Wasdroger kopen en vergelijken: tips voor je droger

Inhoudsopgave

  1. Hoe werkt een wasdroger?
  2. Wat is de beste wasdroger?
  3. Droger, condensdroger of warmtepompdroger?
  4. Wasdroogcombinatie
  5. Vulgewicht: hoeveel kilo moet mijn droger aan kunnen?
  6. Welke wasdroger moet je kopen?
  7. Welke features moet jouw wasdroger hebben?

Wil je een wasdroger kopen? De ene droger is de andere niet. Want wat moet je kiezen: een condensdroger, een warmtepompdroger of een luchtafvoerdroger? En hoeveel was moet er in de droogtrommel passen? De informatie en tips in dit artikel helpen jou de beste wasdroger kiezen.

Hoe werkt een wasdroger?

De techniek van een wasdroger is eenvoudig. Hoe het werkt? Het wasgoed wordt gedroogd door middel van verwarmde lucht. Een wasdroogtrommel is altijd een stuk groter dan een wasmachinetrommel. Hierdoor heeft de was de ruimte om rond te draaien en te drogen zonder dat het kreukt. Bij een luchtafvoerdroger wordt de vochtige warme lucht via een slang afgevoerd. Bij condensdrogers wordt het vocht uit de lucht opgevangen in de condensbak of afgevoerd via een slang in de afvoer.

Warmtepompdrogers hergebruiken de warme lucht. Net als bij een condensdroger wordt het vocht opgevangen en afgevoerd via een slang in de afvoer. De koele droge lucht wordt alleen niet afgevoerd, maar weer verwarmd en teruggevoerd naar de trommel. De meeste wasdrogers hebben een sensor die meet wanneer de gewenste droogtegraad (strijk-, kast- of extra droog) wordt bereikt. Als het gewenste droogresultaat is bereikt, stopt de droger automatisch. Je was droogt zo dus nooit langer dan nodig is. Bij een tijdgestuurde wasdroger kies je een programma met een vaste tijd. Is je was eerder droog, dan maakt de droger toch het hele programma af. Lees ook onze handige tips om te zien welke wasdroger het meest geschikt is voor jou. 

Wat is de beste wasdroger?

Wil je een wasdroger kopen, dan kun je hier bepalen wat de beste droger voor jou is. Je kunt kiezen uit luchtafvoerdroger, condensdroger of een warmtepompdroger. Binnen deze categorieën kun je wasdrogers vergelijken op merk, vulgewicht, energieklasse en natuurlijk op prijs. Staat er een reviewscore bij, dan is de droger beoordeeld door één of meer gebruikers: het cijfer geeft aan hoe goed de droger bij hen uit de test komt.

Heb je een klein budget, dan kom je al snel uit bij een luchtafvoerdroger of een condensdroger. Voor een luchtafvoerdroger moeten er op de plek waar de droger komt te staan mogelijkheden zijn om de warme lucht af te voeren, bijvoorbeeld via een rooster of een raam. Een condensdroger is wat dat betreft al een stuk praktischer, zeker als je er eentje kiest met een afvoerslang voor condenswater. Die kun je namelijk eenvoudig aansluiten op de afvoer. Check van tevoren even bij de specificaties of de wasdroger van een aansluiting is voorzien en of er een condensafvoerslang wordt meegeleverd. Bestel er anders eentje bij. Een warmtepompdroger is gebruiksvriendelijk en superzuinig in het gebruik, maar in aanschaf wel een stuk prijziger dan een luchtafvoer- of condensdroger.

Droger, condensdroger of warmtepompdroger?

Er zijn drie soorten wasdrogers: de luchtafvoerdroger, condensdroger en de warmtepompdroger. Luchtafvoerdrogers zijn goedkoop in aanschaf. Ze werken met hoge temperaturen en maken het wasgoed snel droog, maar zijn hierdoor niet geschikt voor alle soorten kleding. Ook zijn luchtafvoerdrogers niet erg zuinig in het gebruik. Deze drogers voeren de warme en vochtige lucht met een dikke flexibele slang naar buiten af. Je hebt dus alleen iets aan dit type droger als je de afvoerslang naar buiten kunt leggen in de wasruimte. Ook condensdrogers zijn goedkoop in aanschaf en drogen het wasgoed snel, maar zijn niet erg zuinig. Condensdrogers laten vocht in de lucht condenseren, om het vervolgens op te vangen in een condensbak of af te voeren met een slang.

Warmtepompdrogers zijn een stuk duurder in de aanschaf. Ze drogen op lagere temperatuur dan luchtafvoer- en condensdrogers en doen daarom langer over het drogen. Ze zijn hierdoor wel geschikt voor meer soorten kleding. Dit type droger is zo'n 60% zuiniger dan een (luchtafvoer)droger of condensdroger. Door het lage energieverbruik verdien je de meerprijs van een warmtepompdroger in ongeveer 8 jaar weer terug, bij drie keer drogen per week. 

Wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie is een combi van wasmachine en wasdroger in één machine. Als je niet genoeg ruimte in huis hebt voor een wasmachine en een wasdroger, kan een wasdroogcombinatie uitkomst bieden. Een wasdroogcombinatie bespaart dus ruimte en zorg ervoor dat al je was in één keer schoon en droog is. Ook het gebruiksgemak is groot: dit type apparaat heeft geen condensbak die geleegd moet worden en ook geen pluizenfilters in of rondom de deur of filters voor de condensor die schoongemaakt moeten worden. De condensor wordt met water gereinigd.

Een nadeel is dat je in een wasdroogcombinatie gemiddeld 2 kilo minder was kunt drogen dan wassen. Je moet dus na het wassen (een deel van het) wasgoed uit de machine halen voordat je kunt drogen. Of je kunt slechts de maximale droogcapaciteit wassen als je alle was wilt drogen. In het laatste geval verbruik je meer water en stroom per kg wasgoed. Omdat de trommel van een wasdroogcombinatie een stuk minder groot is dan van een gewone wasdroger, komt de was er over het algemeen meer gekreukt uit dan uit een losse wasdroger. Ook doen de meeste combi's iets langer over het drogen van de was dan losse wasdrogers van hetzelfde merk.

Vulgewicht: hoeveel kilo moet mijn droger aan kunnen?

Een wasdroger met een grote vulcapaciteit is handig als je veel was hebt. Maar koop hem niet te groot, want wasdrogers drogen het zuinigst en dus het goedkoopst met een volle trommel. Je kunt kiezen voor een wasdroger met vulgewicht van 7kg, 8kg of zelfs 9kg wasgoed. De afmetingen van de buitenkant van de wasdroger zijn altijd hetzelfde, namelijk 85cm bij 60cm bij 60cm. Het aantal personen dat van de wasdroger gebruikmaakt (dus de grootte van je huishouden) is een goede indicatie van het ideale vulgewicht. Heb je een huishouden met 1 of 2 volwassenen, kies dan voor 7 kilo vulcapaciteit. Voor een gezin met 1 of 2 kinderen is 7 of 8 kilo ideaal en een gezin met 3 of meer kinderen heeft een trommel voor 8 kg of groter nodig. Ook als je vaak grote stukken wilt drogen, zoals tweepersoons dekbedhoezen, kan een grote trommel handig zijn. Houd bij de aanschaf van een wasdroger ook rekening met de vulcapaciteit van je wasmachine. Heb je een wasmachine met een trommel waar maar 5 kilo in past, dan heeft het geen zin om een wasdroger met een vulcapaciteit van 8 kilo te kiezen, tenzij je was wilt opsparen.

Welke wasdroger moet je kopen?

Om te kunnen bepalen welke wasdroger je moet kopen, kun je ze hier vergelijken op prijs, merk, energieklasse en vulgewicht. Eerst bepaal je of je een luchtafvoerdroger, condensdroger of warmtepompdroger wilt kopen. Heb je weinig budget, dan ligt een luchtafvoer- of condensdroger voor de hand. Deze drogers zijn goedkoop, maar verbruiken wel veel energie. Je kunt zien hoeveel energie een droger gebruikt in de energie-efficiëntieklasse, van A+++ (het zuinigst) tot C (het minst zuinig). Ook wordt het energieverbruik in kWh per jaar weergegeven. Hoe lager dit getal, des te zuiniger de droger. Warmtepompdrogers zijn heel zuinig: de zuinigste warmtepompdrogers hebben energielabel A+++. Warmtepompdrogers zijn duurder in aanschaf, maar verdienen zich deels terug via de lagere energierekening.

Welke features moet jouw wasdroger hebben?

Bij het uitzoeken van een wasdroger kun je op verschillende features letten. Om te voorkomen dat je energierekening erg hoog wordt, kun je kijken naar het energielabel. Een warmtepompdroger met label A+++ verbruikt bijvoorbeeld maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Een van de andere eigenschappen is het vulgewicht van de trommel. Dat hangt af van de grootte van je huishouden en van het formaat van de trommel van je wasmachine. Heb je een wasmachine met een grote trommel, kies dan een wasdroger die daarbij aansluit.

Denk goed na over de plek waar je de wasdroger gaat plaatsen. Op een plek vlak bij de woon-of slaapkamer is een wat stiller exemplaar namelijk wel zo prettig. Kies dan voor een wasdroger met een koolborstelloze motor; deze zijn stiller en minder onderhevig aan slijtage. Staat je droger straks in een donkere ruimte, dan is trommelverlichting geen overbodige luxe. Er zijn nog meer eigenschappen die het gebruik van de wasdroger een stuk prettiger maken. Zo zijn er wasdrogers met een wolprogramma, een opfris- of stoomfunctie of een extra snelle droogfunctie (40 minuten) bieden. Wasdrogers met speciale autoDry technologie zorgen dat het wasgoed niet kan krimpen tijdens het drogen. Let ook op de draairichting van de deur, bij de meeste wasdrogers draait de deur naar links. Zet je een droger op je wasmachine? Dan is het handig als beide deuren naar dezelfde kant opengaan.

Ten slotte nog een laatste tip: zorg dat je je wasgoed, voordat het de droger in gaat, met een zo hoog mogelijk toerental gecentrifugeerd hebt. Dan is je wasgoed sneller droog.

Beste wasdrogers
Populairste wasdrogers