Harde schijf kopen: tips voor de beste externe harde schijf

Inhoudsopgave

  1. Wat is een harde schijf?
  2. Welke soorten harde schijven zijn er?
  3. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een harde schijf?
  4. 500GB, 1TB, 2TB: hoeveel ruimte heb ik nodig?
  5. NAS
  6. Welke merken maken de beste harde schijven?

Wie veel media of games op zijn computer heeft staan, loopt al snel tegen ruimtegebrek op. Je kunt natuurlijk een nieuwe grotere interne harde schijf kopen, maar het kan ook minder omslachtig, namelijk: een externe harde schijf kopen. Maar wat is de beste externe harde schijf? Is het verstandig om te kiezen voor een goedkope externe hardeschijf? Hoe kun je de diverse producten het beste vergelijken? Wij geven je de tips die je nodig hebt om je keuze te maken.

Wat is een harde schijf?

Een harde schijf (ook wel harddisk of HDD) is een onderdeel van je PC waar je data kunt bewaren, zelfs als de computer uit staat. Het is dus een vorm van permanente opslag, al is de data natuurlijk ook weer te wissen. Iedere moderne PC heeft interne opslag nodig om te kunnen functioneren. Een PC kan meerdere ingebouwde harde schijven hebben, maar er is echter altijd één hoofdschijf. Hierop staan namelijk het operating system (bijvoorbeeld Windows 10) en alle andere programma’s die je wilt gebruiken.

Voor de volledigheid: het is mogelijk om een operating system vanaf een harde schijf extern te starten, maar dat is voor normaal thuisgebruik niet gebruikelijk. Een externe HDD kopen is wel een goede optie als je interne harddisk vol raakt. Een laptop-harde schijf is bijvoorbeeld meestal beperkt in grootte. Dan is een externe schijf voor grote bestanden zoals films, games en foto’s een uitkomst.

Het grote voordeel van een harde schrijf is de opslagruimte (er kan heel veel data op) en de snelheid. Dat laatste zorgt er niet alleen voor dat programma’s snel kunnen opstarten, maar kan er ook voor zorgen dat een PC beter functioneert. Want hoewel elke PC ook ingebouwd RAM-geheugen heeft, is dit niet altijd voldoende om grote bestanden in te laden voor gebruik. De PC kan dan een deel van de harde schijf gebruiken als ‘extern geheugen’, wat betekent dat een deel van de diskruimte behandeld wordt als RAM. 

Windows maakt hier veelvuldig gebruik van en reserveert tussen de 1,5 en 5 gigabytes op de hoofdschijf. Dit bestand wordt ook wel de ‘page file’ genoemd.

Welke soorten harde schijven zijn er?

Er zijn heel wat verschillende soorten harddisks, die je ook nog kunt onderverdelen in intern en extern. Intern betekent dat de harde schijf is ingebouwd in de PC. Extern betekent dat de harde schijf via een USB kabel (of via het thuis-netwerk) is verbonden met een PC.

Verder maken we het onderscheid tussen ‘harddisks’ en ‘solid state drives’ (SSD). Een harddisk bestaat uit een of meerdere metalen schijven die bedekt zijn met magnetisch materiaal. De schijven draaien snel rond en een arm leest of schrijft de data. We hebben het hier dus over mechanische apparaten met bewegende onderdelen. Dat is ook de reden dat je een PC of externe drive soms hoort ‘knorren’ als een bestand wordt ingeladen.

Een SSD werkt op een andere manier. Hierin zitten geen bewegende onderdelen, maar een heleboel heel kleine transistors. Door middel van een stroomstootje kan een transistor worden omgeschakeld van 1 naar 0 en omgekeerd. De transistor (of ‘cel’) blijft vervolgens in die stand staan. Er is geen extra stroom voor nodig om dat in stand te houden, de informatie blijft bewaard tot hij wordt overschreven. De term ‘ssd harde schijf’ is dus eigenlijk onjuist, omdat een SSD geen harde schijf is.

Een SSD heeft een aantal voordelen ten opzichte van een harde schijf. Om te beginnen is een SSD sneller. Daarnaast is hij schokbestendiger dan mechanische harde schijven. Ook gebruikt een SSD minder stroom. SSD’s hebben echter ook nadelen. Ze zijn relatief duurder (dus je krijgt voor hetzelfde geld minder opslaggeheugen) en het aantal schrijf/wis bewerkingen is eindig. Dat laatste betekent dat een SSD uiteindelijk zal ‘verslijten’, al zal dat bij gewoon gebruik jaren duren

Zowel interne als externe opslag is in twee formaten verkrijgbaar: 2,5 inch en 3,5 inch. Een 2,5 inch HDD is energiezuiniger dan zijn grotere broer. Als het gaat om een externe HDD voor je laptop is een kleiner formaat ook praktischer, omdat een kleine schijf lichter is en makkelijker in je laptoptas past.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een harde schijf?

Externe opslag is doorgaans op elk modern computersysteem te gebruiken. Er is dus niet zoiets als een specifieke ‘externe harde schijf voor Mac’. Wel is het zo dat verschillende operating systems dezelfde opslag op verschillende manieren kunnen gebruiken. Dat betekent dat Windows een voor Mac geformatteerde schijf niet kan lezen. Bij de aanschaf hoef je je daar gelukkig niet mee bezig te houden. De harde schijf formatteren gebeurt pas als je hem zelf in gebruik neemt.

Er zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe harde schijf overweegt. In de eerste plaats is het goed om te weten of er in je PC ruimte is voor een extra harddisk. Een ingebouwde harddisk is vaak handiger, omdat je geen extra kabels of voeding nodig hebt, en er ook geen ruimte op je bureau aan kwijt bent.

Het tweede punt is de gewenste snelheid. Interne harddisks zijn meestal sneller dan externe harde schijven, omdat ze op een hoger toerental draaien. Bovendien is de verbinding tussen de interne harde schijf en het moederbord van de computer optimaal voor het overdragen van veel data. Externe harde schijven maken gebruik van USB-kabels. Hoewel USB 3.0 in de buurt kan komen van de snelheid van een interne drive, is een USB 2.0 verbinding echt een stuk trager. Kijk dus of je PC een USB 3.0 poort heeft, en of de kabels die je gebruikt USB 3.0 compatibel zijn. Ook relevant voor de snelheid is het soort opslag. Zoals gezegd is SSD veel sneller dan een standaard harddisk (HDD), maar ook duurder.

In veel gevallen is het toch slim om als interne harddisk toch een SSD te overwegen. Zo’n interne harde schijf kopen als vervanging van je hoofdschijf maakt dat je hele computer in één klap een flink stuk sneller wordt. Windows start sneller op, programma’s laden sneller en je hele systeem reageert sneller. De meeste games draaien beter als ze op een SSD staan. Dat geldt ook voor games die je op een externe SSD schijf zet. Daar valt een flinke snelheidswinst te halen.

500GB, 1TB, 2TB: hoeveel ruimte heb ik nodig?

Als je de ruimte vooral nodig hebt voor media (films, series, muziek) is snelheid minder belangrijk dan de hoeveelheid opslagruimte. En dat is dan ook meteen het derde punt waar je op moet letten. Externe harddisks zijn er in verschillende formaten. Als je je PC gebruikt als mediaserver is het slim om een zo groot mogelijke harddisk aan te schaffen, zodat je de komende jaren vooruit kunt. Niets zo vervelend als er achter komen dat je geliefde bestanden moet wissen om plaats te maken voor nieuw materiaal.

Aangezien applicaties en filmbestanden steeds groter worden, is het vooral afhankelijk van je budget hoe groot je ideale harddisk is. Groter is in alle gevallen eigenlijk beter.

Als je belangrijkste doel is om je PC sneller te maken, hoeft dat niet meteen de bank te breken. Een interne SSD van 500 gigabyte is inmiddels heel betaalbaar en is voldoende voor Windows 10. Het is wel wat weinig als je ook veel programma’s wilt installeren. Daarvoor kun je ook een gewone harddisk als tweede interne opslag installeren, of een snelle externe drive. 

En dan is er nog een tussenoplossing: een externe harde schijf SSD – ook wel ‘hybride SSD’ genoemd – geeft de snelheid van een SSD en de grotere opslag van een traditionele HDD. Dit wordt echter steeds minder aangeboden nu de prijzen van SSD’s steeds sneller dalen.

Formaten van schijven worden gemeten in gigabytes en terabytes. 1 terabyte is 1024 gigabyte. 1 gigabyte is 1024 megabyte. Ter indicatie: een film van twee uur in HD neemt al snel 2 tot 5 gigabytes in beslag. Een gemiddelde aflevering van een tv-serie zit tussen de 350 en 650 megabyte. Een game als Battlefield 1 vult 42 gigabyte. Voor een flinke mediacollectie moet je voor een externe harde schijf 1TB als minimum zien. Maar als je budget het toelaat, is 2TB of 3TB natuurlijk een goede manier om je PC future-proof te maken.

NAS

Tot nu toe hadden we het vooral over externe opslag die je via een USB kabel met je PC verbindt. Er bestaat nog een andere manier om dit te doen, en dat is via het netwerk. Een NAS (Network Attached Storage) is een kastje waar een harde schijf in zit. Het kastje heeft een netwerk UTP-poort of wifi, en je verbindt deze met je modem of router. Je PC of Mac ziet de NAS vervolgens in het netwerk als een op zichzelf staand apparaat.

Het voordeel van een NAS harde schijf is dat je van meerdere apparaten toegang kunt krijgen tot je data. Je kunt bijvoorbeeld via je smart tv films streamen van je NAS – of zelfs op vakantie kijken via internet, op je smartphone. Een NAS is niet geschikt om programma’s op te installeren. Dat werkt niet. Wel kan bijvoorbeeld MacOS een automatische backup (Time Machine) maken op een NAS.

Welke merken maken de beste harde schijven?

Er zijn diverse fabrikanten die stuk voor stuk goede en betrouwbare harddisks en SSDs maken. Bekende merken zijn Western Digital, LaCie en Seagate. Geen van deze bedrijven maakt sléchte harde schijven: de verschillen zitten hem vooral in prijs, snelheid en opslag. Het is dus niet zonder meer te zeggen dat een Seagate externe harde schijf beter is dan een WD externe harde schijf, vooral niet door het grote aantal variaties en gebruiksscenario’s. 

Een LaCie harde schijf kun je bijvoorbeeld met stootvaste behuizing kopen, wat hem ideaal maakt voor onderweg. Een WD harde schijf geeft als extra optie ‘My Cloud Home’ waarmee je makkelijk vanaf verschillende apparaten toegang kunt krijgen tot je gegevens. 

Zo hebben diverse leveranciers allemaal eigen oplossingen voor specifieke situaties die een rol kunnen spelen in je overweging. Bepaal dus eerst waar je hem voor gaat gebruiken (media, applicaties, games, enzovoorts) en ga dan zoeken naar de beste deal. 

Tips:

-Als de harde schijf extern is, is hij makkelijk mee te nemen

-1 TB harde schijf is een goed instapmodel

-Een externe harde schijf 2TB of externe harde schijf 3TB is vooral interessant voor grote mediacollecties.

-Een externe harde schijf 5GB is zelfs voor de grootste mediaverzamelaar een investering voor de toekomst.