Black Friday veilig online shoppen

Veilig shoppen: waar moet je op letten

Inhoudsopgave

  1. Online shoppen tijdens de coronacrisis
  2. Let op het keurmerk
  3. Weet bij wie je winkelt
  4. Wat vinden anderen?
  5. Betrouwbare webwinkels

De nieuwste iPhone die voor honderden euro’s onder de normale prijs wordt aangeboden? Dure sneakers die je nu voor de helft van het geld kunt scoren? Op internet geldt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan ís het te mooi om waar te zijn. Maar op Black Friday lijkt zo’n deal misschien helemaal niet vreemd ...

Ho! Stop! Niet meteen op de ‘Betalen’-knop drukken! Lees eerst de tips hieronder (en kijk ook bij deze handige Black Friday-tips. Dan weet je zeker dat je bij een betrouwbare webshop winkelt. Wel zo fijn, want: veilig online shoppen = leuk online shoppen!

Online shoppen tijdens de coronacrisis

In deze vreemde tijden is online shoppen zo'n gek idee nog niet. Verschillende instanties hebben al hun angst uitgesproken voor grote drukte in fysieke winkels tijdens Black Friday. Hoe drukker het is in de winkelstraten en outlets, des te lastiger wordt het om de socialdistancing-regels te handhaven. Online shoppen tijdens Black Friday is sowieso een goed idee, maar dit jaar is het misschien nóg wel slimmer om lekker thuis te blijven. Zo kun je wel de mooiste koopjes scoren, maar loop je geen extra risico op besmetting, en houd je je bovendien aan de geldende veiligheidsvoorschriften.

Let op het keurmerk

Altijd slim om mee te beginnen: controleren of de webwinkel waar jij iets online kopen wilt een keurmerk heeft. Er zijn verschillende keurmerken; de meest bekende zijn Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Heeft een webshop een keurmerk, dan vind je het logo terug op de site. Ga niet alleen af op de webwinkel. Zo’n logo is een plaatje dat ook gebruikt kan worden door malafide webshops. Controleer op de site van het betreffende keurmerk of de winkel inderdaad is aangesloten. Shops die zijn aangesloten, moeten zich aan bepaalde regels houden. Ze moeten duidelijk zijn over eventuele bijkomende kosten, je hebt minimaal 14 dagen bedenktijd en de garantie loopt via de webwinkel.

Weet bij wie je winkelt

Kijk ook of er contactgegevens op de site staan: bedrijfsnaam, adres, een contacttelefoonnummer of e-mailadres, btw-nummer en het inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel. Dit is wettelijk verplicht. Vind je deze gegevens niet terug? Dan kun je misschien beter ergens anders gaan kijken. Andere dingen om op te letten: komen de naam van de shop en in de url overeen? Is de verbinding versleuteld? (https:// + groen slotje). Kun je kiezen uit verschillende manieren om te betalen? Wanneer je bijvoorbeeld alleen maar met een creditcard kunt betalen, zou er een nepshop achter kunnen zitten die je creditcardgegevens wil afvangen. Op de site van de Consumentenbond vind je een lijst met onbetrouwbare webwinkels. Even checken kan je veel ellende besparen!

Black Friday shoppen

Wat vinden anderen?

In de eerste helft van 2019 heeft 91% van alle Nederlanders (van 15 jaar en ouder) minimaal 1 online aankoop gedaan (Bron: Thuiswinkel Markt Monitor). Al die miljoenen Nederlanders kunnen je dus als geen ander hun ervaringen met veilig shoppen op internet vertellen. En dat doen ze. Zo leert de ervaring, vaak en graag. Ga daarom op zoek naar reviews over de webshop waar je wat wilt kopen. Dat kan net de doorslag geven om juist daar wel (of niet) je geld uit te geven.

Betrouwbare webwinkels

Het helpt natuurlijk als dit controleerwerk al voor je gedaan is. Dan zit je bij Kieskeurig.nl goed: alleen betrouwbare webwinkels kunnen zich aansluiten. Dat betekent dat een webwinkels minimaal 1 jaar (onder dezelfde eigenaar!) staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, minimaal een half jaar online actief is en zich houdt aan de wet Verkopen op afstand. Ook laat Kieskeurig.nl regelmatig testbestellingen doen, om te kijken of een webshop goed en tijdig levert. Daarmee weet je zeker dat je, als je via Kieskeurig.nl koopt, bij een betrouwbare webshop koopt - ook op Black Friday!

Meer deals? Check ze allemaal op onze Prijsdalers-pagina

Naar de deals!