Cv-ketel kopen, huren of leasen?

Inhoudsopgave

  1. Nieuwe cv ketel kopen
  2. Cv-ketel huren
  3. Cv-ketel leasen

Zodra je cv-ketel aan vervanging toe is, sta je voor een lastige keuze. Schaf je zelf een nieuwe cv installatie aan of is het aantrekkelijker om een verwarmingsketel te huren? Uiteraard speelt het kostenplaatje een belangrijke rol, al zijn er meer zaken om rekening mee te houden. Een goede cv-ketel gaat zo’n twaalf á vijftien jaar mee. Vanwege deze lange termijn is het belangrijk om de voor- en nadelen tussen het kopen en huren van een verwarmingsketel te kennen. Als alternatief is het ook nog mogelijk om een cv installatie te leasen.

Nieuwe cv ketel kopen

De aanschaf van een nieuwe cv-ketel is gezien de lange levensduur uiteindelijk de goedkoopste optie. Bovendien heb je alle vrijheid in het kiezen van een merk en producttype. Houd aan het begin wel rekening met een forse eenmalige uitgave. Naast de aanschaf van een cv-ketel komen er tenslotte ook nog kosten voor de montage en het vervangen van een versleten afvoer bij. Is dat eenmaal achter de rug, dan hebben eigenaars van een gloednieuwe cv-ketel geringe kosten. Wel vereist het apparaat jaarlijks onderhoud door een erkende specialist. Hiervoor kun je een onderhoudscontract met storingsdienst afsluiten. Als je onverhoopt in de kou zit, komt er spoedig een verwarmingsmonteur langs om het defect te herstellen. Heb je geen onderhoudscontract afgesloten? Houd bij een defect dan rekening met extra kosten voor arbeid en vervangende onderdelen.

Vraag direct en gratis een vrijblijvende offerte op maat aan

Cv-ketel huren

Zit je niet te wachten op een grote uitgavepost? In dat geval is huren een aantrekkelijke optie. Je betaalt een vast maandbedrag inclusief rente en hebt de beschikking over een nieuwe cv-ketel. Vergeleken met zelf kopen kost een huurcontract je aan het einde van de looptijd uiteindelijk meer geld. Onderhoud is vaak bij het maandtarief inbegrepen. Wanneer er iets aan de verwarmingsketel mankeert, komt er snel een monteur langs om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Het huurcontract is duidelijk en je komt niet voor onverwachte kosten te staan. Besef wel dat je vastzit aan de diensten van een bepaalde installateur. Wanneer de diensten niet aan je verwachtingen voldoen, kun je niet zomaar naar een andere partij overstappen.

De bedoeling is dat huizen in de toekomst van het aardgas af gaan. Verwacht je dat op relatief korte termijn, dan is de huur van een cv-ketel wellicht het overwegen waard. Het is tenslotte zonde om eigenhandig een cv-ketel aan te schaffen, terwijl je over pakweg vijf jaar de overstap naar een energiebesparende warmtepomp maakt. Kies wel voor een kortlopend huurcontract waar je gemakkelijk onderuit kunt. Helaas hanteren de meeste aanbieders nog altijd een lange looptijd.

Cv-ketel leasen

Naast het kopen of huren van een cv-ketel is leasen een derde mogelijkheid. In feite sluit je daarmee een overeenkomst met huurkoop af. Na afloop van het contract is de cv-ketel jouw eigendom. Hierbij heb je dus niet te maken met grote uitgaven, terwijl je op termijn evengoed eigenaar wordt.

Huurcontract beëindigen

Wil je het huurcontract tussentijds beëindigen, bijvoorbeeld bij een verhuizing of in geval van overlijden? Wellicht neemt de aankomende huiseigenaar het contract over. Zo niet, dan is er doorgaans een boete verschuldigd.

Meer artikelen over cv-ketels