Melkopschuimers: do’s en dont’s

Het beste schuim en de lekkerste melk in je koffie. Hoe maak jij een exquisiete latte macchiato of een cappuccino om u tegen te zeggen? En welke manieren zijn er eigenlijk om melk op te schuimen? We zetten alles over melk opschuimen op een rij zodat jij in een handomdraai de lekkerste koffies maakt.


Wat doet een melkopschuimer voor je koffie?

Een melkopschuimer moet zowel melk kunnen opschuimen als lucht in de melk aanbrengen. Het microschuim dat ontstaat is erg licht en luchtig. Daarnaast moet de melk verhit zijn. Dit is precies goed voor het maken van een goede cappuccino of latte macchiato. De verhoudingen tussen het schuim en de gestoomde melk verschillen per drank.

Welke manieren van melk opschuimen heb je?

Melk opschuimen voor je koffie kan op een aantal manieren. Je hebt het stoompijpje op je halfautomaat espressomachine die je in een melkkannetje plaatst. Maar je hebt natuurlijk de klassieke manier met een steelpan met melk. Terwijl je de melk opwarmt, klop je deze met een garde tot wolkerig melkschuim. Heb je geen zin om zelf te kloppen? Je kunt eventueel ook de elektrische garde gebruiken. Deze elektrische garde heb je in allerlei prijsklassen en zelfs al voor een paar euro.

Do: gebruik een elektrische garde voor snel resultaat.

Bekijk hier alle melkopschuimers.

Bekijken

Elektrische melkopschuimer

Heb je in de ochtend echt nood aan de perfecte macchiato of cappuccino om je dag te starten, maar heb je geen tijd of geduld voor de klassieke methode van opschuimen? Of ben je een koffieliefhebber of veelgebruiker die elke ochtend een professionele latte aan de ontbijttafel wil hebben? Dan is de elektrische melkopschuimer de oplossing.

Soms zit een mogelijkheid om melk op te schuimen in je espressomachine. Maar heb je die functie niet (of geen espressomachine) dan is deze losse variant een goede oplossing. De elektrische melkopschuimer kun je gebruiken om warm of koud op te schuimen, of om melk op te warmen. Elektrische melkopschuimers heb je in allerlei prijsklassen en van allerlei merken.

Do: de elektrische melkopschuimer is een absolute must voor de ware koffieliefhebber en veelgebruiker!

Mechanische melkopschuimer

Toch liever spierballen kweken? Van dit apparaatje is namelijk ook een handmatige variant. Deze mechanische melkopschuimers zijn vooral geschikt om koude melk mee op te schuimen. Je pompt en gebruikt geen stroom. Een paar keer pompen zorgt al voor perfect melkschuim.

Wil je het verwarmen, doe dan de melkschuimer een paar seconden in de magnetron. Hoe lang hangt af van het vermogen van je magnetron. Je kunt eventueel ook de melk eerst verwarmen in de magnetron of een pan en daarna pas opschuimen.

Do: van de wat duurdere mechanische melkopschuimer van Bodum bij de koffiespeciaalzaak heb je jaren plezier!

De beste melk voor je melkschuim

Je kunt alle soorten melk gebruiken voor je melkschuim. Maar het beste en meest romige resultaat geeft volle melk. Deze is ook het meest geschikt om latte art in te maken: figuurtjes in het melkschuim. Met latte art steel je als thuisbarista de show bij je visite. Houd je niet van koemelk, volg je een dieet of heb je een allergie? Er zijn tegenwoordig allerlei alternatieven voor melk die je kunt gebruiken, zoals soya- of havermelk.

Een absolute don't: maak je melk niet te heet, dat doet af aan de smaak.

Do: gebruik volle melk voor het meest romige effect.

Welke koffie is het beste voor je latte?

Als je koffie met opgeschuimde melk drinkt, dan wil je voor het perfecte kopje latte of cappuccino naast de melk ook nog de koffie proeven. Er zit meer melk dan koffie in een latte, daarom is een meer uitgesproken, karaktervolle koffieboon het meest geschikt. Een boon met meer body en die wat donkerder is gebrand.

Do: gebruik een melange met een percentage robustabonen voor een intensere smaak van koffie in je latte.

Verhouding voor de beste latte macchiato

Tot slot: hoe maak je dan de beste latte macchiato? Een goede latte macchiato bevat lagen melkschuim, koffie en melk, en serveer je in een glas.

Bij een cappuccino zet je de espresso in een warme kop. Vervolgens voeg je er gestoomde melk aan toe. Dit maak je af met een schuimlaag. Bij een latte macchiato gebruik je meer melk.

Je begint met de melk. Je schuimt de melk op en die giet je in een groot warm glas. Vervolgens zet je een espresso en deze giet je langzaam op het melkschuim. De espresso geeft een mooie bruine scheiding tussen de warme melk en het melkschuim en zo creëer je de welbekende laagjes.

Do: voor een latte is de beste verhouding ¾ melk en ¼ koffie.