Nieuwe koelkast? Hier moet je op letten + 7 extra tips

Inhoudsopgave

  1. Tafel & kast
  2. Koelvriescombinatie / upside-down
  3. Amerikaans model
  4. Design
  5. Wil ik een inbouw-koelkast?
  6. De tips voor het kopen van een nieuwe koelkast

Of het nu hartje winter is of midden in de zomer, het is altijd belangrijk dat je een goede koelkast hebt. Van koud bier tot vers vlees voor de barbecue: koel is het toverwoord. Maar waar moet je bij het kopen op letten? Ga je voor een Amerikaanse koelkast of een tafelmodel, en aan welke prijs denk je?

Als het om onmisbare apparaten in huis gaat, scoort je koelkast hoog. Hij staat zeven dagen per week, 24 uur per dag aan en gaat vaak jarenlang mee. Ben je toe aan een nieuwe? Dan is het slim om je eerst goed te oriënteren. Wat is er allemaal verkrijgbaar en vooral: wat voor wensen heb je precies? Daarbij speelt de grootte van het huishouden een belangrijke rol. Hoe groter je huishouden, hoe meer inhoud je nodig hebt. De inhoud wordt aangegeven in liters en elk model kent een andere inhoud.

Tafel & kast

Voor kleine huishoudens (1 – 3 personen) zijn het tafel- en kastmodel de meest bekende uitvoeringen. Dat zijn koelkasten met een (vaste) breedte tussen de 45 en 60 centimeter en een inhoud van 120 tot 140 liter. Een tafelmodel koelkast is ongeveer 85 centimeter hoog. Het kastmodel is hoger (vanaf 90 centimeter) en heeft meer inhoud: tot zo’n 200 liter. Daarmee zijn kastmodellen interessant voor huishoudens tot 4 personen. Wat ook bestaat, is het barmodel koelkast. Zo’n mini koelkast is handig voor studenten of om mee te nemen naar de camping: ideaal als je bijvoorbeeld je drankjes koel wilt houden!

Koelvriescombinatie / upside-down

Heb je een groter gezin, dan heb je aan een kastmodel koelkast waarschijnlijk niet genoeg, maar moet je naar grotere modellen kijken. Deze hebben een grotere inhoud en bieden meer mogelijkheden. Bij de koelvriescombinatie en de upside-down zijn de deuren voor het koel- en vriesgedeelte van elkaar gescheiden. Handig, want de temperatuur van het koelgedeelte verandert niet als je iets uit het vriesvak pakt. De inhoud van koelvriescombinaties en upside-down koelkasten begint bij zo’n 200 liter, maar veel modellen bieden veel meer ruimte.


Er is wel een belangrijk verschil tussen een koelvriescombinatie en een upside-down: de eerste heeft een gescheiden temperatuurregelaar tussen het koel- en vriesgedeelte, terwijl de upside-down maar één regelbaar koelcircuit heeft, en wel voor het koelgedeelte.

Amerikaans model

Je hebt groot en je hebt nog groter. De grootste koelkasten hebben twee deuren. Ze staan bekend als het Amerikaanse model en worden ook wel het side-by-side model genoemd. Een Amerikaanse koelkast is nog een slag groter dan de koelvriescombinaties en heeft meer mogelijkheden, zoals een ijsklontjesmaker. Veel nieuwe modellen hebben ook een biofreshzone, bedoeld voor het vers houden van voedsel bij een temperatuur van 0 graden. Deze koelkasten zijn geschikt voor heel grote huishoudens. Houd er wel rekening mee dat je een koelkast met een ice-dispenser moet aansluiten op een waterleiding.

Design

Niet alleen de afmetingen en de inhoud van een koelkast zijn belangrijk, het oog wil natuurlijk ook wat. Het apparaat heeft tenslotte vaak een prominente plek in de keuken (tenzij je een inbouw-koelkast hebt natuurlijk). Gelukkig kun je uit veel modellen en uitvoeringen kiezen: het moet raar lopen wil je géén koelkast vinden die bij je keuken past!

Wil ik een inbouw-koelkast?

Wil je een inbouwmodel kopen, let dan goed op de afmetingen. De nismaten geven de grootte van de plek aan waar je de koelkast wilt neerzetten. De hoogte is daarbij minder belangrijk dan de breedte. Onder een inbouwkoelkast zitten namelijk vaak pootjes die je kunt verstellen. Een tikkeltje omhoog of omlaag is dus geen probleem.

Energie

Je koelkast staat 24/7 aan. Het is daarom slim om voor aankoop goed te kijken naar het energieverbruik. Het energielabel geeft aan hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Je denkt misschien dat energielabel A+ al zuinig is, maar dat is niet zo! Energielabel A+++ is het meest zuinig. Een A+++ koelkast verbruikt per jaar ongeveer de helft aan kWh stroom van wat een A+ koelkast verbruikt! Koelkasten met energielabel B, C of D kom je tegenwoordig gelukkig al nauwelijks meer tegen, en al helemaal niet bij nieuwe koelkasten!

Lees dat etiket!

Kijk voor aankoop goed op het energielabel. Niet alleen om het verbruik te achterhalen overigens: je vindt er ook de netto inhoud van de koelruimte(n), het aantal sterren van een eventueel aanwezig vriesgedeelte en het geluidsniveau van de koelkast, in decibel.

De tips voor het kopen van een nieuwe koelkast

- Misschien weet je het nog wel van vroeger: bij oude koelkasten bepaalde het aantal compressoren hoe het apparaat gekoeld werd. Anno nu heeft een koelkast maar één compressor, die de temperatuur bepaalt van zowel het koelgedeelte als het vriesvak. Je hoeft daarom niet meer te letten op het aantal compressoren. Waar je wel op moet letten? Of er één of meerdere temperatuurregelaars in de koelkast zitten.

- Sommige koelkasten staan niet in de keuken, maar in de schuur, de huiskamer of een andere plek. Houd in dat geval rekening met de klimaatklasse. Deze klasse geeft aan bij welke minimum en maximum temperatuur een koelkast nog functioneert. Valt een koelkast bijvoorbeeld in klimaatklasse N, dan mag de ruimte waarin hij staat niet kouder zijn dan 16 graden.

- Op het energielabel staat in decibel (dbA) aangegeven hoeveel geluid de koelkast maakt. Ons advies: probeer er eentje te vinden met minder dan 48 dbA. Gelukkig is het aanbod aan koelkasten die minder dan 40 dbA voortbrengen tegenwoordig al enorm groot.

- Het kan vriezen en het kan … nóg meer vriezen. Om te achterhalen hoe koud jouw vriezer kan worden, kijk je naar de sterren. Hoe meer sterren, hoe kouder. Eén ster is genoeg om ijsblokjes mee in te vriezen of een diepvriesproduct maximaal een week te bewaren; vanaf twee sterren kunnen levensmiddelen van enkele dagen tot een paar weken bewaard blijven. Het koudst zijn viersterren-vriezers.

- Hygiëne is belangrijk. Nieuwe koelkasten zijn dan ook vaak uitgerust met techniek waarmee schimmels en andere bacteriën worden gereduceerd. Helaas: dat betekent overigens niet dat je je koelkast nooit meer hoeft schoon te maken ... Ook belangrijk: producten op de goede plaats in je koelkast bewaren. Check de infographic om te zien waar je je zuivel, vlees, groenten en andere spullen het beste kunt leggen.

- Om te zorgen dat je koelkast zo goed mogelijk blijft werken, moet je hem regelmatig ontdooien, en dan met name het vriesvak. Goed nieuws: veel modellen doen dit tegenwoordig automatisch. Heeft een koelkast No Frost, dan hoef je hem niet meer zelf te ontdooien.

- Drink je graag wijn? Misschien is een aparte wijnbewaar- of wijnklimaatkast iets voor jou. Hiermee bewaar je je flessen op een geschikte temperatuur. In een wijnkoeler kun je één temperatuur instellen, terwijl een wijnklimaatkast meerdere instellingen biedt.