Wat is No Frost?

Inhoudsopgave

  1. Hoe werkt No Frost?
  2. De voordelen en nadelen van No Frost
  3. Low Frost vs No Frost

Bij het zoeken naar een nieuwe koelkast, koel-vriescombinatie of vriezer ben je de term ‘No Frost’ (ook wel geschreven als NoFrost) vast al eens tegengekomen. Misschien denk je: No Frost wat is dat? In dit artikel leggen we het uit.

Koop je een koelkast of vriezer met een No Frost systeem, dan hoef je deze nooit meer te laten ontdooien. Handig: met een No Frost koelkast of No Frost vriezer hoef je dus niet al je etenswaren twee keer per jaar over te hevelen en24 tot 48 uur wachten om het apparaat te laten ontdooien.

Hoe werkt No Frost?

De letterlijke betekenis van No Frost is: geen ijs. Dat wil niet zeggen dat je niets in kunt vriezen, maar wel dat er door een continue luchtcirculatie geen ijsvorming optreedt in het vriesdeel (van de koelkast). Een No Frost vriezer zuigt zowel de lucht als het aanwezige vocht uit het vriesgedeelte op. Het vocht bevriest dus niet in het vriesdeel, maar erbuiten. De vriezer ontdooit het ijs en zorgt dat het verdampt wordt en een ventilator blaast de koude droge lucht terug de vriesruimte in. Hierdoor ontstaat geen ijslaag aan de binnenkant van de vriezer. Ook vormen zich geen ijskristallen op ingevroren producten.

De voordelen en nadelen van No Frost

Het grootse voordeel van No Frost is natuurlijk dat je nooit meer je koelkast of vriezer hoeft te ontdooien. Daarnaast heb je nooit meer last van vastgevroren lades of producten die aan elkaar vastgevroren zijn. Ook blijven etiketten goed leesbaar. Bovendien wordt rijpvorming (ijskristallen) op de ingevroren producten voorkomen, zodat etenswaren nog langer vers en smakelijk blijven. IJskristallen tasten de smaak en structuur van eten aan – denk maar aan room- of sorbetijs dat een tijd in de vriezer heeft gestaan.

Nadelen

Is je koel-vriescombinatie No Frost, dan betaal je daar ook meer voor. Gemiddeld betaal je zo’n tachtig euro meer dan voor een model zonder deze functie.

Let ook even goed op het geluidsniveau dat staat aangegeven op het energielevel; een No Frost vriezer maakt namelijk meestal iets meer geluid dan een model zónder. Er zijn overigens wel modellen met No Frost én een laag geluidsniveau verkrijgbaar.

Doordat de lucht in de No Frost diepvries droger is, kunnen etenswaren die niet zijn afgedekt of ingepakt wat sneller uitdrogen. Ook kost het opnemen van de ventilatoren wat binnenruimte.

Problemen

Heb je een No Frost vriezer of koelkast, maar toch last van ijsafzetting? Check dan even of de roosters van de luchtcirculatie aan de binnenzijde van de koelkast vrij zijn.

Etenswaren die tegen de roosters aan liggen kunnen de luchtstroom belemmeren. Zuig de achterkant van de koelkast zeker twee keer per jaar en zorg dat er genoeg ruimte aan de achterzijde ( 10 cm) en aan de zijkanten (5 cm) van de koelkast is.Valt de deur van de koelkast niet automatisch dicht, dan moet je de stelpoten aan de voorzijde van de koelkast verder uitdraaien. Ook kapotte deurrubbers kunnen ijsafzetting veroorzaken.

Low Frost vs No Frost

Low Frost is zeg maar No Frost light: het betekent dat er minder ijsvorming in het vriesgedeelte ontstaat dan bij een gewone vriezer of vrieskist, waardoor je minder vaak de vriezer hoeft te ontdooien. Bij Low Frost zijn er verdampleidingen in de wand van het vriesgedeelte geplaatst waardoor het vocht op de wanden eerder verdampt. Daardoor is er minder kansop ijs- en rijpvorming. Ook gaat het ontdooien ook makkelijker en sneller.

Low Frost wordt ook wel Smart Frost genoemd. Low Frost apparaten zijn vaak iets goedkoper en energiezuiniger dan No Frost apparaten, maar je moet ze soms dus nog wel ontdooien.

No Frost en Low Frost zijn trouwens niet te verwarren met functies als Super Frost en Fast Freeze. Deze functies staan namelijk in het teken van snel bevriezen. Als je deze functie op je vriezer inschakelt, wordt de temperatuur tijdelijk verlaagd. Anders gezegd: de vriezer werkt even wat harder, zodat voedsel snel afkoelt. Om etenswaar beter te behouden, is het belangrijk dat je deze snel in kunt vriezen.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle koelkasten op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!