Kooptips voor smartphone - Duurder niet altijd beter

Als je aan een nieuwe smartphone toe bent, kan de keuze erg moeilijk zijn. Er zijn talloze nieuwe én oudere interessante modellen te koop. Of je nou een goedkope smartphone zoekt of de juist een keuze wil maken tussen de nieuwste smartphones: met behulp van de experts van Computer!Totaal zet Kieskeurig de opties op een rij, voor elk budget.

Heel goedkoop (100-200 euro)

Als je een smartphone alleen nodig hebt om bereikbaar te zijn, dan is een budgettoestel zoals de Wileyfox Swift 2X een goede optie. Verwacht in deze prijsklasse niet dat je de allermooiste selfies kunt maken, maar je krijgt wél een smartphone die doet wat ie moet doen. De Wileyfox heeft een usb-c-aansluiting, wat een voordeel is ten opzichte van andere budgettoestellen. Die hebben namelijk vaak nog micro-usb. Een vingerafdrukscanner is aanwezig, en de accu gaat vrij lang mee.

De Motorola Moto E4 Plus zorgt er met zijn 5000mAh-accu voor dat je hem twee dagen niet op hoeft te laden. Dat opladen duurt daarentegen wel erg lang, namelijk zo’n vier uur. Groot nadeel is ook de oudere, tragere MediaTek-processor. Het toestel heeft wel een stevige behuizing van metaal en plastic, een vingerafdrukscanner en een nfc-chip.

Nokia is terug, met een betaalbare smartphone. De Nokia 5 ziet er niet goedkoop uit met zijn hoogwaardig afgewerkte metalen behuizing. Het is geen snelle telefoon, maar de accu gaat wel lang mee. Een vingerafdrukscanner en nfc-chip zijn aanwezig. De camera is niet geweldig, maar doet zijn werk.

Wil je een wat groter scherm, dan is de modern ogende Wiko View een goed idee. De 18:9-verhouding, in tegenstelling tot de meer gebruikelijke 16:9-verhouding, zorgt dat je in de hoogte meer tekst of beeld ziet. De Nederlandse software bevat veel vertaalfouten en de smartphone is erg gevoelig voor vingerafdrukken, maar heeft wel een vingerafdrukscanner.

Wileyfox Swift 2X
Motorola Moto E4 Plus
Nokia 5
Wiko View

Goedkoop (200-400 euro)

Heb je wat meer te besteden, dan krijg je er vooral snelheid en meer opslaggeheugen voor terug. De camera’s zijn in deze prijsklasse ook wat beter. De Motorola Moto G6 (Plus) is een goed voorbeeld daarvan, met een dualcam waardoor je foto’s kunt maken met een kleine scherptediepte. De camera is daarentegen wel traag.

De ASUS Zenfone Max Pro M1 heeft een accucapaciteit van 5.000 mAh, wat ongeveer drie keer zoveel is als die van een iPhone 8. Het toestel heeft helaas geen nfc-chip en ook geen usb-c, maar presteert wel goed met een minimale Android-skin.

Een telefoon die nog meer lijkt op een iPhone X dan deze Huawei P20 Lite krijg je niet. De Android-skin van deze Huawei-telefoon is rommelig, maar de specificaties zijn dat wel waard. De accu gaat ook vrij lang mee.

De duurste aanrader in deze prijsklasse is de Nokia 7 Plus. Hij draait op Android One en is niet zo fragiel met zijn metalen behuizing. De accuduur is uitstekend en een dualcam is aanwezig.

Motorola Moto G6 Plus
ASUS Zenfone Max
Huawei P20 Lite
Nokia 7

Middenprijs (400-600 euro)

Nog een iPhone X-lookalike is de ASUS Zenfone 5Z. Hij is de helft goedkoper, helaas wel met rommelige software met veel overbodige apps. De 5Z is wel waterbestendig en heeft een dubbele camera.

OnePlus is misschien niet zo’n heel bekend merk, maar de OnePlus 6 is wel een razendsnelle smartphone. De Android-skin Oxygen OS is een fijne aanvulling op het besturingssysteem, en mooie foto’s maak je er zeker mee.

Is de iPhone X wat te veel van het goede maar wil je wel een iPhone? Gelukkig is er nog de iPhone 7. Die is inmiddels al een paar jaar oud, maar hij doet het nog steeds, en hij krijgt ook nog steeds updates. In een iets duurder segment kun je ook kiezen voor de iPhone 8 en 8 Plus, maar dan ben je wel de 600 euro voorbij.

Een origineel toestel is het niet, maar de LG G7 ThinQ heeft een mooie groethoekcamera. Muziek luisteren is ook erg prettig, want er is geïnvesteerd in goede audiokwaliteit via de koptelefooningang.

ASUS Zenfone 5Z
OnePlus 6
Apple iPhone 7
LG G7 ThinQ

Duur (600-1200 euro)

Een behuizing van glas zorgt niet voor een valbestendige smartphone, maar toegegeven: de Apple iPhone Xs is het nieuwste van het nieuwste. Ten opzichte van zijn voorganger is de S-uitvoering sneller, de camera beter en het scherm helderder. Nadeel is echter wel de prijs en het feit dat niet alleen een koptelefoonpoort ontbreekt, maar ook een dongel.

Wil je een krachtige smartphone, dan is de Samsung Galaxy Note 9 wat voor jou. Je krijgt er een stylus bij waarmee je nauwkeurig (aan-)tekeningen maakt en het toestel op afstand bedient.

Is twee camera’s niet genoeg? De Huawei P20 Pro heeft er drie, en de kwaliteit is niet mis. Het ontwerp lijkt wel sprekend op de iPhone X, en helaas heeft ook dit toestel geen koptelefoonpoort. De Android-skin zit daarbij vol bugs, bloatware en spelfouten.

De Galaxy S9 (+) verschilt niet zo heel veel van zijn voorganger. Helaas zit ie vol met bloatware, maar qua specificaties is dit een topper. Een krachtige smartphone met een prachtig scherm.

Apple iPhone Xs
Samsung Galaxy Note 9
Huawei P20 Pro
Samsung Galaxy S9

Conclusie

Uit deze test van Computer!Totaal blijkt dat een veel duurdere smartphone niet altijd veel beter hoeft te zijn dan een model dat een stuk vriendelijker is voor je bankrekening.

Zorg dat je eerst weet waar je de smartphone voor wilt kunnen gebruiken. Wil je er bijvoorbeeld veel foto’s mee maken, dan wil je geen toestel met een trage of slechte camera. Is de accuduur extreem belangrijk? Neem dan een smartphone met een voldoende grote accu. Goedkoper is dus niet altijd slechter, het is maar net wat je wilt in je nieuwe smartphone.