Windows vs Apple: overstappen naar een Mac

Ineens heb je het: je wil overstappen naar een Mac. Maar na jaren of zelfs decennia Windows-gebruiker te zijn geweest is er nog wel een beetje angst. Nergens voor nodig!

Overstappen naar een (nieuwe) MacBook? Bekijk het aanbod

Bekijk

Solide besturingssysteem gebaseerd op Unix

MacOS is een modern en zeer volwassen besturingssysteem. Het staat er vooral bekend om zeer stabiel te zijn. Dat is niet heel vreemd want het is gebaseerd op Unix, wat vooral voor zeer serieuze toepassingen ingezet wordt waar crashes al even zeer ongewenst zijn. Windows 10 en 11 zijn meer gericht op consumenten. Het heeft de naam een kantoor-OS te zijn, maar eigenlijk is het daar veel te bewerkelijk voor. Gebaseerd op ten dele techniek uit een grijs verleden zwoegt het door update na update. Heb je het gevoel dat je daar een beetje moe(deloos) van wordt, dan is het tijd om eens uit te kijken naar iets anders. Wil je beschikken over zoveel mogelijk van je vertrouwde software, dan is een Apple Mac met daarop macOS het meest voor de hand liggend.

Een handig dock voor alles

Ja, ieder besturingssysteem zal – zeker als je het nooit gebruikt hebt – even wennen zijn. Maar in essentie komen ze tegenwoordig allemaal op ’t zelfde neer. Je gebruikt je muis om hier en daar wat te klikken en actie te bewerkstelligen. Kortom: je zult je als Windows-gebruiker ook snel thuisvoelen in macOS. Wat je misschien zult missen is het startmenu, in plaats daarvan is er een dock (en de app Finder met een programmamap). Feitelijk het idee waar Microsoft ook al jaren naartoe wil en met de komst van Windows 11 een grote stap in die richting heeft gezet. Kortom: overstappen van Windows 10 naar 11 is bijna net zoiets als overstappen van 10 naar macOS. Waarbij ook geldt dat veel Windows 10-gebruikers om over te stappen naar 11 ook een nieuwe computer nodig hebben.

MS Office, je favoriete browser: geen probleem

Wat hét grote voordeel van macOS is, is dat vrijwel alle bekende sofwarepakketten ervoor beschikbaar zijn. Denk aan Microsoft Office, alles van Adobe (Photoshop, Lightroom enzovoorts), de bekende browsers (Chrome, Firefox en meer) en vele andere klinkende namen. Heb je bijvoorbeeld een abonnement op Office, dan kun je Office 365 snel installeren op je Mac en gewoon verder gaan waar je op je Windows-systeem gebleven was. Of je al die ‘extra’ software nodig hebt is dan weer de vraag. Je krijgt bij aanschaf van je Mac namelijk de beschikking over een berg aan prima software, gratis en voor niks. Waaronder Apple’s eigen Office-suite, de razendsnelle browser Safari, een programma om video mee te bewerken en een complete virtuele muziekstudio. Feitelijk kun je direct na het inschakelen van je Mac aan de slag.

Zeer efficiënte en razendsnelle computers

De huidige generatie Mac’s is extreem energiezuinig en tegelijkertijd razendsnel. Ideaal voor onderweg, maar zeker ook voor op het bureau. Wil je niet al te veel geld uitgeven, denk dan eens aan een Mac Mini. Dezelfde specs als de all-in-one iMac, maar dan veel goedkoper. Je moet dan wel zelf voor een monitor, toetsenbord en muis zorgen. We raden je aan om in ieder geval een voor macOS bedoeld toetsenbord met de benodigde speciale toetsen aan te schaffen. Dat hoeft niet per se het ‘dure’ draadloze toetsenbord van Apple zelve te zijn, er is genoeg aan zeer betaalbare alternatieven. Verder zul je ontdekken dat macOS veel efficiënter omgaat met resources. Programma’s nemen vaak minder ruimte in dan hun Windows-evenknieën, terwijl ook zuiniger wordt omgegaan met werkgeheugen. Elk uur wordt er automatisch (en heel snel) een back-up van je systeem gemaakt. Zou er eens iets gruwelijk mis gaan met je hardware, dan zet je snel de laatste back-up van zowel systeem, programma’s als documenten terug. Gewoon zonder nadenken en zonder gedoe.