Windows 11, overstappen of niet?

Windows 11, overstappen of niet?

Op 5 oktober 2021 kwam Windows 11 officieel beschikbaar, de opvolger van Windows 10. Een nieuwe interface, betere gamingmogelijkheden en verbeteringen onder de motorkap, altijd handig dus. Maar wil je wel overstappen, en kun je dat eigenlijk wel? Wij leggen het uit. 


Op zoek naar een nieuwe laptop? Bekijk hier het huidige aanbod

Bekijk

Windows 11, vervanger van Windows 10

Toen Microsoft Windows 10 aankondigde, leek het erop alsof dat het laatste besturingssysteem van het bedrijf zou worden, en dat je alleen om de zoveel tijd nog kleine updates zou krijgen. Toch is er nu een compleet nieuw systeem. De eerste Windows 11-laptops liggen al in de winkel, en langzaamaan worden pc’s en laptops wereldwijd op het nieuwe systeem overgezet. Ben jij al over, en kan jouw laptop of pc Windows 11 überhaupt draaien?

Moderne interface

Bij een nieuw besturingssysteem springt de nieuwe interface altijd het meest in het oog, en dat is bij Windows 11 ook het geval. Het systeem heeft een nieuw likje verf gekregen. De tegels die in Windows 8 en later in Windows 10 zaten, zijn verdwenen, en het geheel oogt iets meer als het bekende Windows 7 en zelfs een beetje als Windows Vista. Ook de menu’s onder je rechtermuisknop zijn wat aangepast. Het is vooral voor het oog, en je went er snel aan.

Betere integratie voor games

Microsoft heeft met de Xbox natuurlijk een gameconsole, maar ook pc’s en laptops worden vaak gebruikt om spellen te spelen. Windows 11 is nog beter geoptimaliseerd voor games. Ten eerste heb je een relatief nieuwe processor nodig (daarover later meer), waarmee je sowieso in hoge kwaliteit kunt gamen. Ook DirectX12 Ultimate is geoptimaliseerd voor games, en met Auto HDR zorg je ervoor dat kleuren van je scherm af spatten.

Windows 11 systeemeisen

Windows 11 kan lang niet op alle pc’s en laptops draaien. Ten eerste heb je dus een relatief nieuwe processor nodig: een 8e generatie Intel Core of een AMD Ryzen 2000 of hoger. Verder heb je 4GB RAM nodig, DirectX 12, en het belangrijkste: TPM 2.0. Microsoft heeft een tool uitgebracht waarmee je in één oogopslag kunt checken of jouw pc of laptop geschikt is. Die tool download je hier: voer het bestand uit en druk op de blauwe knop, en je weet het meteen.