NAS kopen | Tips en informatie

Wil je een NAS kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct nas vergelijken Bekijk en vergelijk

NAS schijven

Wat is een NAS?

Een NAS is een apparaat met een externe harde schijf die voorzien is van een netwerkfunctionaliteit. De afkorting NAS staat dan ook voor Network Attached Storage. Het handige van een NAS is dat je hem op je eigen computernetwerk kunt aansluiten. Zo kun je vanaf elke plek in huis en vanaf elk apparaat bij je bestanden. En soms kan je ook nog een stapje verder gaan: je kunt dan vanaf elk apparaat met internettoegang bij je bestanden, waar je je op dat moment ter wereld ook bevindt.

In principe is een NAS een simpele pc die vaak draait op een variant van het besturingssysteem Linux. De primaire functie van een NAS? Het delen van bestanden. Tegenwoordig doet een NAS vaak vooral dienst als mini-server, wat de mogelijkheden behoorlijk uitbreidt. Zo kun je hem niet alleen zelf gebruiken, maar kun je je hele gezin er toegang tot geven. Dat kan tot alle bestanden, maar bijvoorbeeld ook tot een specifiek deel. Iedereen heeft dan een eigen gebruikersaccount waar zijn of haar bestanden op te vinden zijn. Een NAS is ideaal om bijvoorbeeld opgeslagen films en series mee te bekijken, of om er muziek mee af te spelen die je op je NAS bewaard hebt.

Direct vergelijken en een NAS server kopen

Eigenschappen

De features van een NAS

Het basisidee van een NAS is altijd hetzelfde, maar toch bestaan er wezenlijke verschillen tussen de verschillende types. Dat heeft vooral te maken met de features die een NAS kan bevatten. Die maken dat een NAS bijvoorbeeld sneller is, meer opslagcapaciteit heeft of meerdere harddisks bevat.


Aan-/uitknop

De aanwezigheid van een aan-/uitknop maakt het mogelijk om je NAS helemaal uit te zetten zodat hij geen stroom meer verbruikt. In principe is dat alleen maar handig als je van plan bent om het apparaat een lange tijd niet te gebruiken, want eigenlijk wordt een NAS (net zoals een modem of router) nooit uitgezet.

Aansluitingen

Op een NAS vind je altijd een netwerkaansluiting terug zodat je bekabeld internetverkeer hebt. De mogelijkheid van draadloos via wifi is op dit moment in opkomst. Andere aansluitingen die een netwerkharddisk kan bevatten zijn usb, firewire en eSATA. Een usb-aansluiting gebruik je voor het aansluiten van usb-opslag, zodat je een back-up kunt maken. Of andersom: om gegevens van een usb-apparaat op je NAS te zetten. Met firewire kun je hetzelfde doen, waarbij het voordeel is dat dat sneller gaat dan via usb. Een eSATA-aansluiting is bedoeld voor het extern aansluiten van SATA-schrijven, zoals bijvoorbeeld een externe harde schijf. De snelheid is daarbij beduidend hoger dan bij usb of firewire.

Formaat harddisk en snelheid

Het formaat van je harddisk ofwel de form factor zegt iets over de grootte van de harde schijf. Je hebt daarbij de keuze uit 3,5 inch en 2,5 inch, waarbij de laatste een laptopharddisk betreft. Hoe sneller je NAS is, hoe sneller je bestanden over kunt zetten en hoe makkelijker je meerdere apparaten tegelijkertijd van de NAS gebruik kunt laten maken. Die snelheid hangt met name af van de harde schijven die gebruikt worden, de processor van het apparaat en de snelheid van je router.

Opslagcapaciteit

Een NAS heeft een harde schijf nodig voor opslag. Meestal koop je die er los bij, want een NAS wordt in eerste instantie vaak geleverd zonder harde schijven of SSD’s. Hoe groter de opslagcapaciteit van die schijf is, hoe meer bestanden je er uiteraard op kunt bewaren. Er zijn modellen met een capaciteit tot 1 TB, maar er zijn er ook die meer dan 3 TB aan opslagcapaciteit bevatten.


Soorten

Verschillende soorten NAS types

Wil je een duidelijk onderscheid maken in soorten NAS die verkrijgbaar zijn, dan doe je dat het best door de verschillende soorten NAS types te laten zien. Het is daarbij makkelijk om de verschillende soorten NAS onder te verdelen op basis van het maximale aantal harddisks. Er zijn NAS types met ruimte voor 1, 2 of 4 harde schijven of SSD’s. Het zal je niet verbazen dat hoe meer sloten beschikbaar zijn, hoe meer opslagruimte mogelijk is. Daarnaast is het ook handig met het oog op het maken van back-ups. Je kunt je NAS namelijk zo instellen dat de harde schijven of SSD’s kopieën van elkaar maken. Als de ene harde schijf het dan begeeft, is toch nog al je data beschikbaar.Alternatieven voor de NAS


Een NAS is misschien niet voor iedereen noodzakelijk en er zijn dan ook verschillende alternatieven op de markt waarmee je voor een groot deel hetzelfde effect kunt bereiken. Ben je bijvoorbeeld alleen op zoek naar centrale opslag, dan kun je vaak volstaan met een eenvoudig en voordelig apparaat. Zoals bijvoorbeeld een vaste harde schijf in of aan je bestaande pc. Je kunt ook extra intern geheugen aanschaffen, als je snelheid belangrijk vindt. Toch biedt een NAS server je veel extra mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch bestanden downloaden via torrents zonder dat je computer aan hoeft te staan of je NAS als ftp- of mailserver gebruiken. Daarnaast heb je met een NAS een soort online videotheek en muziekspeler ter beschikking en kun je hem gebruiken als online fotoboek.


Keuzehulp

Zo kies je de juiste NAS


Wil je een NAS kopen, dan is het belangrijk dat je de voor jou meest geschikte aanschaft. Kijk daarbij niet alleen naar de functies die je wel of juist niet nodig hebt, maar ook naar je beschikbare budget. Hoe meer opties je nodig hebt, hoe duurder je NAS uiteindelijk zal zijn.

Ben je een veelvraat op het gebied van series en films kijken en vind je het belangrijk dat je die allemaal kunt opslaan? Dan heb je al snel een NAS nodig met veel opslagcapaciteit. Hetzelfde geldt als je een back-up beschikbaar wil hebben, want dan heb je het dubbele aantal aan opslagcapaciteit nodig om de kopie te kunnen bewaren. Heb je nu minder capaciteit nodig maar denk je in de toekomst meer te gaan gebruiken, zorg er dan voor dat je meerdere harddisks in je NAS bij kunt plaatsen. Kies voor een NAS met een hoge doorvoersnelheid als je vaak grote hoeveelheden data overzet of als je wil dat meerdere apparaten tegelijk van de NAS gebruik kunnen maken.

Heb je inmiddels voldoende informatie verzameld om de juiste beslissing voor het kopen van een NAS te nemen? Wellicht dat onze handige vergelijker je keuze nog nét even makkelijker maakt.Ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen op het gebied van NAS opslag


Het zal je niet verbazen dat de ontwikkelingen rondom NAS opslag onverminderd doorgaan. Waar gisteren 1 TB opslagruimte misschien voor jou nog genoeg was, zoek je vandaag al naar minimaal 3 TB. Om van je toekomstwensen nog maar niet te spreken. Fabrikanten spelen op dit soort trends natuurlijk keer op keer in. De verwachting is dan ook dat NAS servers nog sneller worden, over nog meer opslagcapaciteit beschikken en nog meer ruimte voor extra schijven zullen bevatten in de toekomst.


Beste nas
Populairste nas