Als lid van een consumentenpanel mocht ik de Galaxy Tab S3 een aantal weken testen. Met een wat oudere iPad (iPad 4 van ruim vier jaar oud) en alleen maar iPhones in ons huishouden waren we wat bevooroordeeld, maar ik ben positief verrast. Natuurlijk is een nieuw merk met een ander besturingssysteem even wennen, maar uiteindelijk werkt alles best fijn. Toch gaat hij binnenkort weer terug, ondanks dat ik hem voor de helft van de adviesprijs had mogen houden. De vooruitgang ten opzichte van onze oude iPad is voor mij gewoon te beperkt en bepaalde eigenaardigheden willen maar niet wennen. Bovendien is hij een stuk duurder dan de iPad destijds, wat hij voor mij niet kan verantwoorden.
De eerste indruk: Bij het openen van de doos valt het strakke design op, hij is erg dun en relatief licht van gewicht. Het glas van voor en achter geeft een zeer hoogwaardige indruk, maar daardoor is hij wel wat glad en gevoelig voor vingerafdrukken. Een aluminium achterkant voelt wellicht wat fijner, omdat het wat koeler is en meer grip geeft.
Er zit zoals wel vaker geen standaard hoesje in de verpakking, maar het papieren zakje waar hij in komt werkt prima om hem zonder krassen op te kunnen leggen. 's Avonds doe ik hem daar meestal ook weer in terug. Let wel op de plakstrip van dit hoesje, want die zat al meteen vast aan mijn tablet.
Jammer is dat het pennetje niet in de tablet opgeborgen kan worden, al ontdekte ik laatst wel dat de linkerkant van de tablet magnetisch is, dus je kan hem daar wel tussendoor even vastklikken.
Nadat ik de Tab voor de eerste keer had aangezet, wilde hij meteen een software-update installeren. Dit ging best vlot, maar het feit dat hierbij allerlei tekens over de zwarte achtergrond gleden, deed me wel erg aan de oude MS-DOS pc's denken. Niet erg overtuigend in elk geval. Ook leek hij na de installatie even vast te hangen.
Het eerste dat ik gedaan heb toen alles eenmaal geïnstalleerd was, is een muziekvideo op YouTube kijken. Samsung jubelt over de beeld- en geluidskwaliteit, en dat is zeker niet overdreven. Het beeld is erg helder en scherp. Het geluid is prima voor een tablet en omdat hij uit vier speakers kan kiezen, heeft de stand van de tablet geen invloed op de luisterervaring. Wel merk ik dat de Tab bij intensiever gebruik aan de achterkant op een bepaalde plek best warm wordt.
Wat na de eerste weken opvalt is dat de Samsung toch echt minder intuïtief werkt dan de iPad. Zo zit ik regelmatig vast op een pagina of in een functie waarbij de knop links onderaan (buiten het scherm dus) de enige optie is om terug te keren, waarbij op een iPad meestal gewoon opzij geswiped kan worden of er nog een gewone terugknop op het scherm te vinden is. Zeker als je de Tab rechtop op je buik laat rusten, zit dit knopje net buiten bereik. Ook is het in het donker even zoeken omdat de knoppen pas verlicht worden als je er al op geklikt hebt. Daarnaast valt het op dat de achtergrondverlichting in de schemering steeds op een neer gaat. Hij lijkt dan te twijfelen tussen twee instellingen.
De vingerafdruksensor werkt ook niet altijd even goed. Die is blijkbaar nogal ongevoelig afgesteld. Ook kunnen er maar vier afdrukken in opgeslagen worden, wat met gemeenschappelijk gebruik wel wat beperkt is. Je wijsvinger instellen betekent namelijk dat hij je duim niet herkent.
Lang heb ik gezocht naar het menu met instellingen. Ik klikte wel op de icoontjes bovenin, maar het schermpje dat dan verschijnt, verdwijnt ook meteen weer. Blijkbaar moet je van bovenin het scherm naar beneden swipen om alle functies zichtbaar te maken. Een knop op de startpagina is toch handiger.
De typfunctie waarbij je woorden maakt door over het toetsenbord te swipen werkt prima, al zitten er vaak dubbele spaties tussen en blijft hij soms woorden steeds weer corrigeren terwijl je bijvoorbeeld één letter anders wil hebben.
Waarschijnlijk zijn bovenstaande eigenschappen voor iemand die altijd met Android heeft gewerkt veel minder relevant. Ik kan er na een paar weken in elk geval nog niet geheel aan wennen.
Tevreden ben ik over de snelheid van de tablet. Apps starten snel op en wisselen tussen apps gaat probleemloos. Films afspelen gaat zonder haperingen. Wel heeft hij soms wat moeite met het laden van zware internetpagina's of bijvoorbeeld grote foto-albums op Facebook. Daar had ik eigenlijk meer van verwacht van zo'n high-end apparaat. Het opladen van de accu gaat dan wel weer veel sneller dan 'vroeger'. Ook verloopt werken in Word of Excel een stuk beter dan via de iPad.
Samenvattend is de Tab S3 een uitstekende tablet met een prachtig scherm, mooi geluid en een aantal fijne opties, waar je wel een forse prijs voor betaalt. Als je er je huidige tablet mee wil vervangen, moet je daar wel erg op uitgekeken zijn, of gewoon een gadget freak zijn. Vervanger van de laptop is het voor mij ook nog niet, al heb ik het los verkrijgbare (en dure) toetsenbord niet kunnen gebruiken.
Pluspunten
- Mooi design
- Uitstekende beeldkwaliteit
- Goed geluid
- Prettige functies
Minpunten
- Beperkte intuïtie
- Prijzig