Wasdroger of de was ophangen?

Inhoudsopgave

  1. Was buiten drogen
  2. Was binnen drogen
  3. Was in de droger
  4. De voordelen en nadelen van de wasdroger

Wil je je schoongewassen kleding drogen, dan zijn er twee opties: de wasdroger gebruiken, of was ophangen aan de waslijn of een rekje. Voor beide manieren valt wat te zeggen. In dit artikel belichten we de voor- en nadelen van was aan de lijn drogen en was in de droger stoppen.

Was buiten drogen

De klassieke manier van was drogen is aan de drooglijn of droogmolen buiten, heerlijk wapperend in de wind. De was buiten drogen heeft heel veel voordelen. Het is geschikt voor alle soorten textiel en het kost geen energie of geld. Wasgoed dat buiten is gedroogd ruikt frisser dan wasgoed uit dewasdroger. Daarbij droogt het vrijwel kreukvrij op en slijt het minder snel dan in de wasdroger. Wist je ook dat zonlicht de was nog schoner en witter maakt? De uv-straling doodt namelijk bacteriën en het werkt als een natuurlijk bleekmiddel, dat kleurstof in vlekken afbreekt.

Let wel op met het buiten drogen van lichte kleding van wol en zijde. Deze kledingstukken kunnen gelig worden van zonlicht en ook bonte was kan erdoor verbleken. Je kunt dit ondervangen door gekleurde kleding binnenstebuiten te drogen.

Een ander nadeel van buiten was drogen is dat handdoeken vaak wat harder opdrogen. Daarbij heb je veel buitenruimte nodig en kost het ophangen van de was meer tijd dan in de droger stoppen. Ook kun je de was natuurlijk niet buitenhangen als het regent of de luchtvochtigheid erg hoog is.

Was binnen drogen

De was binnen drogen is net als was buiten drogen energiezuinig, gratis, slijt- en kreukvrij. Je hebt weliswaar niet het voordeel van de zon en de frisse wind, maar je kunt wél de was drogen als het buiten regent dat het giet. Een voorwaarde is dan wel dat je voldoende ruimte hebt om de was op te hangen. Heb je een grote zolder met waslijnen of een extra kamertje voor een wasrekje, dan is dat een prima optie. 

Maar een groot wasrek in een kleine ruimte is geen goede combinatie. Ook kan het wel een paar uur duren voor de was droog is, zeker als de was in een onverwarmde ruimte wordt gedroogd. Droog je de was binnen, dan moet je voor voldoende ventilatie zorgen om nare vochtproblemen te voorkomen.

Was in de droger

Wil je je was snel drogen of heb je geen (buiten)ruimte om de was op te hangen, dan is een wasdroger een goede optie. Zeker als je kinderen hebt en veel wassen achter elkaar wilt draaien, is het fijn om de kleding snel weer in de kast te kunnen leggen. Het kost minder tijd om kleding in droger te stoppen dan om het allemaal afzonderlijk op te hangen (die sokken!).

De voordelen en nadelen van de wasdroger

Naast snel drogen kun je ook was drogen in de winter zonder dat het hele huis vol wasrekjes staat. Dat is ook beter voor de luchtvochtigheid in huis. Was komt heerlijk zacht uit de wasdroger en handdoeken zijn worden extra fluffy door al dat rondtuimelen. Dat is ook meteen een nadeel, want zoals je misschien weet is een droger slecht voor kleding. Alle pluizen die je uit het filter haalt zijn vezels van jouw handdoeken, truien of broeken.

Een ander nadeel van de wasdroger is het energieverbruik en de bijbehorende kosten. De droger kan verantwoordelijk zijn voor een flink gedeelte van je energieverbruik. Onder meer de vulcapaciteit en het soort droogprogramma dat je kiest, zijn bepalend voor het energieverbruik. Toch kunnen we best wat algemene uitspraken doen over het verbruik.

Als je uitgaat van een condensdroger (energielabel B) met een belading van 7 kilo, dan kost een droogbeurt ongeveer een euro. Met een A+++-warmtepompdroger ben je ongeveer dertig cent per droogbeurt kwijt. Maar ook tussen warmtepompdrogers zitten veel verschillen in energieverbruik. Het loont de moeite om dit goed uit te zoeken.

Tips om energie te besparen

Wanneer je toch kiest voor een wasdroger zijn er verschillende manieren om energie te besparen. Hieronder vind je een aantal tips.

Het is verleidelijk om een goedkope wasdroger te kopen. Wanneer je de energiekosten op jaarbasis bij de aankoopprijs optelt, blijkt die A+++-wasdroger echter plots toch een stuk goedkoper te zijn.

Probeer in te schatten hoeveel was je per week wilt drogen. Kies vervolgens een wasdroger met een passende inhoud.

Anders dan je misschien zou denken, verbruikt een was-droogcombinatie meer energie dan afzonderlijke apparaten. 

Stop zoveel mogelijk wasgoed in je droger. Wanneer je droger minder vaak hoeft te draaien, verbruik je per kilo wasgoed minder energie.

Centrifugeer je wasgoed op een zo hoog mogelijk toerental. Door je wasgoed zo droog mogelijk in de wasdroger te stoppen, hoeft je droger minder hard te werken.

Kies bij voorkeur voor een automatisch programma. Hierbij wordt gemeten hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit, zodat de machine vanzelf stopt wanneer het wasgoed droog genoeg is.

Maak de condensor en het pluizenfilter regelmatig schoon. Wanneer deze vies zijn, loopt het energieverbruik op. 

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle wasdrogers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!