Sony BRAVIA XR: een tv zo slim als het menselijk brein

Elke televisie is tegenwoordig uitgerust met een beeldprocessor. Die maken talrijke berekeningen om het beeld te optimaliseren. Maar hoe doe je dat op een zo realistisch mogelijke manier? Daarvoor moet je weten hoe onze ogen én ons brein werken. Die kennis heeft Sony nu in een processor gestopt. En dat zie je terug als je je favoriete programma’s kijkt.


Meer informatie over de Sony BRAVIA XR?

Ontdek hier!

Bewerkt beeld, maar trouw aan de intentie

Waarheidsgetrouw beeld, hoe definiëren we dat? Het betreft het beeld zoals de contentmaker het voor ogen had. Sony heeft hier altijd veel aandacht aan besteed. Een televisie moet immers op de eerste plaats de visie van de filmmaker correct weergeven. Een voorbeeld: in The Matrix gebruiken de Wachowski’s zeer specifieke tinten. Alles wat zich afspeelt in de matrix is groen getint, alles wat in de echte wereld gebeurt is blauw. Dat moet de televisie juist weergeven en niet onnodig corrigeren. Een waarheidsgetrouw beeld is het startpunt van alle verdere beeldverwerking.

Onze ogen en ons brein werken op een heel specifieke manier. Wij zien geen pixels of groepen van pixels, wij zien het totale beeld. We herkennen ook onderdelen in het beeld, en kunnen daarop focussen, bijvoorbeeld op het gezicht van de acteur. Door die kennis te gebruiken kan beeldverwerking wel degelijk nog iets toevoegen aan het beeld.Sony geeft het beeld een extra vleugje realisme, een menselijk tintje. De tv creëert een beeld dat aansluit bij hoe onze ogen de wereld zien.

SONY BRAVIA XR A90J

De Cognitive Processor XR

Hoe wij mensen waarnemen en zien, hoe onze ogen en hersenen samenwerken, dat vatten we samen onder de noemer cognitieve technologie. Die kennis heeft Sony in zijn Cognitive Processor XR, die je vindt in alle Sony BRAVIA XR-televisies, zoals de A90J, A80J en X90J

Aan de basis van de beeldverwerking ligt de cognitieve detectie. De processor deelt het beeld op in een groot aantal zones en analyseert in elke zone kleur, contrast, detail en beweging. De belangrijkste stap komt hierna. In plaats van elk onderdeel apart te beschouwen, maakt de processor een uitgebreide vergelijkende analyse tussen de verschillende kenmerken van alles zones en zelfs tussen opeenvolgende beelden in de video. Zo heeft de processor, net zoals ons brein, een totaalbeeld van het plaatje waar hij rekening mee houdt bij de uiteindelijke bewerkingen.Slimme bewerkingen

De beeldverwerking van de Cognitive Processor XR bouwt verder op de veelgeroemde resultaten van zijn voorganger, de X1 Ultimate, waarvan hij veel technieken erft die al gebruikmaken van Artificial Intelligence. Daarbovenop komen de cognitieve verbeteringen.

De slimme, menselijke aanpak van de processor is zichtbaar in allerlei kleine details. Zo detecteert hij of een lichtaccent te weinig nuances toont en past hij het verloop van de helderheid lokaal aan om alle nuances zichtbaar te maken, zonder dat het accent aan intensiteit verliest. Daarbij houdt de processor rekening met de rest van het beeld, zodat het geheel er natuurlijk uit blijft zien.

De processor herkent ook verschillende texturen in het beeld en kan die elk op een specifieke wijze aanpassen, zodat het beeld aan detail en diepte wint zonder overmatig scherp te lijken. Grasvelden of rotspartijen kunnen extra detail krijgen, terwijl hij in gezichten wat subtieler te werk gaat.


SONY BRAVIA XR A80J
SONY BRAVIA XR X90J

Aandacht voor de focus

Maar een van de slimste technieken van de Cognitive Processor XR is hoe hij herkent wat de focus van het beeld is. Dat kan een gezicht zijn of een deel van het decor op de voorgrond. Zelfs een gezicht dat maar gedeeltelijk zichtbaar is, bijvoorbeeld omdat het wegkijkt van de camera, maar toch duidelijk de focus van het beeld is, zal de processor herkennen. Net als ons brein besteedt hij dan meer aandacht aan dat deel van het beeld. Een voorbeeld: in een donker beeld maakt de processor het gezicht van de acteur net iets lichter. En omdat hij weet dat mensen steevast naar de ogen kijken, zorgt hij ervoor dat die net wat beter zichtbaar zijn en niet verdwijnen in het duister.

Een uniek resultaat

Een Sony BRAVIA XR-televisie geeft elk beeld een menselijk tintje, zonder de oorspronkelijke intentie van de filmmaker te schaden. De Cognitive Processor XR bewerkt het beeld op een manier die rekening houdt met hoe wij naar beelden kijken. Hij optimaliseert kleuren, contrast, details en beweging. Niet elk apart, maar rekening houdend met elkaar. Het beeld wint aan diepte, de focus van de scène komt duidelijk in beeld. Het resultaat is een prachtig, harmonieus beeld, dat natuurlijk aanvoelt en je meesleept in de beleving.