Vriezer kopen: tips voor de beste vrieskast

Inhoudsopgave

  1. Welke soorten vriezers zijn er?
  2. Hoe groot moet je vriezer zijn?
  3. Koel-vriescombinatie, koelkast met vriesvak
  4. Welke features moet je vriezer hebben?
  5. Welke vriezer moet je kopen?
  6. Welke merken vriezers zijn er?
  7. Hoe moet je je vriezer ontdooien en schoonmaken?

Wil je een vriezer kopen, dan kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen wat de beste keuze voor jou is. Hier kun je vrieskisten, vrieskasten, diepvriezers en koel-vriescombinaties vergelijken op merk, inhoud, energieklasse en natuurlijk op prijs. De reviewscore geeft aan hoe goed andere gebruikers deze vriezer vinden. Met behulp van onze praktische tips kun je een goede keuze maken.

Welke soorten vriezers zijn er?

Je hebt keuze uit twee verschillende modellen, namelijk een vrieskast met de opening aan de voorkant of een vrieskist met een opening aan de bovenkant. Vrieskisten kunnen een netto inhoud tot wel 600 liter hebben. Ze zijn iets zuiniger dan vrieskasten, omdat er weinig temperatuurverlies is tijdens het openen. Dit komt doordat het deksel aan de bovenkant zit. Hierdoor valt bij opening de kou terug in de bak, terwijl bij een vrieskast de kou bij opening vrijkomt en verloren gaat. 

Je kunt veel grote spullen kwijt in een vrieskist, maar die zijn door het gebrek aan lades wel wat lastig terug vinden. Je moet diep bukken en als de vriezer heel vol zit, moet je er eerst producten uithalen. Bij een vrieskast heb je dat probleem niet: die heeft verschillende lades waar je de spullen overzichtelijk in kunt indelen.

Vrieskisten zijn altijd vrijstaand; een vrieskast kun je ook als inbouwmodel kopen zodat hij mooi bij de keuken past. Heb je weinig ruimte, dan kom je uit bij tafelmodel vrieskast of een barmodel (mini) vriezer. Daarnaast kun je ook kiezen voor een koel-vriescombinatie. Een koel-vriescombinatie is – dat zal geen verrassing zijn – een combinatie van een koelkast en een vriezer.

Vriezer, ijskast en vrieskist

Als mensen het over een ijskast hebben, dan bedoelen ze niet een vriezer of een vrieskist, maar een koelkast. De ijskast was de voorloper van de moderne koelkast: dat was een goed afgesloten kast die koel werd gehouden door middel van ijsbroden (grote stukken ijs). 

Hoe groot moet je vriezer zijn?

Bij het uitzoeken van een vriezer is de grootte van belang: hoeveel ruimte heb je en hoeveel eten wil je in de vriezer bewaren? Heb je een berging met ruimte voor een brede vrieskist waar je de hele inhoud van je moestuin in kwijt kunt, of zoek je een extra kleine vriezer voor op de camping? Tip: koop je vriezer vooral niet te klein – als je hem te vol stopt, gaat dat ten koste van de bewaarkwaliteit.

Vriezers zijn er met een inhoud vanaf ongeveer 30 tot wel 600 liter. Ter verduidelijking: 1 kilogram eten staat ongeveer gelijk aan 2 liter vriesruimte. Voor op de camping kan een minivriezer (barmodel) van 30 tot 70 liter voldoende zijn. Dit zijn relatief smalle vriezers van maximaal 50 cm hoog die je makkelijk ergens onder of op kunt zetten. Doordat ze zo klein zijn, verbruiken ze maar heel weinig stroom. Ben je met z’n tweetjes, dan heb je aan een tafelmodel vriezer met 100 tot 150 liter inhoud genoeg. Gezinnen vanaf 4 personen hebben een grote diepvries tussen de 100 en 200 liter nodig. Voor nog grotere gezinnen zijn er zelfs vrieskisten met een netto inhoud van 400 tot 600 liter verkrijgbaar. Als je veel etenswaren tegelijkertijd in de vriezer legt, kan het even duren voordat alles ingevroren is. Daarom hebben veel vriezers standaard een functie waarmee je grote hoeveelheden eten sneller kunt invriezen (supervriezen).

Koel-vriescombinatie, koelkast met vriesvak

Als je ook op zoek bent naar een nieuwe koelkast dan is een koel-vriescombinatie een goede optie. Je koopt dan een koelkast met een flink vriesgedeelte. In de meeste gevallen bevindt het vriesvak zich onder het koelgedeelte. Dit is het ‘upside down’-model. 

Bevindt het vriesgedeelte zich boven of naast het koelgedeelte, dan wordt het een dubbeldeurs koelkast genoemd. Meestal is de vriezer kleiner dan het koelkastgedeelte, maar tegenwoorden wordt steeds vaker gekozen voor een eerlijkere verdeling van de koel- en vriesruimte. Hoge vrijstaande koel-vriescombinaties zijn het populairst. 

Welke features moet je vriezer hebben?

We hebben het net al over de inhoud van je toekomstige vriezer gehad, maar er zijn natuurlijk nog veel meer zaken waar je op kunt letten. Als je graag grotere hoeveelheden tegelijkertijd wilt kunnen invriezen, dan moet je ook op de invriescapaciteit te letten. Die geeft aan hoeveel kilo eten er per 24 uur ingevroren kan worden. Handig om te weten als je groot inkoopt of een moestuin hebt.

Let je graag op het milieu en je eigen energierekening, dan is het belangrijk om ook naar de energieklasse te kijken. Het energielabel vertelt je precies hoe zuinig de vriezer van jouw keuze is. Vriezers met label A zijn het minst zuinig en modellen met label A+++ zijn het meest zuinig. De zuinigste vriezers zijn vaak duurder in aanschaf dan onzuinige exemplaren, maar je hebt natuurlijk wel een lagere energierekening. Met een A+++ vriezer kun je over de gehele levensduur van de vriezer tot 700 euro besparen ten opzichte van een vriezer met energieklasse A.

Heb je geen zin om jaarlijks je vriezer te ontdooien? Kies dan een vriezer met NoFrost-functie. Deze feature zorgt ervoor dat er geen ijsafzetting ontstaat, waardoor je hem nooit hoeft te ontdooien.

Ben je van plan de vriezer in een koude ruimte te zetten, zoals de garage of schuur? Let dan ook op de klimaatklasse van een vriezer, die wordt aangegeven in een lettercombinatie. Dit geeft aan hoe goed je vriezer werkt bij lagere omgevingstemperaturen. Vriezers met klimaatklasse SN functioneren goed in ruimtes met een minimumtemperatuur van 10 graden Celsius.

Van een vriezer die binnen staat wil je vooral dat deze lekker stil is. Daarom staat ook het geluidsniveau bij de specificaties vermeld. Vriezers met een geluidsniveau tot 42 dB zijn stille vriezers.

Waar je ook op kunt letten is de bewaartijd voor stroomuitval. Dit getal geeft aan hoe lang je eten nog bevroren blijft nadat de stroom is uitgevallen.

Bedenk tot slot waar je een vrieskast precies wilt neerzetten: dat bepaalt of je voor een links- of rechtsdraaiende deur moet kiezen.

Welke vriezer moet je kopen?

Zoek je een kleine vriezer of juist eentje met een grote inhoud en dito invriescapaciteit? Wil je een extra stille vriezer in de keuken zetten of zoek je een vriezer die tegen de koude schuur kan? En wat is de prijs die je er voor wilt betalen? Heb je wat te besteden of zoek je echt een goedkope diepvries? 

Om te kunnen bepalen wat de beste vriezer is voor jou, kun je hier vriezers vergelijken op prijs, merk, energieklasse en inhoud. Zo vind je vanzelf een vriezer met een goede prijs-kwaliteitverhouding of een geweldige aanbieding van het merk wat je zocht. Hier kun je snel en makkelijk een vriezer vinden die voldoet aan al je eisen.

Welke merken vriezers zijn er?

Op deze site kun je vriezers van alle merken vergelijken. In het topsegment vind je onder andere de zeer geavanceerde vriezers van Bosch en Miele, met handige functies als PerfectFresh, MasterCool en ComfortClean-deurvakken. Veel consumenten kiezen tegenwoordig voor een vriezer van Smeg, vanwege de mooie retro vormgeving. Exquisit en Whirlpool zijn vernieuwend merken die altijd op zoek zijn naar nieuwe ontwikkelingen in hun vriezers. Merken als Zanussi en Samsung bieden een goede kwaliteit vriezer aan voor een betaalbare prijs. De vriezers van Samsung zijn daarnaast ook nog zeer energiezuinig. Siemens vriezers zijn zelfs zó energiezuinig dat ze ruim onder de Europese richtlijnen van zuinige apparatuur zitten. Liebherr heeft zo'n 300 koelkasten en vriezers op de markt en is daarmee een grote producent van koelingsapparatuur.

Hoe moet je je vriezer ontdooien en schoonmaken?

Een vriezer heeft niet veel onderhoud nodig, maar als er geen NoFrost functie op zit, dan is jaarlijks ontdooien en schoonmaken belangrijk. Doe je dit niet, dan wordt de ijsafzetting in je vriezer steeds dikker en zal het apparaat minder goed en minder zuinig werken. Een ijslaag van 2 millimeter verhoogt het energieverbruik met wel 10%.

Voor je de vriezer kunt ontdooien maak je hem eerst leeg; bewaar de producten in een diepvriestas, koelbox of ingepakt in kranten onder een dekbed zodat ze bevroren blijven. Trek de stekker uit het stopcontact en zet een bak kokend heet water in de vriezer, zodat het ijs sneller smelt. Plaats een lekbak voor de vriezer en zorg dat de uitloop in de bak uitkomt. Vaak is de uitloop een rubberen slangetje of een pijpje dat je naar buiten kunt trekken. Gebruik een plastic spatel om het ijs los te steken. Dus géén plamuurmes of schroevendraaier, daarmee kun je de wanden zo beschadigen dat je vriezer onbruikbaar wordt. Wist je dat bij een koel-vriescombinatie het koeldeel en de vriezer los van elkaar te bedienen zijn? Je kunt dus de vriezer ontdooien zonder dat de koelkast uit hoeft.

Als de vriezer helemaal ontdooid is, kun je de wanden reinigen met een microvezeldoekjes en een sopje van warm water en soda. Soda geeft geen geur af en het desinfecteert het oppervlak. In een vriezer die lang niet is gebruikt kan schimmel ontstaan. Sop de vriezer dan uit met water met een scheutje chloorbleekmiddel en sop hem na met veel schoon water. Droog de vriezer met een schone theedoek en steek de stekker weer in het stopcontact. Stop de etenswaren er pas weer in als de vriezer helemaal op temperatuur is.