Zo kun je een soundbar aansluiten op je tv

Inhoudsopgave

  1. Soundbar voor tv of soundbar onder tv
  2. Via een optical kabel aansluiten
  3. Via HDMI-ARC aansluiten
  4. Soundbar draadloos aansluiten

Op Kieskeurig.nl kun je niet alleen goedkope soundbars met elkaar vergelijken, maar we vertellen ook hoe je jouw beste koop optimaal aansluit. Een soundbar aansluiten op tv is gelukkig geen hogere wiskunde, al zijn er wel degelijk enkele aandachtspunten. Ga je bijvoorbeeld de soundbar optisch of HDMI verbinden? Hoe werk je hinderlijke kabels weg? En wat zijn onmisbare tips voor de beste positie? Je leest hier alle antwoorden.

Soundbar voor tv of soundbar onder tv

Voor de positionering zijn er diverse mogelijkheden. Zo kun je een goede soundbar onder je tv hangen om deze elegant weg te werken. Veel fabrikanten leveren speciale muurbevestiging mee – of de soundbar heeft aan de achterzijde schroefgaten, zodat je het apparaat met eigen montagemateriaal ophangt. Bij veel soundbars zitten de aansluitingen aan de achterzijde in een inkeping verwerkt. Hierdoor heb je in het geval van muurmontage geen last van hinderlijke kabels. Je kunt de soundbar natuurlijk ook boven op je (zwevend) tv meubel zetten. Controleer wel goed of de soundbar niet de infraroodontvanger van de televisie blokkeert, want dan doet de afstandsbediening het niet meer.

Er bestaan ook producten waarbij je de televisie boven op de speaker plaatst. Dergelijke producten hebben een diepere klankkast, waardoor er voldoende plek is om de soundbar met een subwoofer uit te rusten. Een soundbar die krachtig genoeg is om een televisie te dragen, noemt men ook wel een soundplate, soundstand of soundbase. Houd er wel rekening mee dat de televisie dan enkele centimeters hoger staat. Bovendien geldt er doorgaans een maximaal draaggewicht.

Vanwege de smalle klankkast heeft een soundbar doorgaans geen woofer. Een soundbar zonder subwoofer is in veel gevallen goed genoeg om het geluid van je tv een flinke boost te geven, maar heeft vaak niet genoeg in zijn mars om tijdens actiefilms de bioscoopervaring naar je woonkamer te brengen. Om toch voldoende laag tijdens bombastische filmscènes te realiseren, leveren fabrikanten veelal een losse subwoofer mee. Die is over het algemeen behoorlijk fors, dus reserveer hiervoor voldoende ruimte op de vloer.

Sommige subwoofers hebben een plat ontwerp, zodat je het apparaat wellicht onder een bank of stoel kwijt kunt. Geen zin om lange snoeren te trekken? Dan kun je een combinatie van een soundbar en een draadloze subwoofer overwegen. Je hebt hierdoor alle vrijheid om de basspeaker een plekje te geven, al vereist het apparaat wel netvoeding. Naast een subwoofer zitten er bij duurdere soundbars soms ook twee draadloze surround-speakers.

Via een optical kabel aansluiten

Een smart-tv heeft apps als Netflix, YouTube, NPO Start en RTL XL. Uiteraard wil je het geluid van deze veelgebruikte streamingdiensten op de soundbar afspelen, waardoor de smart-tv in feite als geluidsbron fungeert. De meeste soundbars bieden hiervoor grofweg twee aansluitopties, namelijk HDMI-ARC (hierover later meer) en een optische verbinding.

HDMI-ARC geniet de voorkeur, omdat je dan geen extra kabel hoeft aan te sluiten. Is dat om een bepaalde reden niet mogelijk, dan kun je de soundbar via een optische kabel aansluiten op de televisie. Vanaf de soundbar leg je in dat geval een dunne kabel van de optische ingang naar je tv. Zo’n optische kabel biedt, net als HDMI-ARC, digitale geluidskwaliteit.

Via HDMI-ARC aansluiten

Een soundbar met HDMI ARC heeft nogal wat voordelen. Arc staat voor Audio Return Channel. Deze aansluiting stuurt vanaf de soundbar beelden naar de televisie, terwijl het geluid vanaf de televisie naar de soundbar wordt teruggestuurd. Wil je het geluid van de Netflix- of YouTube-app van de smart-tv op de soundbar afspelen, dan hoef je hiervoor dus geen extra audiokabel te trekken.

Of het nu gaat om een high end soundbar of goedkoop exemplaar: nagenoeg iedere soundbar met HDMI-aansluiting ondersteunt ARC. Als je televisie deze techniek ook accepteert, kun je het geluid van tv-apps naar het audiosysteem terugsturen.

Een soundbar met meerdere HDMI ingangen is eigenlijk een soort hub. Een blu-ray-speler, gameconsole, mediaspeler en/of digitale tv-ontvanger sluit je op de soundbar aan, waarna het audiosysteem de beelden van deze audiovisuele bronnen via de HDMI (ARC)-uitgang naar de televisie doorstuurt. De audioafdracht handelt de soundbar vervolgens intern af. Overweeg jij een soundbar met HDMI-ingang? Let dan goed op wanneer je beelden in een resolutie van 3840 × 2160 pixels wilt doorsturen, zoals bij aansluiting van een UHD-blu-ray-speler, PlayStation 4 Pro of 4K-mediaspeler. In dat geval heb je namelijk een 4K soundbar nodig. 

Het apparaat heeft dan capabele HDMI-poorten die alle beelden moeiteloos in een hoge resolutie transporteren. Vergeleken met een receiver is het aantal HDMI-ingangen op een soundbar overigens beperkt. De betere modellen hebben er twee of drie.

Soundbar draadloos aansluiten

Heb je een hekel aan snoeren en wil je de soundbar zoveel mogelijk draadloos aansluiten? Vaak is er een draadloze subwoofer meegeleverd, dus dat scheelt alweer een kabel. Verder koppel je bepaalde soundbars via bluetooth aan de televisie. In de praktijk werkt dat vooral goed wanneer zowel de soundbar als televisie van hetzelfde merk is. Ze communiceren dan ‘van nature’ vloeiend met elkaar en bovendien is er waarschijnlijk ook in visueel opzicht een match.

Zoek je bijvoorbeeld een geschikte soundbar voor je Samsung smart tv, dan speur je dus het beste naar audiosystemen van deze Zuid-Koreaanse fabrikant. Een Samsung soundbar aansluiten op tv gaat dan vermoedelijk erg soepel. Wil je – laten we zeggen -via bluetooth een LG soundbar aansluiten op een tv van Samsung? Waarschijnlijk gaat dat ook wel lukken, al kost het koppelingsproces tussen apparaten van verschillende fabrikanten soms iets meer moeite.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle soundbars op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!