe inbouw koelkast niet alleen een mooie, strakke keuken hebt, maar ook nog bespaart op stroomkosten. Het zuinigste label is nu A+++. A+ is de minst zuinige energieklasse. Koelkasten die minder zuinig zijn (A+) mogen tegenwoordig zelfs niet meer verkocht worden. Wist je dat je met een zuinige koelkast tot wel 70 euro per jaar bespaart op je energierekening? Dat is nog eens mooi meegenomen!

Welke merken maken de beste inbouw koelkasten?

Alle grote merken verkopen tegenwoordig naast vrijstaande koelkasten ook inbouwkoelkasten. Maar welke merken zijn nu het beste? En welke het goedkoopst?

Siemens koelkasten, inbouw of vrijstaand, maar ook AEG koelkasten en Bosch koelkasten (vrijstaand en inbouw) staan bekend om hun goede kwaliteit: ze gaan lang mee. Een Miele koelkast is ook een prima keus. Dit merk staat bekend om zijn degelijke producten. Daarbij zijn Bosch en Siemens ook nog eens heel zuinige merken. Handig om te weten als je naast kwaliteit ook duurzaamheid belangrijk vindt.

Een Liebherr koelkast is ook erg zuinig, net als sommige modellen van Samsung en LG. Wil je een koelkast kopen met de nieuwste technieken? Dan is een Whirlpool koelkast een goede keus. Whirlpool is wel een iets minder zuinig merk. Ook een Beko koelkast of Indesit koelkast is niet per se de (energie)zuinigste keus, maar deze merken zijn wel vriendelijker geprijsd in aanschaf. Een goede keus dus, als je iets minder te besteden hebt. Een Zanussi koelkast is ook goedkoper dan de grote merken als Bosch en Siemens.

Heb je meer te besteden en heb je een groot gezin? Dan is de Samsung Amerikaanse koelkast een goede keus. Ook LG en Bosch en Inventum hebben Amerikaanse koelkasten in hun assortiment. Welke koelkast je ook kiest, op Kieskeurig.nl kun je ze allemaal op je gemak met elkaar vergelijken.