Checklist: smartphone kopen - Waar moet je op letten?

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, en na verloop van tijd is die telefoon aan vervanging toe. Het aanbod is enorm, maar wat is de beste smartphone voor jou? Kieskeurig legt graag uit waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe smartphone.

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, dan is het handig om voor de aanschaf een aantal zaken op een rijtje te zetten. De belangrijkste aandachtspunten op een rij!

Wat betekenen de termen ‘budget, mid-range en high-end’?

Zoekend naar je nieuwe smartphone, heb je vast een budget in gedachten. Het toestel mag bijvoorbeeld niet duurder zijn dan tweehonderd of vierhonderd euro. Fabrikanten en winkeliers delen telefoons vaak in drie categorieën in: budget, mid-range en high-end. Een budgettoestel kost gemiddeld tussen de 50 en 200 euro, terwijl een mid-ranger (middenklasser) een prijskaartje tussen de 200 en 500 euro heeft. Een high-end smartphone (topmodel) start bij de 500 euro en heeft geen bovengrens. De duurste premium modellen kosten bijvoorbeeld meer dan 1100 euro. 

Hoe groot moet het beeldscherm zijn?

Zoek je een smartphone die je met één hand kunt bedienen, dan is de keuze beperkt. Telefoons krijgen steeds grotere schermen. Compacte modellen, met een scherm kleiner dan 5 inch, worden verkocht door Apple, Sony en Samsung. Het voornaamste nadeel is dat er weinig inhoud op een kleiner scherm past, waardoor het kijken van video’s of spelen van spelletjes minder aangenaam is. Een toestel met een scherm van 5 tot 5,5 inch is voor veel mensen een fijn formaat: groot genoeg om media te consumeren en voor velen nog net met één hand te bedienen.

Wil je een groter scherm zodat je eenvoudig met twee handen kunt typen of kijk je veel filmpjes, dan is een smartphone met een scherm van minimaal 5,8 inch een aanrader.

Modellen met grote schermen vind je in alle drie de prijsklassen, al hebben goedkopere toestellen vaak een hd-scherm dat minder scherp is dan de full-hd- en qhd-schermen van duurdere telefoons.

Budgettelefoons krijgen vaak maar één update, terwijl prijzige iPhones jarenlang geüpdatet worden.

Waarin verschillen dure smartphones van goedkopere?

Niet alleen de scherpte van het beeldscherm vormt een verschil tussen goedkopere en duurdere telefoons, verschillen zie je op allerlei vlakken. Premium smartphones hebben over het algemeen een luxere behuizing van bijvoorbeeld metaal of glas, terwijl goedkopere toestellen regelmatig van plastic zijn. 

Ook hebben dure telefoons een snellere processor, meer werk- en opslaggeheugen, betere camera’s en zijn ze vaker geschikt voor nieuwe toepassingen als Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Duurdere telefoons hebben ook functies die weleens ontbreken op goedkopere modellen. Denk aan een nfc-chip voor contactloos betalen en een certificering van waterdichtheid en stofbestendigheid. 

Duurdere smartphones hebben doorgaans een oled-scherm, terwijl goedkopere toestellen over een lcd-scherm beschikken. Als een lcd-display zwart toont, zet hij de pixels op zwart. Mooi, maar niet pikzwart. Een oled-display kan razendsnel individuele pixels uitzetten om zwart te tonen en biedt zo een veel groter contrast. Daarnaast is oled iets energiezuiniger en heeft het schermtype een meer levendige kleurweergave. Vanwege deze pluspunten is een oled-display duurder en daarom niet gebruikelijk op goedkopere smartphones. Daar komt langzaam verandering in. Samsung introduceerde in 2019 bijvoorbeeld de 349 euro kostende Galaxy A50 met een groot en scherp oled-scherm en ook Xiaomi en Oppo verkopen mid-range smartphones met oled-displays. 

Een ander belangrijk punt is dat je van een duurdere telefoon mag verwachten dat hij sneller software-updates krijgt, en langer ondersteund wordt dan goedkopere modellen. Zo krijgen budgettelefoons vaak maar één update, terwijl prijzige iPhones jarenlang geüpdatet worden.

Kieskeurig vraagt: welke smartphone heb jij?

Welk besturingssysteem moet ik kiezen?

De keuze uit besturingssystemen voor smartphones (ook wel een OS genoemd) is niet groot: je hebt Android en iOS. Android is ontwikkeld door Google en wordt gebruikt door vrijwel alle telefoonmakers, waaronder Samsung, LG, Motorola en Sony. Die passen de software allemaal aan, zodat Android per merk anders oogt, maar het is hetzelfde besturingssysteem. iOS is van Apple en is alleen op iPhones (en iPads en iPods) te vinden.

Het voordeel van Android is dat je meer keuze hebt uit merken en uit toestellen in allerlei prijsklassen. Android is ook opener (je kunt veel naar eigen smaak aanpassen), maar dat maakt de software ook relatief kwetsbaar. iOS heeft dat probleem minder, maar kent als nadeel dat je er weinig aan kunt veranderen en je per sé een (relatief dure) iPhone moet aanschaffen. Daar staat weer tegenover dat een iPhone langer geüpdatet wordt dan welke Android-telefoon dan ook.

Als je al Apple-apparatuur hebt, kan een iPhone interessant zijn omdat die eenvoudig en vertrouwd werkt en iOS goed samenwerkt met andere Apple-software. Ben je op zoek naar een goedkopere telefoon, heb je niets met Apple of sleutel je graag aan de software, dan is een Android-smartphone een betere keuze.

Een groot voordeel van Android is dat je veel te kiezen hebt. Zoek je bijvoorbeeld een budgetsmartphone met degelijke software, kijk dan naar een model met Android Go. Het Android Go-besturingssysteem is geoptimaliseerd voor toestellen met beperkte hardware en gebruikt onder andere speciale Google-apps. Daarnaast mag de fabrikant geen eigen apps meeleveren, waardoor je meer ruimte overhoudt voor je eigen media en apps. Alcatel, Nokia en Motorola zijn voorbeelden van merken die Android Go-smartphones aanbieden.

Wil je een reguliere Android-smartphone zonder bemoeienis van de fabrikant? Neem dan een toestel met Android One-software. Android One is de standaard Android-versie zonder schil en andere aanpassingen van het merk. Bovendien is de fabrikant verplicht om drie jaar lang elke maand een beveiligingsupdate beschikbaar te stellen en krijg je twee jaar lang Android-updates. Het updatebeleid van Android One is onovertroffen. Onder andere Nokia, Motorola, Xiaomi en General Mobile verkopen Android One-toestellen. 

Maakt een smartphone met een dubbele camera betere foto’s?

Steeds meer telefoons hebben niet één maar twee of meer camera’s achterop. Dat ziet er gaaf uit, maar het staat niet synoniem voor betere foto’s en video’s. Dat hangt namelijk af van de kwaliteit van de camera’s.

Zo wijzen tests uit dat de Samsung Galaxy S9 en Google Pixel 2 (allebei één camera) mooiere beelden schieten dan de OnePlus 6 en LG G7 ThinQ (met twee camera’s).

Een dubbele camera brengt wel extra functies met zich mee, bijvoorbeeld een portretmodus en/of inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

En dat eeuwige opladen?

Dat blijft, helaas. Omdat fabrikanten hun telefoons graag dun houden, zijn de accu’s veelal niet zo groot. Modellen met grotere accu’s vind je vooral in het budget- en mid-range-segment. 

Smartphones die minimaal twee dagen meegaan op een acculading, zijn de Pocophone F1, Nokia 7 Plus en Motorola Moto G6 Plus. Heb je een minimaal budget maar wil je wel een smartphone die lang meegaat? Kijk dan eens naar de Motorola Moto E5 Plus.

Wat is dual-sim?

Een dual-sim-smartphone biedt ruimte voor twee simkaarten in plaats van één. Met een dual-sim-telefoon verdwijnt de noodzaak om twee toestellen mee te nemen (en op te laden enzovoort), bijvoorbeeld voor werk en privé. Onder andere Samsung, Sony, Huawei en OnePlus verkopen dual-sim-smartphones. De iPhone is heeft maar één simkaarslot.

Bij de meeste dual-sim-toestellen geldt dat de plek voor de tweede simkaart gedeeld wordt met een micro-sd-slot, dus moet je kiezen of je twee simkaarten plaatst, of éen simkaart en een micro-sd-kaartje wilt gebruiken.

Modellen met grotere accu’s vind je vooral in het budget- en mid-range-segment.

Hoe zit dat met opslagruimte?

De hoeveelheid opslaggeheugen bepaalt hoeveel applicaties, foto’s, filmpjes en andere media je op je telefoon kwijt kunt. In principe geldt dus: hoe meer opslagruimte, hoe beter. Goedkope toestellen hebben doorgaans 16 GB geheugen, mid-rangers hebben vaak 32 GB of 64 GB. Bij dure smartphones mag je doorgaans wel rekenen op 64 GB of meer.

Als een telefoon een micro-sd-kaartslot heeft, kun je een micro-sd-kaartje in het toestel stoppen om het opslaggeheugen eenvoudig uit te breiden. Een micro-sd-kaartje is relatief goedkoop en verkrijgbaar met 2 GB tot 512 GB opslaggeheugen. Kijk vooraf goed of jouw toestel een slot heeft voor een micro-sd-kaartje, een iPhone heeft daar bijvoorbeeld geen plek voor. Als hij dat niet heeft, is het des te belangrijker om een toestel te kiezen met voldoende opslaggeheugen.