Vulgewicht: hoeveel kilo moet mijn droger aan kunnen?

Inhoudsopgave

  1. Hoeveel kilo vulgewicht heb ik nodig?

Wil je een wasdroger kopen, dan is een de zaken waar je op kunt vergelijken het vulgewicht. Het vulgewicht (ook wel trommelinhoud) vertelt je iets over de grootte van de trommel en de hoeveelheid was die hier maximaal in past. Het maximale vulgewicht varieert bij wasdrogers tussen de 7 en de 10 kilo.

Het is belangrijk om een wasdroger te kiezen met een trommelinhoud die bij de vulcapaciteit van je wasmachine past. Wanneer de wasdroger een lager vulgewicht heeft dan je wasmachine, kun je niet al het vochtige wasgoed in één keer drogen. Proppen heeft geen zin. Niet alleen wordt de was minder goed droog en kreukelig, ook kan de wasdroger beschadigen. Wil je regelmatig grote stukken drogen, zoals dekbedden, dan is het handig om een wasdroger te kiezen met een groot vulgewicht en een extra grote vulopening.

Heb je een eenpersoons huishouden, draai je vaak kleine wasjes of heb je een wasmachine met een kleine trommelinhoud, dan is het handig om een droger met een zo laag mogelijk vulgewicht te kiezen. Een wasdroger draait namelijk het energiezuinigst als hij helemaal vol is. De meeste wasdrogers hebben tegenwoordig een trommelinhoud van minimaal 7kg. Wasdrogers met een vulgewicht van bijvoorbeeld 5kg of 6kg zijn lastig te vinden.

Heb je een huishouden met een of twee volwassenen, kies dan voor 7kg vulcapaciteit. Voor een gezin met een of twee kinderen is 7kg of 8kg ideaal en een gezin met drie of meer kinderen kan met een trommel van 10kg goed uit de voeten. Ook als je vaak grote stukken wasgoed wilt drogen, zoals tweepersoons dekbedhoezen, kan een grote trommel handig zijn. Zoek je een wasdroger met een trommelinhoud van 12kg of 15kg, dan kom je al snel uit bij de professionele hotelwasdrogers.

Hoeveel kilo vulgewicht heb ik nodig?

Vulgewicht nat of droog

De vulcapaciteit van zowel een wasmachine als een wasdroger wordt berekend aan de hand van droog wasgoed. Nat wasgoed kan vele malen meer wegen. Daarom kun je in een wasdroogcombinatie (dat is een combinatie van een wasmachine en een wasdroger) ongeveer 25% tot 50% minder was drogen dan wassen. Je moet dus óf na het wassen toch wat wasgoed uit de machine halen óf je kunt slechts de maximale droogcapaciteit wassen als je alle was in de machine wilt drogen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle wasdrogers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!