Sinds oktober 2017 in het bezit van de Heos bar ter vervanging van mijn meer dan 10 jaar oude Denon receiver. Door een kleine verbouwing kwam de TV en audio installatie op een andere plek te staan waar het niet gemakkelijk mogelijk was om de 5 surround speakers via de dikke kabels te blijven aansluiten.
Het is de bedoeling om later nog de subwoofer en twee Heos 1 speakers er bij te nemen, maar dat heb ik gezien de prijs nog even uitgesteld. Maar met alleen de Bar is het geluid al heel behoorlijk en zeker beter dan het stereo geluid uit alleen de TV.
Ik heb een oude Panasonic TV. Deze heeft wel viera link, maar is blijkbaar te oud om met HDMI-ARC te werken. Maar wanneer de optische kabel wordt gebruikt dan werkt alles prima. Even de afstandbediening van de TV inleren op de Bar en alles werkt zoals het hoort.
Mijn huidige TV is een stuk kleiner dan de Bar. En zelfs het kastje dat we nu hebben is iets kleiner. Dit ziet er een beetje gek uit. Het is echt een groot apparaat. We gaan toch andere meubels en TV aanschaffen, dus geen problem voor ons. Maar let hier als koper goed op!
De Heos Bar heeft natuurlijk concurrentie. Met name van Sonos natuurlijk. De hoofdreden om voor Heos te kiezen was voor mij de grote hoeveelheid aansluitingen. Ik heb best veel HDMI apparaten en die kunnen nu allemaal direct worden aangesloten. Hiermee is de Bar meer het centrum van alle aansluitingen geworden ipv de TV. En dat is een goede zaak want nu zijn er minder kabels nodig en ben ik minder afhankelijk van TV fabrikanten die software support voor hun product vaak al na twee jaar stoppen.
Ik heb gemerkt dat stof makkelijk aan de bekleding van het apparaat kleeft. Na enig vegen komt het wel los, maar schoonmaken is iets lastiger dan ik had gehoopt. Misschien ga ik de bar later aan de muur hangen en ik denk dat het dan minder een probleem is.
Met de fabrieksinstellingen vind ik persoonlijk de bas te overdreven aanwezig, maar die is gelukkig met de app makkelijk te verminderen. Daarmee kom ik meteen op een kritiekpuntje. Qua instellingen zijn alleen treble en bass in te stellen. Dit is wat mager voor een product in deze prijsklasse. Meer equalizer opties of geluidskleur presets zouden welkom zijn.
Deze week een app update gehad. Het is nu mogelijk om de helderheid van het status lampje in te stellen. Top! Ik vond de blauwe led veel te aanwezig. Je kan hem uitzetten, maar dat heb ik niet gedaan, want op het laagste niveau is het niet meer hinderlijk.
Ik vind het echt een goede zaak dat Heos de app blijft door ontwikkelen om het product voor nieuwe en bestaande klanten beter te maken. Dit is hoe het hoort anno 2017, maar is helaas nog geen vanzelfsprekendheid bij veel fabrikanten.
Pluspunten
- Werkt ook zonder ARC goed
- Vervanging voor complete audio installatie
- App krijgt steeds goede updates
- Status lampje is nu instelbaar
- Veel aansluitmogelijkheden
Minpunten
- De bar is erg breed
- Hoge prijs
- Stof 'kleeft' snel aan de bekleding
- Beperkte mogelijkheden geluidsinstellingen