Informatie over harde schijven

Een harde schijf kun je inbouwen of los naast de pc zetten. Externe harde schijven kun je makkelijk meenemen. Zo heb je genoeg ruimte voor al je documenten, foto’s, muziek en films. Deze pagina beschrijft wat belangrijk is.

Bekijk alle Harde schijven

Veelgestelde vragen over harde schijven

"Kan ik beter voor een externe of voor een interne harde schijf kiezen?"

Dat ligt erg aan hoe je hem gaat gebruiken. Een externe harde schijf is makkelijk aan te sluiten en weer los te koppelen, plus je neemt hem makkelijk ergens mee naar toe om weer ergens anders aan te sluiten. Een interne harde schijf is meestal iets goedkoper maar die moet je wel zelf in je computer inbouwen.

"Wat voor aansluiting moet mijn harde schijf hebben?"

Voor een externe harde schijf is usb de huidige standaard. Usb 2.0 wordt nog het meest gebruikt, maar er zijn ook al harde schijven op de markt met usb 3.0. Die zouden zo'n zes keer sneller moeten werken. Voor een interne harde schijf is sata de huidige standaard. Sata 3 Gb/s wordt het meest gebruikt, maar er zijn ook al harde schijven op de markt met sata 6 Gb/s. Deze zouden dubbel zo snel moeten werken.

"Wat voor capaciteit moet mijn harde schijf hebben?”

Ook dat hangt af van hoe je de harde schijf gaat gebruiken. Ga je bijvoorbeeld veel grote bestanden opslaan zoals films en foto's, dan is een opslagcapaciteit van minimaal 1 TB (terabyte) aan te raden. Voor bestanden die wat minder opslagruimte nodig hebben zoals e-mails, teksten en kantoordocumenten, kun je op zich met 500 GB (gigabyte) uit de voeten.

Opslagcapaciteit van een harde schijf

Het belangrijkste kenmerk van een harde schijf is de opslagcapaciteit. Deze wordt uitgedrukt in gigabyte (GB) of terabyte (TB). Een terabyte staat daarbij gelijk aan 1000 gigabyte. Als je aan foto- of videobewerking doet, doe je er verstandig aan om een harddisk met een grote opslagcapaciteit te nemen. Gebruik je je pc of laptop voor minder veeleisende taken zoals internet, e-mail en tekstverwerking dan kun je prima toe met een wat kleinere harde schijf.

Interne en externe harde schijven

Een interne harde schijf is over het algemeen iets goedkoper dan een externe harde schijf, alhoewel de prijsverschillen niet schokkend zijn. Een interne harde schijf moet je wel zelf inbouwen in je pc of laptop. Bij een externe harde schijf is het over het algemeen plug-and-play: zodra de externe harddisk op de computer is aangesloten, wordt hij vanzelf door het besturingssysteem herkend en kun je er gelijk mee werken. Groot voordeel van een externe harde schijf is dat deze makkelijk is los te koppelen, mee te nemen en weer aan te sluiten op willekeurig welke andere computer dan ook. Handig als je bijvoorbeeld foto's, muziek, films of andere bestanden wilt uitwisselen.

Aansluitingen van harde schijven

Een interne harde schijf wordt aangesloten met een sata-kabel. Een externe harde schijf wordt over het algemeen aangesloten via usb. Daarbij is usb 2.0 de huidige standaard maar zie je ook al harddisks met usb 3.0, wat weer een snellere usb-variant is. Maar ook andere aansluitingen zoals e-sata en firewire worden gebruikt bij het aansluiten van een externe harde schijf.

Form factor van een harde schijf

Soms kom je bij een harde schijf de term '2,5 inch' of '3,5 inch' tegen. Dit is de zogeheten 'form factor'. Het verschil zit (behalve uiteraard in de fysieke grootte) in het type apparaat waarvoor de harddisk geschikt is. Zo past een 2,5 inch-harde schijf in een laptop en is een 3,5 inch-harde schijf bedoeld voor inbouw in pc-kast.

Stroomvoorziening van een harde schijf

Een interne harde schijf haalt zijn stroom altijd uit de voeding van een computer. Bij een externe harde schijf is dat niet altijd het geval. Als een externe harddisk geen aparte stroomvoorziening nodig heeft, noemen we dit een buspowered harddisk. Hij wordt dan gevoed door bijvoorbeeld een usb-kabel. Als een externe harde schijf niet over deze functie beschikt dan heeft hij een aparte stroomvoorziening nodig met een stekker die in het stopcontact gaat.

NAS en SSD: andere harde schijven

Behalve de 'traditionele' harde schijf zijn ook de NAS > en de SSD in opkomst. NAS staat voor 'Network Attached Storage' en daarmee wordt een netwerkharddisk bedoeld: een harde schijf met een netwerkaansluiting die kan worden aangesloten op je thuisnetwerk. Daarmee wordt het nog makkelijker om vanuit elke computer in huis bij die centraal opgeslagen bestanden zoals foto's, muziek en films te komen.

SSD staat voor 'Solid State Drive' en is een nieuw type flash-opslaggeheugen. Voordeel van een SSD is dat hij veel minder snel slijtage vertoont en bovendien veel snellere toegangstijden heeft. Je computer wordt er echt beduidend sneller van!

Beste