Digitale camera kopen: tips voor de beste compactcamera

Inhoudsopgave

  1. Welke soorten digitale camera's zijn er?
  2. De eigenschappen van een digitale camera
  3. De voordelen van een kleine camera
  4. Welke merken maken de beste digitale camera's?
  5. Compactcamera, systeemcamera of spiegelreflex?

Wil je graag een digitale fotocamera kopen, maar ben je er nog niet over uit welke je graag zou willen aanschaffen? Kieskeurig.nl helpt je graag op weg! Op Kieskeurig.nl kun je gemakkelijk camera’s vergelijken, zodat je in één oogopslag kunt zien wat de verschillen tussen de camera aanbiedingen zijn. Ook vertellen wij je graag meer over de verschillende soorten digitale camera’s, te beginnen met de compactcamera. Ga je dus een fototoestel kopen, dan weet je zeker dat je een goede camera kiest die perfect aansluit bij jouw wensen!

Welke soorten digitale camera's zijn er?

Ben je uitgekeken op het fotograferen met je smartphone en wil je graag meer uit je fotografie halen? Misschien is een digitale camera dan de oplossing. Met smartphones kun je tegenwoordig ontzettend veel op het gebied van fotografie, maar toch loop je als snel tegen beperkingen aan als je het gaat vergelijken met een digitale camera.

Wanneer je op zoek gaat naar een digitale camera, kom je er al snel achter dat er verschillende soorten digitale camera’s zijn. Hoewel de systeemcamera en spiegelreflexcamera feitelijk ook digitale camera’s zijn, zoomen we hier in op de compactcamera en de vier soorten die we kunnen onderscheiden.

Een travelzoomcamera is een kleine camera die met veel mogelijkheden. De piepkleine body bevat zowel een moderne sensor als goede zoommogelijkheden. Ook zijn deze camera’s erg eenvoudig te bedienen, waardoor je ook zonder veel ervaring mooie foto’s kunt maken. Je maakt eenvoudig foto’s en video’s met de automatische stand, en vaak zijn er ook handige standen voor panorama’s of situaties met weinig licht.

Wanneer je extreme zoommogelijkheden nodig hebt, kan een zuperzoomcamera een goede keuze zijn. Zo’n camera noemen we ook wel een bridge camera. Een superzoomcamera is vaak iets groter dan de travelzoomcamera, waardoor die niet meer in je jaszak past. Het formaat heeft veel weg van een kleine spiegelreflexcamera, en daar is de zoomkwaliteit vaak ook naar.

Als je ook bij situaties met weinig licht goede foto’s wil maken, kun je kiezen voor een high-endcamera. Een high end compact camera is heel compact, maar is toch uitgerust met een relatief grote sensor en een lichtgevoelig intern objectief. Zo’n premium compact camera heeft vaak wat minder zoommogelijkheden, maar dit maakt de camera ruimschoots goed met een uitstekende beeldkwaliteit.

Als je camera ook outdoor- en sportmomenten moet kunnen overleven, kun je de aanschaf van een outdoorcamera of actioncam overwegen. Dit is een extra stevige en robuuste camera, die goed tegen een stootje kan. Vaak hebben de camera’s een stevige body, die een val van meerdere meters kan overleven. Ook zijn veel modellen waterdicht.

De eigenschappen van een digitale camera

Voordat je een digitale camera gaat uitzoeken, is het handig om te weten wat de verschillende eigenschappen van digitale camera’s eigenlijk zijn en waar je het beste op kunt letten bij het kopen van een nieuwe camera. Je zult een heleboel termen tegenkomen die nogal wat vragen zullen oproepen. Daarom zetten we de belangrijkste eigenschappen op een rijtje, zodat je uiteindelijk kunt beoordelen welke compactcamera het beste voldoet aan jouw wensen.

Megapixels en resolutie

Bij het kiezen van een nieuwe camera is een van de belangrijkste eigenschappen toch wel het aantal megapixels waarover de camera beschikt. Het aantal megapixels bepaalt eigenlijk hoe scherp de foto’s zijn die de camera maakt. Hoe hoger het aantal megapixels, hoe meer resolutie de camera heeft en hoe scherper de foto’s dus zullen zijn. Wat vaak gedacht wordt, is: hoe hoger het aantal megapixels, des te beter de camera. Maar dit is niet het geval! Megapixels zeggen vooral iets over de kwaliteit van de afdrukken van je foto’s. Hoe meer megapixels, hoe beter een grotere afdruk eruit zal zien.

Lens

In tegenstelling tot andere soorten digitale camera’s (waarbij je vaak lenzen kunt wisselen) heeft een compactcamera maar één (zoom)lens waarmee je al je foto’s maakt. Ga voor het aanschaffen van een compactcamera dan ook goed na wat je eigenlijk wilt gaan fotograferen. Wil je je richten op fotografie waarbij je vaak vanaf een afstand fotografeert? Zorg er dan voor dat je een compactcamera kiest met een groot zoombereik. Instap-compactcamera’s hebben vaak een zoombereik van 3 tot 5x. Kies voor meer zoombereik met een compactcamera met 20 tot 30x bereik. Zulke camera’s zijn vaak wel wat dikker, maar nog steeds zó klein dat je ze makkelijk mee kunt nemen.

Camera-instellingen

Bij vrijwel iedere digitale camera is het mogelijk om verschillende standen te gebruiken voor het instellen van je foto’s. Een spiegelreflex en een systeemcamera beschikken vaak over uitgebreidere functiemogelijkheden dan een compactcamera, maar op alle drie soorten digitale camera’s zit een groene stand: de zogenoemde automatische stand. Wanneer je de camera op deze stand zet, zorgt de camera er zelf voor dat de foto’s scherp en goed belicht zijn. Ben je op zoek naar meer uitdaging en wil je graag zelf bepalen hoe je de instellingen regelt? Dan is een spiegelreflex of een systeemcamera meer geschikt. Bij dit soort camera’s kun je vaak alles handmatig regelen. Wanneer je het liever snel en gemakkelijk houdt, dan is een compactcamera een fijne optie.

Fotocamera met WiFi

Een bijna onmisbare functie op een digitale camera voor mensen die graag foto’s delen op social media is WiFi. Een camera met wifi is ideaal als je op vakantie bent en geen computer bij de hand hebt om je beelden op te zetten. Vooral compactcamera’s beschikken vaak over wifi, maar ook steeds meer digitale camera’s krijgen deze functie. Daarnaast zijn er wifi-adapters beschikbaar voor je camera, waarmee je een camera zonder ingebouwde wifi toch deze functie kunt geven.

Compact camera met GPS

Sommige digitale camera's zijn uitgerust met GPS. Een GPS compactcamera kan bij iedere foto die je schiet opslaan waar deze gemaakt is. Daarnaast is het bij verre reizen handig om een compactcamera met GPS te hebben, aangezien de klok op je camera zich op basis van GPS automatisch aanpast aan de tijdzone waar je je bevindt. Hierdoor blijven de tijdstempels van je foto's kloppend en hoef je niet in de instellingen van je camera de tijd te veranderen.

Optie voor video

Uiteraard zijn digitale camera’s in eerste instantie bedoeld om mee te fotograferen, maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat er op een digitale camera ook een videofunctie zit. Vaak kun je via één knop overschakelen van foto naar video, wat erg handig is als je geen zin hebt om zowel een video- als fotocamera mee te nemen. Let er wel op dat het geheugen van je camera sneller vol zit als je video’s maakt.

Cameraschermen

Gaat jouw voorkeur uit naar een camera met scherm dat ingebouwd zit in de camera of juist een camera met klapscherm? Bij een camera met klapscherm is het mogelijk om het scherm uit te klappen en te bewegen naar de stand die voor jou het prettigste werkt. Ook is het vaak mogelijk op een klapscherm naar je toe te draaien als je voor de camera staat, zodat zelf een selfie maken mogelijk wordt met een digitale camera. Wil je het graag simpel houden, dan werkt een camera met ingebouwd scherm natuurlijk net zo goed.

Digitale kindercamera

Tegenwoordig zijn er zelfs merken die een digitale kindercamera verkopen. Deze camera’s zijn vaak waterdicht, makkelijk in gebruik en kunnen goed tegen een stootje. Ideaal voor de jonge fotografen onder ons die zelf graag mooie beelden willen maken. Niet alleen voor kinderen zijn er compactcamera’s die tegen water kunnen. Er zijn zelfs compactcamera’s die speciaal gemaakt zijn voor onderwaterfotografie. Hierbij is het kleine en lichte formaat van de compactcamera extra handig.

De voordelen van een kleine camera

Een klein fototoestel, zoals een compactcamera, heeft zo zijn voordelen. Naast dat het vaak kleine en gebruiksvriendelijke camera’s zijn, zijn ze in vergelijking tot andere soorten digitale camera’s vaak (veel) goedkoper. Wil je graag overstappen van je smartphone naar een echte camera, maar wil je er liever niet een vermogen aan uitgeven? Dan is een goedkope compact camera zeker een aanrader. Wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met fotografie, is het niet verstandig om gelijk te investeren in een dure spiegelreflex of systeemcamera. 

Een compactcamera is makkelijk in gebruik. Er zitten geen ingewikkelde knoppen op met eindeloze opties, maar toch kun je ontzettend veel met deze kleine camera’s. Ook is het heel fijn dat de compactcamera’s heel gemakkelijk mee te nemen zijn. Ze zijn bijna net zo klein en zwaar als je smartphone, wat het eenvoudig maakt om ze in je broekzak mee te nemen. 

Vind je het vooral belangrijk om een camera te hebben voor de leuke momenten, zonder constant na te hoeven denken of je camera wel goed ingesteld staat? Dan kan een simpele compactcamera jou heel gelukkig maken.

Ben je op zoek naar een eenvoudige camera, maar neig je toch meer naar een wat robuustere camera? Dan is een bridgecamera een goede optie voor jou. De bridgecamera is een grotere versie van een compactcamera, maar van dezelfde kwaliteit als een standaard compactcamera. De optische zoom van een bridgecamera is vaak ontzettend krachtig. 

Ook zijn de creatieve mogelijkheden met een bridgecamera groter dan met een standaard compactcamera. De opties zijn namelijk te vergelijken met de opties van een spiegelreflex of een systeemcamera, al is de beeldkwaliteit van een bridgecamera wel wat minder vergeleken met deze soorten camera’s.

digitale fotocamera kopen

Welke merken maken de beste digitale camera's?

Bij het aanschaffen van een digitale camera is het handig om te weten welke merken het meest geschikt zijn om eventueel in te investeren. Wanneer je kijkt bij een online camerawinkel, zul je zien dat er ontzettend veel verschillende merken zijn. Nikon en Canon zijn eigenlijk de populairste merken onder de digitale fotocamera’s. Beide merken bieden een breed assortiment aan camera’s van goede kwaliteit. Sommige mensen zweren bij een Nikon camera, terwijl andere mensen liever een Canon camera kopen.

Maar dat zijn niet de enige twee merken. Onder de compactcamera’s is de Panasonic Lumix een grote favoriet. De Lumix-serie is heel divers en de camera’s lopen uiteen van kleine, eenvoudige compactcamera tot robuuste camera’s die bijna niets onderdoen voor de duurdere spiegelreflex of systeemcamera’s. Ook Olympus heeft verschillende compactcamera’s. Een groot voordeel bij een Olympus camera is dat je, in tegenstelling tot andere compactcamera’s, wél lenzen kunt wisselen.

De Sony compactcamera’s hebben deze mogelijkheid niet, maar deze camera’s lijken qua uiterlijk wel erg veel op de Panasonic Lumix. Ook Sony heeft wat fijnere en robuuste compactcamera’s in het assortiment, die ook van een goede kwaliteit zijn. Liever een Samsung fototoestel aanschaffen? Dit merk biedt ook verschillende compactcamera’s in allerlei soorten en maten. Uiteindelijk zul je per merk een vergelijking moeten maken welke opties en kwaliteiten het beste voldoen aan jouw wensen.

Compactcamera, systeemcamera of spiegelreflex?

Welke digitale camera bij jou past, hangt af van wat voor soort fotograaf je bent. Ben je op zoek naar gemak, comfort en heb je geen zin om je te verdiepen in ingewikkelde instellingen en opties? Ga dan eens nadenken over het aanschaffen van een compactcamera. Ben je een fotograaf met enige ervaring? Dan past een systeemcamera of spiegelreflexcamera misschien beter bij jou. Ben je er nog niet helemaal uit? Lees dan onze informatiepagina's over systeemcamera's of spiegelreflexcamera's. We hebben zelfs een speciale vergelijkingspagina, waarbij je in één oogopslag kunt zien wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten camera’s.