De handigste accessoires voor de thuisbarista

Als beginnende thuisbarista gaat er een wereld voor je open. Koffie maken kan een hele nieuwe passie zijn die je kunt ontwikkelen. Er zijn verschillende manieren van koffiezetten. Met het zetproces kun je helemaal finetunen en gaan experimenteren wat voor jou de beste smaak is. Deze handige accessoires en tools helpen je daarbij.


Thuisbarista: jouw avontuur met koffie 

Terug naar de essentie van het koffiezetten. Eerst was de volautomaat populair voor de thuisbarista. Hoe makkelijker, hoe beter, was het devies. Nu is zelf maken helemaal hot. En dat kan met allerlei traditionele manieren van koffiezetten, een enorme trend van de laatste jaren. Voordeel: je kunt zelf de smaak beïnvloeden tijdens het maakproces en zo de koffie maken die jij het lekkerst vindt. Nog een voordeel: je hoeft niet meteen een duur apparaat aan te schaffen.

Manieren van koffie maken 

Er zijn hele mooie manieren van koffie maken, de slow coffee methoden, om mee te starten én waarmee je geweldige koffie kunt zetten. Zo kun je ontdekken of het iets voor je is. Tegelijkertijd kun je veel leren over koffie. Met deze kleine apparaten maak je heerlijke koffie op traditionele wijze:

1.Een cafétière of french press. Je laat de koffie even een paar minuten trekken in net gekookt water en drukt de zeef dan langzaam naar beneden. De koffie wordt zo gescheiden van de drab.

2.De aeropress is een apparaatje gemaakt van plastic. Je drukt heet water door de papieren filter met gemalen koffie heen. Hoe harder je drukt, hoe korter de extractie is, en hoe zachter je drukt, hoe langer de extractie. Bepaal zelf wat jij het lekkerst vindt.

3.Een chemex: plaats een filter in de chemex, strooi er gemalen koffie in en voeg gekookt water toe. Het water vermengt zich met de gemalen koffie en druppelt door het filter.

4.Een percolator zet je op het vuur. Je wacht tot het water in het reservoir voldoende verhit is en omhoog komt. Het water gaat dan via het filterzeefje langs de koffie naar de kan en neemt het aroma van de koffie mee.

Weet je zeker dat koffie maken jouw passie is? Ga dan voor een duurder espressoapparaat. Je hebt ze in vele soorten en prijsklassen!

Bekijk hier alle koffiemachines en accessoires.

Bekijken

Dé basistools voor de thuisbarista

De koffiemolen

De koffiemolen mag voor de thuisbarista niet ontbreken. Niet alleen het soort koffieboon bepaalt de smaak van je koffie. De maalgraad, ofwel hoe fijn of grof je koffie gemalen is, heeft grote invloed op de smaak. Met een koffiemolen bepaal je die maalgraad. Welke maalgraad je gebruikt, is afhankelijk van de zetmethode. Het belangrijkste is uitproberen en proeven.

De weegschaal

Een precisie weegschaal is handig voor het afwegen van de hoeveelheid koffie. Ben jij iemand die met een lepel de koffie op gevoel in de filter schept? Elk grammetje heeft invloed op de smaak. Dus wil je de koffiesmaak aanzienlijk verbeteren dan gebruik je een weegschaal.

Een thermometer

Met een thermometer check je de watertemperatuur. De watertemperatuur heeft invloed op de extractie. Het beste is een temperatuur tussen de 92 tot 96 graden.

Gadgets die je koffie nog lekkerder maken

Waterfilter

Een waterfilter maakt een groot verschil in de smaak van de koffie. Het filtert chloor, kalk en andere overbodige stoffen uit het water. Zo kan het water meer aroma’s en smaken van de koffie opnemen.

Tamper

Heb je een piston espressomachine of semi-automaat? Dan is het belangrijk de koffie goed en gelijkmatig aan te drukken. Dat doe je met een tamper. Het tampen van de koffie zorgt voor een glad en compact oppervlak. Daardoor ondervindt het water uit de machine overal dezelfde weerstand en zal het gelijkmatig zijn weg door de koffie zoeken. Let bij het aanschaffen op de maat van de tamper.

Melkopschuimer

Met een elektrische melkopschuimer maak je melkschuim in een handomdraai. Handmatig opschuimen kan ook. Je leest alles over melkopschuimers in dit artikel over de do's en dont's van het melk opschuimen

Accessoires voor latte art

Je kunt fantastische koffie bereiden. Dan wil je ten slotte ook een hangend hart, zwaan of dubbele rosetta op het latte-schuim kunnen versieren. Dat wordt oefenen, oefenen, oefenen (en proeven!) met een melkschuimkannetje. Ben je gevorderd dan komen er de penseeltjes en latte art pennen aan te pas. Volhouden dus! Minder geduld? Gebruik cacaosjabloontjes. Niet het echte werk, maar wel leuk voor de beginnende thuisbarista. Te koop in de koffiespeciaalzaak.

De barista-look

Je beheerst het koffiemaakproces tot in de puntjes en je hebt alles in huis gehaald om nog verfijndere koffie te kunnen maken. Maar het oog wil ook wat. Wil je echt de show stelen als thuisbarista en indruk maken op je visite? Schaf dan een bruin leren schort aan. Overigens ook mooi voor de barbecue.