De zin en onzin van houdbaarheidsdata

Inhoudsopgave

  1. Wat hoort waar?
  2. Wat is THT en TGT?
  3. Wat wel en wat niet in de koelkast
Dat je vlees niet buiten de koelkast moet bewaren, weet iedereen. Maar hoe zit het met tomaten of eieren? Maakt het nog wat uit wat je waar legt in de koelkast? En wat is eigenlijk het verschil tussen THT en TGT? We vroegen het aan Wieke van der Vossen, Expert Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Wil je je etenswaren zo lang mogelijk goed houden, dan is het allereerst heel belangrijk dat het in de koelkast niet te warm en niet te koud is. De ideale temperatuur is 4 graden Celsius. Bij die temperatuur kunnen bacteriën nauwelijks groeien, terwijl het ook weer niet zó koud is dat je spullen gaan aanvriezen. Met een koelkastthermometer kun je makkelijk controleren of jouw koelkast de juiste temperatuur heeft.

Wat hoort waar?

Misschien denk je: ik heb mijn koelkast op 4 graden gezet, dus nu maakt het niet meer uit waar ik wat leg. Mis! Er blijven in een koelkast kleine temperatuurverschillen bestaan. Dat komt omdat warme(re) lucht nu eenmaal opstijgt. Boven in de koelkast is het dus relatief het warmst. Daar kun je dus spullen neerleggen die niet snel bederven, zoals sauzen, frisdrank en bier. Leg bederfelijke spullen als vlees en vleeswaren op de onderste plank: daar is het het koudst. Gebruik voor groenten de groentelade. Melk kun je in de deur zetten. We hebben een mooi overzicht voor je gemaakt, waarop je in één oogopslag ziet hoe de ideale koelkast-indeling eruitziet.

Wat is THT en TGT?

Als je weleens op een etiket kijkt, zul je waarschijnlijk weleens de termen THT en TGT hebben zien staan, gevolgd door een datum. Het zijn allebei houdbaarheidsdata, maar er zit wel verschil tussen!

TGT staat voor Te Gebruiken Tot en wordt gebruikt bij producten die heel bederfelijk zijn, zoals vers vlees, maaltijdsalades en vleeswaren. Na die datum kun je het beter weggooien, om te voorkomen dat je ziek wordt.

THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot en wordt gebruikt voor producten die niet heel bederfelijk zijn. Ook als deze datum verstreken is, kun je een product vaak nog gewoon eten of drinken.

Belangrijk om te weten: bij zowel THT als TGT geldt de datum die erop staat alleen voor een product dat nog niet geopend is. Is de verpakking geopend, dan kunnen producten sneller bederven. Zo is een ongeopend pak vruchtensap vaak maandenlang houdbaar, maar is het eenmaal geopend, dan kun je het nog maar 3 tot 7 dagen goedhouden in de koelkast. Handig: het Voedingscentrum heeft een online Bewaarwijzer. Tik een product in om te zien hoelang je het in de koelkast kunt bewaren zodra je de verpakking geopend hebt.

KRP

Soms is een product volgens de datum nog goed, maar vertrouw je het toch niet. Pas in dat geval de KRP-regel toe: Kijk, Ruik, Proef. Bij twijfel geldt altijd: weggooien!

Wat wel en wat niet in de koelkast

Melk bewaar je in de koelkast, net als vleeswaren of kaas. Maar van veel voedingsmiddelen weet je misschien niet precies of ze nu wel of niet in de koelkast moeten. Daarom hebben we een handig lijstje voor je!

Niet in de koelkast

Aubergine

Avocado

Citrusvruchten

Komkommer

Paprika

Tomaat

Wel in de koelkast

Aardbeien

Appels

Bloemkool

Broccoli

Druiven

Eieren (in doos)

Bij het Voedingscentrum kun je een gratis sticker bestellen om op je koelkast te plakken, als extra geheugensteuntje.

BBQ-vlees ontdooien

Wil je vanavond de barbecue aansteken maar is je vlees nog bevroren? Als het om kleine porties gaat, kun je het ontdooien in de magnetron, op de ontdooistand. Dit is niet geschikt voor heel grote stukken vlees. Die moet je dus of vers halen, of een dag van tevoren uit de vriezer halen. Leg het dan (eventueel op een bordje) onder in de koelkast. Het ontdooit dan langzaam en is een dag later klaar voor de BBQ!

Heb je na de barbecue vlees over? Als het niet langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gelegen, kun je het weer terug in de koelkast leggen. Houd er wel rekening mee dat je het niet heel lang meer bewaren kunt. Heeft het langer dan 2 uur buiten gelegen? Dan kun je het beter weggooien.

Slim: haal het vlees in kleine porties uit de koelkast in plaats van het meteen allemaal buiten neer te leggen!