(Te) gekke smartphones - Alternatieve telefoons bekeken

Jij bent op zoek naar een nieuwe smartphone. Dan kun je natuurlijk voor geijkte types van Apple of Samsung gaan. Maar in een wereld waar iedereen met een iPhone of Galaxy loopt, is het ook weleens fijn om een goed alternatief te hebben! Kieskeurig geeft, samen met de experts van Computer!Totaal, drie zeer opmerkelijke alternatieven.

Blackberry Key 2 - Een fysiek toetsenbordje

Ja, jullie lezen het goed. Grootmacht van weleer Blackberry maakt nog altijd smartphones. Althans, TCL Communications, tegenwoordig licentiehouder van ‘De Blackberry’, doet dat. Hun nieuwste wapenfeit? De Blackberry Key 2, een Android-telefoon voorzien van (klein) touchscreen (4,5 inch) en … een fysiek toetsenbord. Precies zoals vroeger dus, maar dan met een modern sausje. Het uitgangspunt is daarmee ‘het beste van twee werelden’, maar helaas blijkt dat anno 2018 zo’n keyboard helemaal niet meer zo handig is. Knoppen zitten dicht op elkaar en zaken als apenstaartjes of andere symbolen moeten met een extra knop worden opgeroepen.

Daar tegenover staat dat de Blackberry Key 2 wel lekker rap is en is voorzien van allerhande speciale, veilige functies, zoals een wachtwoordmanager en een (extra) beveiligde map. Ook kun je, geestig en functioneel tegelijkertijd, slechts delen van een regulier scherm laten tonen. Wil je bijvoorbeeld niet dat iemand alle details van een geheim document ziet, dan biedt ‘Privacy Shade’ uitkomst.

Oh, en ben jij tot slot een ultieme Blackberry-liefhebber, dan mis je bij de Blackberry Key 2 wellicht dat trackballetje. Geen nood: het fysieke toetsenbord is tevens (licht) aanraakgevoelig, waardoor je bijvoorbeeld swypend door websites kunt scrollen. Of je dat echter gaat doen is maar sterk de vraag: scrollen gaan namelijk net zo makkelijk (of eigenlijk: makkelijkér) via het touchscreen en dat is precies het grote probleem van de Key 2.

Voordelen Blackberry Key 2

+ Aardige accuduur
+ Veilige functies

Nadelen Blackberry Key 2

- Toetsenbord niet ideaal
- Scherm voor velen te klein

Adviesprijs Blackberry Key 2

€ 649,-

Bekijk actuele prijs van de Blackberry Key 2

Oppo Find X Lamborghini Style - Stijlvol weggewerkte camera’s

Oppo is een sterk opkomend Chinees merk. Hoewel veel van hun smartphones qua look-and-feel vroeger erg veel weg hadden van de concurrentie (kuch … iPhones), doen de Chinezen tegenwoordig een poging zich op een opvallende manier te onderscheiden. In het geval van de Oppo Find X Lamborghini is dat, naast allerlei lekker gekke Lamborghini-logootjes en speciale Android-achtergronden, de camera-unit.

Net als veel andere smartphones heeft de Oppo Find X twee (mooie) camera’s op de achterkant, maar die zie je in eerste instantie niet. De unit is namelijk weggewerkt in de body van het toestel en tovert zichzelf pas tevoorschijn wanneer de camera-applicatie is opgestart. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Enerzijds zorgt dat ervoor dat de twee lenzen minder snel beschadigen, simpelweg omdat ze in de behuizing verstopt zitten. Anderzijds lijkt een mechaniek dat elke keer omhoog klikt als je een fotootje wilt schieten, niet erg duurzaam. Wat als daar zand tussen komt?

Tegelijkertijd zorgt dat systeem er ook voor dat de ‘notch’ (de veelbesproken inkeping aan de bovenkant, bekend van bijvoorbeeld de iPhone X) verleden tijd is. Het display van 6,42 inch beslaat daardoor de volledige voorkant en dat ziet er prachtig uit. Daar komt overigens ook het stijlvolle en luxueuze uiterlijk van de Find X Lamborghini om de hoek kijken: goudchromen glanzende randen, een subtiel ingegraveerd logo van het automerk – hoewel vingervlekgevoelig is dit een érg elegante smartphone. En uniek: deze telefoon heeft SuperVOOC Fast Charge. Dat houdt in dat je razendsnel kunt laden: binnen 35 minuten is de boel weer helemaal vol.

De Oppo Find X Lamborghini is alleen wel erg aan de prijs, maar wees gerust: het model is ook zonder de sjieke uitstraling van die auto verkrijgbaar. Die ziet er nog steeds mooi uit, maar kost met een adviesprijs van 999 euro wel een stuk minder.

Voordelen Oppo Find X Lamborghini

+ Prachtig design
+ Mooie camera

Nadelen Oppo Find X Lamborghini

- Is dat mechaniekje wel solide?
- Erg prijzig
- Gevoelig voor vingerafdrukken

Adviesprijs Oppo Find X Lamborghini

€ 1699,-

Bekijk actuele prijs van de reguliere Oppo Find X

Motorola Moto Z3 Play - accessoires worden leuk

Welke telefoon je ook koopt, er is uiteindelijk altijd wel iets waar je niet helemaal tevreden over bent. De camera bijvoorbeeld, of een matige accuduur. Dat is doorgaans een gevalletje ‘volgende keer beter’, maar niet bij de nieuwe Moto Z3 Play van Motorola. Deze smartphone heeft namelijk een modulaire achterkant. Dat klinkt technisch, maar het komt er op neer dat je deze achterkant kunt vervangen voor speciale accessoires, zogenoemde Mods. Klik er bijvoorbeeld een extra accu op, of een betere camera (bijvoorbeeld om 360 graden mee te fotograferen of filmen). Of verander je smartphone in een gameconsole. Of geef ‘m dikke JBL-speakers. Het kan praktisch allemaal.

Het klinkt futuristisch, maar gek genoeg is het idee van de mods is overigens niet nieuw. Sterker nog: er zijn al tal van andere Moto-telefoons waarop je de verschillende accessoires kunt aansluiten, maar het fenomeen kent nog niet echt een grote bekendheid. En ergens is dat zonde, want een volledig aanpasbare telefoon, is ook een telefoon die een stuk langer mee kan. Immers: camera kapot? Je klikt er gewoon een (andere) unit op. En dat is iets waar iedereen blij van wordt.

Verder kun je de Z3 Play het beste omschrijven als: ‘heel erg degelijk’. Hoewel niet moeders mooiste (lees: hij is wat dik), is het wel model wel prettig in bediening. Het toestel draait op Android 8.1, heeft een aardige octa-core-processor van 1,8 Ghz en hij schiet redelijke foto’s.

De Moto Z3 Play kost op zichzelf nog geen vierhonderd euro, maar de totaalprijs is natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal mods wat je (extra) besluit te kopen. Ieder accessoire heeft zijn eigen prijskaartje. Zo kost de speciale GamePad 79,95 euro, een JBL speaker mod 87 euro en, bijzonder, een InstantPrint-mod van Polaroid 119 euro.

Voordelen Motorola Moto Z3 Play

+ Aanpasbaar dankzij mods
+ Goede prijs/kwaliteitverhouding

Nadelen Motorola Moto Z3 Play

- Telefoon is niet moeders mooiste
- Mods zijn vaak groot en log

Adviesprijs Motorola Moto Z3 Play

€ 400,-

Bekijk actuele prijs van de reguliere Moto Z3 Play