USB-kabel kopen: tips voor de beste USB-kabel

Inhoudsopgave

  1. Wat is een usb-kabel?
  2. Mini-USB, Micro-USB, USB-C: Welke soorten zijn er?
  3. Uiteinden
  4. Wat is Thunderbolt 3?
  5. Handige USB-accessoires

Wie een apparaat aan zijn PC wil hangen, heeft een USB-kabel nodig. Een USB-kabel kopen kan echter best ingewikkeld zijn. USB-kabels vergelijken gaat namelijk niet alleen om prijs. Een goedkope micro-USB-kabel kan duurkoop zijn wanneer je eigenlijk een USB-C-kabel nodig hebt. Wat de beste USB-kabel is, hangt dus echt af van wat je precies nodig hebt. Onze tips helpen je!

Wat is een usb-kabel?

Een PC staat niet op zichzelf. Behalve de nodige interne onderdelen, zoals een harddisk en videokaart, sluit je er doorgaans ook heel wat andere apparaten op aan. Een externe harddisk bijvoorbeeld, of een mobieltje, een digitale camera of zelfs een VR-systeem. Al die externe apparaten sluit je aan met USB kabels. Het grote voordeel van USB is dat je na het aansluiten van een apparaat je PC niet hoeft te herstarten. Bij de eerste keer inpluggen heeft de computer hooguit enkele seconden nodig om het apparaat te herkennen en zo nodig drivers te installeren. De daaropvolgende keren gebeurt die herkenning en activeren zo goed als onmiddellijk.

USB-kabels zijn behalve datatransporteurs ook in staat om stroom te leveren aan randapparaten. Met andere woorden: je kunt er je mobieltje mee opladen of een externe DVD-drive van stroom voorzien.

Mini-USB, Micro-USB, USB-C: Welke soorten zijn er?

De afkorting USB staat voor Universal Serial Bus. Het woord ‘universal’ suggereert dat het een standaard is. En dat is ook zo, tot op zekere hoogte. Toch zijn er inmiddels zoveel verschillende typen USB, met verschillende uiteinden en snelheden, dat lang niet alles meer overal op past.

Om te beginnen zijn er verschillende generaties. De eerste heet USB 1.0, en deze wordt bijna niet meer gebruikt. Deze heeft een datasnelheid van 1,5Mbit per seconde. Het iets snellere USB 1.1 is al in staat om 12 Megabit per seconde te versturen. Voor een externe harddisk is dit echter erg weinig. Het duurt dan gewoon enorm lang om bestanden van of naar de harddisk te transporteren. 1.1 kom je daarom tegenwoordig nauwelijks nog tegen.

Al een stuk beter is een USB 2.0-kabel met een overdrachtssnelheid van 480 Mbit per seconde. Nieuwer en een stuk sneller is de USB 3.0-kabel met een snelheid van 4,8 Gigabit per seconde. USB 3.1 ten slotte is in staat om 10Gbit per seconde over te dragen. Steeds meer in opmars is USB 3.1 type C. Dit is een uitbreiding van de USB standaard die niet alleen zeer snel is, maar die ook HDMI- beeldsignalen kan meesturen.

Al deze generaties kabels hebben echter wel hun eigen poort nodig op de PC. Om de optimale snelheid van een USB 3.0-kabel te benutten, moet de PC een USB 3.0-poort vrij hebben. Als je een USB 3-kabel in een 2.0-poort stopt, werkt het apparaat waarschijnlijk wel (niet altijd!), maar is de datasnelheid beperkt tot die van de poort. 

Dit gaat twee kanten op. Als je een 2.0-kabel in een 3.0-poort stopt, is de snelheid van de kabel de maximaal haalbare. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je PC of PC systeemkast welke poorten je computer heeft en welke waar zitten.

Het zal duidelijk zijn dat sommige apparaten veel meer baat hebben bij een hogere snelheid. Als de printer het aankan, zorgt een USB 3 printerkabel voor snellere afdrukken dan een USB printerkabel van een eerdere generatie.

Uiteinden

De generatie van de USB-kabel (en poort) zijn maar een deel van het verhaal. Het deel van de kabel dat je in de PC stopt is (bijna) altijd de brede ‘vogelbek’. Dit heet ook wel USB A. Kabel-uiteinden voor randapparaat zijn meestal een stuk kleiner; die noemen we USB B. Kabel-uiteinden hebben verschillende maten die soms verwarrende namen hebben. Vrij oud is de mini-USB-kabel. De opvolger hiervan, micro-USB, is platter en smaller en geschikt voor het opladen van de meeste Android telefoons. Micro-USB wordt inmiddels echter alweer vervangen door USB-C.

Het voordeel van een USB-C-aansluiting is dat hij omkeerbaar is: hij past dus altijd. Dit in tegenstelling tot andere USB-aansluitingen, die maar op één manier in de poort passen.

Voor printers en bepaalde externe schijven is er soms een grotere USB-B-plug nodig, die wat meer vierkant van vorm is. Welke type USB-plug op je apparaat past, staat in de desbetreffende handleiding. Check dus voor je iets aanschaft of je device kan omgaan met een micro USB 3.0-kabel of dat je al kunt volstaan met 2.0.

Wat is Thunderbolt 3?

Naast ‘gewone’ USB bestaat ook de Thunderbolt-standaard, die is ontwikkeld door Intel en Apple. Hoewel Thunderbolt 1 en 2 eigenlijk nooit buiten het Apple ecosysteem populair werden, is Thunderbolt 3 op veel meer apparaten te vinden. Thunderbolt 3-kabels kunnen 40 Gbit per seconde transporteren. Thunderbolt 3-kabels passen op USB-C-ingangen en USB-C-kabels passen op Thunderbolt 3-poorten. Hierbij gelden dezelfde generatiebeperkingen van andere USB-kabels: een Thunderbolt 3-kabel is in principe sneller dan USB-C, maar als je hem op een USB-C-poort aansluit, bepaalt de poort de maximale snelheid.

Hoewel de twee systemen compatibel met elkaar zijn, is het een vergissing om te spreken van ‘Thunderbolt USB’. Thunderbolt is echt een nieuwere standaard (het is ook geen ‘USB 4’) die toevallig USB-compatibel is.

Handige USB-accessoires

USB 2.0 en 3.0-kabels hebben een maximale lengte van 5 meter. Langer dan dat en het signaal wordt te zwak. Je kunt gelukkig een USB -erlengkabel kopen, zo lang deze maar actief is. Dat wil zeggen dat er een versterker ingebouwd zit die het signaal in stand houdt, zodat je over langere afstanden apparaten met je PC kunt verbinden.

Een lange USB-kabel betekent natuurlijk ook dat je de draden wilt wegwerken. Hiervoor zijn diverse systemen verkrijgbaar, van afdekkingen om de draden onzichtbaar langs de plinten te leiden,tot ‘slangen’ waar je meerdere kabels tegelijk doorheen kunt laten lopen, om knopen te voorkomen.

Een ander handig accessoire is een USB-hub. Let hierbij op wat voor snelheid de hub aankan en of de hub externe stroom nodig heeft. Een snelle hub met meerdere poorten moet je vaak ook op het lichtnet aansluiten om de snelheid en functionaliteit in stand te houden. Als een hub te weinig stroom heeft, werken aangesloten apparaten niet of niet goed.

Daarom bestaan er ook zogenaamde USB-Y-kabels. Dit zijn kabels met drie uiteinden. Twee ervan steek je in poorten op de PC en de derde is een USB poort waar je een apparaat op kunt aansluiten dat meer stroom nodig heeft.

In veel gevallen is het ook mogelijk om een USB-adapter te vinden die de ene uitgang naar de andere omzet, bijvoorbeeld van USB-C-naar-USB-A of een mini-USB-adapter. In specifieke situaties is een SATA USB-kabel erg handig. Daarmee kun je een 2,5 inch interne harddisk via de USB-poort als externe drive gebruiken. Makkelijk als je een nieuwe harddisk hebt geïnstalleerd en de data van de oude wilt terugzetten.