Informatie over inbouw diepvriezers

Inbouwdiepvriezers zijn er in veel soorten en maten. Bij de aankoop van een inbouwdiepvriezer spelen veel overwegingen een rol. Kieskeurig heeft hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Bekijk alle Inbouw vriezers

Modellen inbouwvriezers

Bij diepvriezers wordt onderscheid gemaakt tussen diepvrieskisten, diepvrieskasten en tafelmodellen vriezers. Diepvrieskisten zijn ideaal wanneer je behoefte hebt aan veel opslagruimte. Veel mensen hebben dan ook een vrieskist als extra vriesruimte in bijvoorbeeld de garage, bijkeuken of kelder. In een diepvrieskist kunnen grote hoeveelheden levensmiddelen worden bewaard. Dus als je bijvoorbeeld veel groente uit de tuin wilt invriezen, is dit perfect. Het is wel lastig dat de producten op elkaar gestapeld moeten worden. Diepvrieskisten zijn er niet in het inbouwsegment, maar vind je alleen als vrijstaande modellen.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer heb je de keuze uit een kastmodel en een tafelmodel. Ten opzichte van een vrieskist is dit ook overzichtelijker en je kan makkelijk bij je producten. Het praktische aan een tafelmodel vriezer is dat deze vaak gecombineerd kan worden met een tafelmodel koelkast. Ze kunnen naast elkaar of boven elkaar geplaatst worden. Een tafelmodel heeft een kleinere inhoud dan een diepvrieskist of diepvrieskast.

Netto inhoud

Om te kijken hoeveel producten in de vriezer kunnen worden bewaard, kijk je naar de netto inhoud. Dit is de werkelijk te gebruiken inhoud. Let er ook op of de indeling van de inbouwvriezer voor jou handig is. Zo kan bijvoorbeeld de ene inbouwvriezer meer netto inhoud hebben dan een ander model met dezelfde afmetingen maar is de indeling door vele vriesvakken voor jou onhandig.

Sleepdeursysteem of vlakscharnier (deur-op-deur)montage

Bij het sleepdeursysteem wordt de deur van de inbouwvriezer vooraan bij de handgreep gekoppeld aan het keukenmeubel. Er zit dus ietwat ruimte tussen de deur en het keukenmeubel. Bij de wat luxere vlakscharniertechniek, ook wel deur-op-deur montage genoemd, wordt de deur van de inbouwvriezer vastgezet aan de deur van het keukenmeubel. Bij het vlakscharniersysteem zit er geen ruimte tussen de deur en het keukenmeubel en is er maar amper wrijving. Er zijn dan ook geen meubelscharnieren nodig. Op de afbeeldingen hieronder kun je goed het verschil zien tussen beide montagesystemen.

Omgevingstemperatuur

Met de omgevingstemperatuur word de temperatuur (klimaatklasse) aangegeven waarin het apparaat optimaal functioneert. Het is wel verstandig om bij plaatsing in bijvoorbeeld de garage, schuur of bijkeuken goed te kijken naar de omgevingstemperatuur. Bij een te koude of te warme omgeving werkt het apparaat niet goed.

SN 10-32 graden
N 16-32 graden
ST 18-38 graden
T 18-43 graden

Invriescapaciteit en steraanduiding

Het is belangrijk jezelf de vraag te stellen hoeveel je over het algemeen in één keer wilt invriezen. Wil je bijvoorbeeld regelmatig na een eigen oogst, grote hoeveelheden groente snel invriezen? Let dan goed op de invriescapaciteit per 24 uur van de inbouwvriezer. Steraanduiding geeft de houdbaarheid en de vriescapaciteit van het vriesvak of van de vrieskast weer.

Snel invriezen

In de snelvriesvakken kun je de levensmiddelen zo snel invriezen dat de smaak en kwaliteit optimaal behouden blijft. Een diepvriezer met een invriesschakelaar dient na de invriestijd handmatig weer uitgeschakeld te worden. Met een invriesautomaat, een zogenaamde supervriesinrichting, schakelt de diepvriezer na afloop van de invriesprocedure automatisch weer op normaal vriezen terug. Een bijdrage tot het besparen van stroom.

Etage frost

Door het Etage frost ofwel het FrostSafe-systeem wordt boven en onder elke lade koude lucht geproduceerd. Hierdoor kun je elke lade zowel voor invriezen als bewaren gebruiken. Het lastige verleggen van de ingevroren producten is nu niet meer nodig.

NoFrost-systeem

Met de NoFrost- techniek behoort het ontdooien en dus het leegmaken van de diepvriezer tot het verleden. De diepvriesproducten worden met gekoelde circulatielucht ingevroren en de luchtvochtigheid naar buiten getransporteerd, er ontstaat geen ijsafzetting en dus hoef je de vriezer nooit te ontdooien. Uiteraard blijft schoonmaken van de laden zo nu en dan wel wenselijk.

Bewaartijd bij stroomuitval

Het is ook goed om op de bewaartijd bij stroomuitval te letten. Kies je voor een wat langere bewaartijd bij stroomuitval, dan kom je niet voor verrassingen te staan als de stroom een paar uur is uitgevallen.

Beste inbouw vriezers
Populairste inbouw vriezers