Televisie kopen: tips voor de beste tv

Inhoudsopgave

  1. Wat is de beste tv?
  2. OLED, LED, QLED, LCD of 3D: welke soorten tv’s zijn er?
  3. 32, 40, 55 of 65 inch: hoe groot moet je tv zijn?
  4. LG, Samsung of Philips: welke merken tv’s zijn er?
  5. Welke features moet je tv hebben?
  6. Welke tv moet je kopen?
  7. Goedkope tv: wat is de beste televisie onder de 500 euro?

Ga je een televisie kopen? Je hebt ontzettend veel keuze. 4K, OLED, QLED, interactief of smart: er is een tv voor iedereen. Daarom vind je op deze pagina tips voor het kopen van een nieuwe tv én om alles uit je huidige televisie te halen.

Meer lezen?

Wat is de beste tv?

De beste tv bestaat natuurlijk niet. Ieder heeft zo z’n eigen wensen en eisen. Er zijn wel specificaties en features die in alle goede televisies terugkomen. Een ervan is een 4K-scherm. Daarmee tover je de mooiste beelden op je televisie, als het bronmateriaal natuurlijk in 4K gefilmd is. Bij 4K (ook wel Ultra HD genoemd) hoort eigenlijk ook een OLED- of QLED-scherm. In de volgende paragraaf lees je wat precies het verschil is tussen LED, OLED en QLED.

Verder is de beste tv natuurlijk een smart tv. Er zijn verschillende besturingssystemen voor televisies: sommigen vinden het Android TV op Philips-tv’s fijner, anderen houden het liever op Tizen van Samsung, of WebOS op LG-televisies. Het is niet zo dat het een beter is dan het ander, dat is een persoonlijke keuze.

De beste tv heeft genoeg aansluitingen (vooral HDMI), speelt goed geluid af, heeft een prettige afstandsbediening en gaat lang mee. Er zijn meerdere televisies die al die eigenschappen bezitten, dus voor je er een gaat kopen loont het de moeite om een review of vergelijkende test tussen jouw favorieten te lezen. De televisies die door bezoekers van Kieskeurig het best beoordeeld worden, vind je hier.

OLED, LED, QLED, LCD of 3D: welke soorten tv’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten televisies. Ze worden verdeeld in kwaliteitsniveau of grootte. Als je op basis van het scherm gaat verdelen, heb je de volgende mogelijkheden:

LCD tv – LCD was jarenlang de standaard in televisies, samen met plasmaschermen, die bijna niet meer bestaan. LCD-tv’s zijn vaak relatief goedkoop, en ook wat kleiner dan bijvoorbeeld OLED of LED tv’s. Pure LCD-tv’s zonder LEDs worden weinig meer verkocht.

LED tv – Een LED-tv gebruikt LED-lampjes als lichtbron, maar bij sommige merken betekent het niets meer dan een LCD-tv met backlight. LED-tv’s zijn goedkoper dan OLED of QLED, en vooral de 32 inch-versies worden vaak verkocht.

OLED tvOLED is een uitvinding van LG. Ook andere bedrijven gebruiken OLED in hun televisies, maar alleen LG bouwt de schermen. OLED wordt tegenwoordig ook veel gebruikt in de nieuwste smartphones. Het grote voordeel van OLED ten opzichte van LED is het hoge contrast en de diepe zwartweergaven omdat de LEDjes simpelweg uitgezet kunnen worden. OLED tv’s zijn vaak groter vanwege de goede kwaliteit. 

QLED tv – QLED-schermen worden gemaakt door Samsung. Het zijn eigenlijk led-tv's, dus met backlight, maar dan om combinatie met zogenaamde quantum dot-technologie. Daardoor worden kleuren beter weergegeven en zien ze er volledig natuurgetrouw uit. Ook is de helderheid zeer hoog. 

3D tv – Enkele jaren geleden waren 3D-televisies de heilige graal. Tegenwoordig is dat een stuk minder, mede door de komst van VR-brillen en uitgebreide 3D-schermen in bioscopen. 3D-tv’s worden nauwelijks nog verkocht. 

televisie kopen

32, 40, 55 of 65 inch: hoe groot moet je tv zijn?

Het formaat van je televisie is erg belangrijk. Het hangt af van de kwaliteit van je tv, de grootte van je kamer, de kijkafstand en je persoonlijke voorkeuren. Allemaal zaken die meewegen in je keuze voor een kleine of juist een grote tv. Populaire televisies beginnen bij 32 inch (81 cm). De kijkafstand moet dan maximaal 2 meter zijn, anders begin je details te missen. Voor de populaire formaten tv’s geldt:

Formaat – maximale kijkafstand Full HD

32 inch - 203 cm

40 inch - 255 cm

55 inch - 348 cm

65 inch - 413 cm

Over het algemeen komt het erop neer dat je minimaal twee keer de diameter van het scherm af moet zitten, anders zit je te dichtbij. Meet dus eerst de afstand van de plek waar je televisie komt te staan tot de plek waar je meestal zit en doe dat getal door de helft. Dan heb je ongeveer de juiste grootte van je nieuwe televisie te pakken.

LG, Samsung of Philips: welke merken tv’s zijn er?

Er zijn ontzettend veel merken televisies. Toch kopen de meeste mensen een tv van de bekende merken: Samsung, LG en Philips zijn de populairste. LG is het enige merk dat OLED-schermen maakt. Samsung gebruikt een andere techniek, QLED genaamd, waarbij wel een backlight wordt gebruikt, maar door quantum dot-technologie kleuren veel beter naar voren komen. Dat zijn ook meteen de technieken die tegenwoordig tot de verbeelding spreken. Philips doet nog een duit in het zakje met Ambilight: LED-lampjes op de zijkant van de tv die reageren op de kleur van het beeld.

Maar behalve de grote drie zijn er nog meer merken tv’s. Sony maakt bijvoorbeeld ook televisies, in alle prijssegmenten en op veel formaten. Als je op zoek bent naar een goedkopere tv, is het merk Salora interessant. Dat bedrijf maakt televisies die zijn voorzien van de laatste technische snufjes en ze worden tegen scherpe prijzen aangeboden.

televisie kopen

Welke features moet je tv hebben?

Het belangrijkste van een televisie is natuurlijk het scherm. Dan gaat het om twee zaken: grootte en kwaliteit. Hoe groter de televisie, hoe hoger de resolutie moet zijn om een scherp beeld te krijgen. Tegenwoordig is voor kleine televisies Full HD de meest gebruikte resolutie, en voor grote tv’s 4K. Je moet dan ook nog kiezen of je een OLED- of QLED-televisie wilt; die zijn vaak nog beter van kwaliteit, voornamelijk door de diepere zwartwaarden.

Bij een moderne televisie mag ondersteuning voor meerdere HDR-formaten eigenlijk niet ontbreken. Deze afkorting staat voor High Dynamic Range, waarbij geschikte films en series een groter kleurbereik hebben. Kijk bijvoorbeeld naar een Netflix-film in HDR en geniet van zeer natuurgetrouwe beelden. Vanwege het grotere kleurbereik zijn er meer tinten van een enkele kleur beschikbaar. Dankzij deze techniek komen contrasten duidelijker naar voren. Zo springen met name details van lichte en donkere beelden meer in het oog. Er bestaan verschillende HDR-formaten, zoals Dolby Vision, HDR10(+) en HLG.

Maar ook de achterkant is belangrijk. Hoeveel aansluitingen zijn er bijvoorbeeld? Als je een Apple TV, een PlayStation 4 en je laptop met je tv wilt koppelen, heb je minimaal 3 HDMI-poorten nodig. Denk ook aan andere aansluitingen, zoals een ethernetpoort voor een internetverbinding, of misschien zelfs een USB-aansluiting.

Verder speelt de HDMI-standaard een belangrijke rol. Nieuwe televisies met een HDMI2.1-poort ondersteunen meer bandbreedte, waardoor ze 8K-beelden op een hoge framerate kunnen verwerken. Vanzelfsprekend is dat alleen interessant wanneer het televisiescherm geschikt is voor 8K-beeldmateriaal.

Daarnaast is een HDMI-poort met ARC-ondersteuning wel zo prettig. Deze afkorting staat voor Audio Return Channel, waarbij je via een HDMI-kabel het tv-geluid naar een aangesloten receiver of versterker kunt terugsturen. Zo speel je audio van apps als Netflix en Videoland via het muzieksysteem af, zonder dat je hiervoor een extra audiokabel hoeft te gebruiken. Televisies met HDMI 2.1 ondersteunen eARC. Een pluspunt hiervan is dat de beeldbuis hoogwaardige surround-formaten naar de versterker kan terugsturen, zoals Dolby Atmos en DTS:X.

Wat zeker bij belangrijke eigenschappen hoort: het geluid. Nieuwe tv’s zijn zó plat dat er weinig ruimte meer is voor goede speakers. Vaak valt het geluid dan ook tegen, vooral bij de wat goedkopere modellen. Je kunt een peperdure televisie kopen speciaal voor het geluid, maar een soundbar of soundplate is ook een oplossing. Of misschien heb je al een home cinema-set staan die je kunt gebruiken.

Bijna elke televisie die je nu kunt kopen is een smart tv, een televisie die draait op een (versimpeld) besturingssysteem. Zo kun je apps als Netflix en Spotify installeren, die je dan via je het internetsignaal kunt gebruiken. Sommige apps kun je bedienen met je telefoon, dan heb je geen afstandsbediening nodig.

Die afstandsbediening is trouwens nog wel belangrijk. Je gebruikt hem vaak, dus hij moet lekker in de hand liggen en de knoppen moeten goed bereikbaar en in te drukken zijn. Sommige afstandsbedieningen hebben een aparte knop voor bijvoorbeeld Netflix.

Welke tv moet je kopen?

televisie kopen

Is het tijd om een nieuwe televisie te kiezen? Als je alle features uit de tips hierboven tegen elkaar hebt afgewogen, kun je tot aanschaf overgaan. Maar welke tv moet je kopen? Dat hangt natuurlijk helemaal af van waar je naar op zoek bent. De belangrijkste zaken waar je op moet letten zijn de grootte, de features en de prijs. Maar in elke prijsklasse heb je natuurlijk goede en minder goede keuzes.

Als je het enorme aanbod hebt verkleind tot een paar stuks, kun je de specificaties met elkaar vergelijken. Lees je ook goed in, bijvoorbeeld via gebruikersreviews. Of misschien heeft jouw favoriete techwebsite wel een review geschreven. 

Goedkope tv: wat is de beste televisie onder de 500 euro?

Een goede tv hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn prima televisies te koop voor minder dan 500 euro. Je zult er geen OLED-tv van 80 inch voor vinden, maar als een Full-HD-tv genoeg voor je is, heb je onder de 500 euro erg veel keuze. Je kunt dan terechtkomen bij een kleiner merk als Salora, maar ook grote merken als Samsung, LG en Philips verkopen televisies voor die prijs.

Vaak zijn die natuurlijk wel iets minder goed dan de duurdere versies. Dingen waar je extra op moet letten als je een goedkope tv koopt zijn de standaard (wiebelt hij niet?), de montage (kan hij ook aan de muur hangen?) en het scherm (is de kleurweergave realistisch?).

Kortom: voor elk budget een goede aanbieding. Hier vind je een overzicht van televisies met een prijs onder de 500 euro.