Het belang van droogprogramma's

Inhoudsopgave

  1. Verschillende droogprogramma's
  2. Handdoeken
  3. Delicate was
  4. Temperatuur
  5. Anti-kreukprogramma
  6. Kort droogprogramma
  7. Meer mogelijkheden

Wasdrogers zijn standaard voorzien van een droogprogramma voor katoen en synthetische was. Daarnaast zijn er nog heel veel verschillende programma’s voor specifieke soorten textiel, zoals jeans, zijde of wol. Vaak zijn er ook programma’s voor verschillende soorten was, zoals babywas, overhemden of lingerie. Ook zijn er speciale anti-kreukprogramma’s en kun je kiezen uit verschillende droogtegraden (strijkdroog, kastdroog, extra droog).

Het kan lastig zijn om te bepalen welk droogprogramma je kiest, daarom geven we je hier wat tips. Overigens hebben alle verschillende droogprogramma’s een eigen droogtijd. Ook speelt de vochtigheidsgraad van de was een rol en de hoeveelheid was die je in de droger stopt. De vraag ‘hoe lang duurt een droogprogramma’ is dus niet eenduidig te beantwoorden.

Verschillende droogprogramma's

Eerst een uitleg van de verschillende droogtegraden. Het extra droog programma is bedoeld voor dikker wasgoed. Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.

Handdoeken

Zit er geen apart droogprogramma voor handdoeken op je wasdroger en wil je weten welk droogprogramma voor handdoeken geschikt is? Kies dan altijd voor het katoenprogramma op de stand extra droog. Zo weet je zeker dat jouw handdoeken lekker fluffy en droog uit de wasdroger komen.

Delicate was

Zelfs de meeste gevoelige stoffen, zoals wol en zijde, kun je tegenwoordig in de wasdroger drogen, dankzij de nieuwste technologieën. Wasdrogers die voorzien zijn van een delicaat droogprogramma drogen de was op een zeer lage temperatuur.

Temperatuur

Sommige kleding is niet echt delicaat, maar kun je toch beter niet op hoge temperatuur drogen. Dit staat aangegeven op het waslabel. Kies in dat geval voor een synthetisch programma.Alle drogers hebben overigens ook de mogelijkheid om te drogen op een lagere temperatuur.

Anti-kreukprogramma

De meeste drogers hebben een anti-kreuk droogprogramma – beddengoed is bijvoorbeeld zeer geschikt om op zo’n programma te drogen. Bij een anti-kreukprogramma blijft de trommel ronddraaien nadat het programma is geëindigd, zodat de was in beweging blijft en niet in een prop opdroogt. Het programma kan op elk moment worden uitgezet. De trommel blijft 15 minuten tot 2 uur draaien, afhankelijk van de droger. Voor dit programma is dus geen warmte meer nodig omdat de kleren al droog zijn en daardoor verbruikt het dus weinig energie.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle wasdrogers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Kort droogprogramma

Het kortste droogprogramma is ideaal als je was niet helemaal kurkdroog hoeft te worden, of als je slechts een paar kledingstukken snel wilt drogen.Soms is het een standaardprogramma, maar je kunt ook handmatig een kortere droogtijd kiezen.

Meer mogelijkheden

Verder zijn er programma's voor een speciale behandeling zoals luchten, opfrissen met koude lucht of ontkreuken. Daarnaast zijn er wasdrogers die stoom gebruiken om was te ontkreuken of te bevochtigen voor het strijken. Ook voor het opfrissen en verwijderen van geuren is een stoomprogramma geschikt.