Black Friday pas op voor deze instinkers

Black Friday: pas op voor addertjes onder het gras!

Inhoudsopgave

  1. Echte kortingen?
  2. Wijs met de prijs
  3. Extra kosten?
  4. Beperkte voorraad
  5. Wel of geen verzendkosten?

Op Black Friday wil je natuurlijk de beste deals scoren. Op onaangename verrassingen – denk aan nep-aanbiedingen, op = op of extra kosten waar je niet op gerekend had – zit je natuurlijk helemáál niet te wachten. Goed nieuws: dat hoeft ook niet! Met een beetje voorbereiding en deze tips van Kieskeurig.nl wordt goedkoop geen duurkoop!

Echte kortingen?

Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je een échte korting krijgt. Dat is helaas niet altijd het geval. Soms verhogen webwinkels de prijzen van producten net voor Black Friday, waardoor het alleen maar líjkt dat ze op Black Friday een korting geven. We leggen zo'n fake-aanbieding het uit met een voorbeeld. Stel, een stofzuiger kost bij webwinkel A normaal 100 euro. Een paar dagen voor Black Friday verhoogt webwinkel A die prijs ineens naar 160 euro. Op Black Friday wordt er een korting geboden van 50% – en kost de stofzuiger nog maar 80 euro. Bij webwinkel B kost de stofzuiger ook altijd 100 euro. Ook B biedt de stofzuiger op Black Friday aan, voor 75 euro – dus met 25% korting. Hoewel de stofzuiger bij webwinkel B goedkoper is, zullen veel consumenten toch voor winkel A kiezen: omdat ze daar 50% korting in plaats van 25% korting krijgen.

Wijs met de prijs

Gelukkig kun je wel voorkomen dat je in zo’n nep-korting trapt. Kijk niet alleen naar het kortingspercentage, maar ook naar de prijs die je daadwerkelijk betaalt. Weet je al ruim van tevoren welke producten je op Black Friday wilt scoren, kijk dan nu al bij verschillende aanbieders wat de gemiddelde prijs is. Heb je geen zin of tijd om dat allemaal zelf te doen? Je kunt op Kieskeurig.nl ook een prijsalert laten instellen. Ga naar het product dat je misschien wilt aanschaffen en klik rechtsboven op ‘Prijsalert’. Je kunt nu aangeven wat de prijs is die je wilt betalen. Nemen we nog even die stofzuiger van net: vind je 75 euro daarvoor een mooie prijs, dan vul je 75 euro in. Wordt hij ergens voor die prijs aangeboden, dan krijg je een e-mail. Daarnaast houdt Kieskeurig.nl over een langere periode het prijsverloop van alle producten bij. Wordt een prijs echt lager, dan zie je een groen pijltje naar beneden met daarin de prijsdaling in procenten.

Black Friday: extra kosten?

Extra kosten?

Een webshop mag je verzendkosten en extra kosten in rekening brengen, bijvoorbeeld als je met een acceptgirokaart of onder rembours wilt betalen. Maar die extra kosten moeten wel duidelijk vermeld staan. Je moet weten waar je aan toe bent voordat je je bestelling daadwerkelijk plaatst en betaalt. Moeten, ja: zo staat het in het Burgerlijk Wetboek. Kun je bij een webshop nergens iets terugvinden over verzend- en/of andere extra kosten? Dan kun je misschien beter sowieso ergens anders gaan shoppen. We vertellen je graag meer over (on)betrouwbare webshops.

Beperkte voorraad

Bij Black Friday geldt vaak: op = op. Wil je de kans dat je misgrijpt zo klein mogelijk maken? Zorg dan dat je al accounts hebt bij de webshops waar je op Black Friday misschien wilt gaan kopen. Wanneer je op Black Friday geen registratieproces moet hoeft te doorlopen, bespaart je dat kostbare minuten. Ook slim: producten alvast op je wenslijst zetten (veel webshops bieden die mogelijkheid). Dan hoef je op Black Friday alleen nog maar door te klikken!

Wel of geen verzendkosten?

Nog een kleine tip: wil je een product bij meerdere aanbieders vergelijken, kijk dan ook naar de verzendkosten. Als een product bij winkel A 20 euro kost maar je wel 5 euro verzendkosten moet betalen, terwijl bij winkel B hetzelfde product 22 euro is, maar gratis verzonden wordt, dan ben je, ondanks de hogere prijs, toch goedkoper uit bij winkel B!

Meer deals? Check ze allemaal op onze Prijsdalers-pagina

Naar de deals!