Checklist: smartphone kopen - Waar moet je op letten?

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, en na verloop van tijd is die telefoon aan vervanging toe. Het aanbod is enorm, dus wat is de beste smartphone voor jou? Kieskeurig legt graag uit waar je op moet letten wanneer je een nieuwe smartphone kopen gaat.

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, dan is het handig om voor de aanschaf een aantal zaken op een rijtje te zetten. De belangrijkste aandachtspunten op een rij!

Wat betekenen de termen ‘budget, mid-range en high-end’?

Zoekend naar je nieuwe smartphone, heb je vast een budget in gedachten. Het toestel mag bijvoorbeeld niet duurder zijn dan tweehonderd of vierhonderd euro. Fabrikanten en winkeliers delen telefoons vaak in drie categorieën in: budget, mid-range en high-end. Een budgettoestel kost gemiddeld tussen de 100 en 200 euro, terwijl een mid-ranger (middenklasser) een prijskaartje tussen de 200 en 500 euro heeft. Een high-end smartphone (topmodel) start bij de 500 euro en heeft geen bovengrens. De duurste premium modellen kosten bijvoorbeeld meer dan 1100 euro. 

Heb je een bepaald toestel in ons smartphone-prijsoverzicht op het oog dat eigenlijk buiten je budget valt? Na verloop van tijd zakken smartphones altijd in prijs, bijvoorbeeld omdat er een nieuwer model is uitgekomen. Stel (rechtsboven) een prijsalert in en geef aan hoeveel je maximaal aan de telefoon wil uitgeven. Je krijgt dan automatisch een mailtje zodra 'ie goedkoop genoeg is!

Hoe groot moet het beeldscherm zijn?

Zoek je een smartphone die je met één hand kunt bedienen, dan is de keuze beperkt. Uit onderzoek blijkt dat telefoons met relatief kleine schermen telkens minder verkocht worden. Daardoor zien fabrikanten ook weinig noodzaak om dit soort modellen te blijven ontwikkelen. Maar wie goed zoekt, heeft zeker nog wel opties. 

Apple heeft bijvoorbeeld een paar kleine iPhones in het assortiment. De iPhone SE (2020) is het kleinst, met een scherm van slechts 4,7 inch. De iPhone 12 mini komt uit op 5,4 inch. Daarnaast heeft Samsung meerdere toestellen die onder de 6 inch uitkomen. Alles groter dan dat wordt al gauw lastig voor mensen met kleine handen. 

Een nadeel aan dit soort compacte toestellen is dat er weinig inhoud op een kleiner scherm past, waardoor het kijken van video’s of spelen van spelletjes minder aangenaam is. Wil je een groter scherm zodat je eenvoudig met twee handen kunt typen of kijk je veel filmpjes, dan is een smartphone met een scherm van minimaal 6 inch een aanrader.

Modellen met grote schermen vind je in alle drie de prijsklassen, al hebben goedkopere toestellen vaak een hd-scherm dat minder scherp is dan de full-hd- en qhd-schermen van duurdere telefoons. In ons prijsoverzicht kun je overigens heel eenvoudig aanvinken welke maximale schermgroottes je zoekt.

Waarin verschillen dure smartphones van goedkopere?

Niet alleen de scherpte van het beeldscherm vormt een verschil tussen goedkopere en duurdere telefoons, verschillen zie je op allerlei vlakken. Premium smartphones hebben over het algemeen een luxere behuizing van bijvoorbeeld metaal of glas, terwijl goedkopere toestellen regelmatig van plastic zijn. 

Ook hebben dure telefoons een snellere processor, meer werk- en opslaggeheugen, betere camera’s en zijn ze vaker geschikt voor nieuwe toepassingen als Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Duurdere telefoons hebben ook functies die weleens ontbreken op goedkopere modellen. Denk aan een nfc-chip voor contactloos betalen en een certificering van waterdichtheid en stofbestendigheid. 

Duurdere smartphones hebben doorgaans een oled-scherm, terwijl goedkopere toestellen over een lcd-scherm beschikken. Als een lcd-display zwart toont, zet hij de pixels op zwart. Mooi, maar niet pikzwart. Een oled-display kan individuele pixels uitzetten om zwart te tonen en biedt zo een veel groter contrast. Daarnaast is oled iets energiezuiniger en heeft het schermtype een meer levendige kleurweergave.

Een ander belangrijk punt is duurdere telefoons vaak sneller software-updates krijgen en langer ondersteund worden. Zo krijgen budgettelefoons vaak maar één update, terwijl prijzige iPhones jarenlang geüpdatet worden. Hoewel dit ook de betere kant op gaat. Zo krijgt inmiddels elke Samsung-telefoon sinds 2019 vier jaar lang beveiligingsupdates, óók de modellen die zich in een goedkopere prijsklasse bevinden.

Welk besturingssysteem moet ik kiezen?

De keuze uit besturingssystemen voor smartphones (ook wel een OS genoemd) is niet groot: je hebt Android en iOS. Android is ontwikkeld door Google en wordt gebruikt door vrijwel alle telefoonmakers, waaronder Samsung, LG, Motorola en Sony. Die passen de software allemaal aan, zodat Android per merk anders oogt, maar het is hetzelfde besturingssysteem. iOS is van Apple en is alleen op iPhones (en iPads en iPods) te vinden.

Het voordeel van Android is dat je meer keuze hebt uit merken en uit toestellen in allerlei prijsklassen. Android is ook opener (je kunt veel naar eigen smaak aanpassen), maar dat maakt de software ook relatief kwetsbaar. iOS heeft dat probleem minder, maar kent als nadeel dat je er weinig aan kunt veranderen en je per se een (relatief dure) iPhone moet aanschaffen. Daar staat weer tegenover dat een iPhone langer geüpdatet wordt dan welke Android-telefoon dan ook.

Als je al Apple-apparatuur hebt, kan een iPhone interessant zijn omdat die eenvoudig en vertrouwd werkt en iOS goed samenwerkt met andere Apple-software. Ben je op zoek naar een goedkopere telefoon, heb je niets met Apple of sleutel je graag aan de software, dan is een Android-smartphone een betere keuze.

Een groot voordeel van Android is dat je veel te kiezen hebt. Zoek je bijvoorbeeld een budgetsmartphone met degelijke software, kijk dan naar een model met Android Go. Het Android Go-besturingssysteem is geoptimaliseerd voor toestellen met beperkte hardware en gebruikt onder andere speciale Google-apps. Daarnaast mag de fabrikant geen eigen apps meeleveren, waardoor je meer ruimte overhoudt voor je eigen media en apps. Alcatel, Nokia en Motorola zijn voorbeelden van merken die Android Go-smartphones aanbieden.

Wil je een reguliere Android-smartphone zonder bemoeienis van de fabrikant? Neem dan een toestel met Android One-software. Android One is de standaard Android-versie zonder schil en andere aanpassingen van het merk. Bovendien is de fabrikant verplicht om drie jaar lang elke maand een beveiligingsupdate beschikbaar te stellen en krijg je twee jaar lang Android-updates. Onder andere Nokia, Motorola, Xiaomi en General Mobile verkopen Android One-toestellen. 

Lees hier meer over de verschillen tussen Android en iOS.

Maakt een smartphone met een dubbele camera betere foto’s?

Steeds meer telefoons hebben niet één maar twee of zelfs meer camera’s achterop. Dat ziet er gaaf uit, maar het staat niet direct synoniem voor betere foto’s en video’s. Dat hangt namelijk af van de kwaliteit van de camera’s en zaken als de resolutie (aangeduid in megapixels), het diafragma, et cetera.  

Een dubbele camera brengt wel extra functies met zich mee, bijvoorbeeld een portretmodus en/of inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Telkens vaker zien we een dieptesensor, een breedbeeldcamera en een macrolens naast elkaar. We spreken dan over een quadcamera-opstellingen. 

Wil je hier veel meer over weten, dan raden we deze cursus smartphonefotografie aan.

En dat eeuwige opladen?

Dat blijft, helaas. Omdat fabrikanten hun telefoons graag dun houden, zijn de accu’s veelal niet zo groot. Modellen met grotere accu’s vind je opvallend genoeg dan ook vooral in het budget- en mid-range-segment. Er zijn met name twee kenmerken om op te letten wat betreft opladen bij het uitzoeken van een telefoon: de accucapaciteit en de aansluiting.

De accucapaciteit is het vermogen van de batterij, uitgedrukt in mAh. Hoe hoger dit getal, hoe beter. Smartphones die nog een micro-usb-aansluiting hebben, laden het langzaamste weer vol. Daarom is het tegenwoordig raadzaam om een toestel met usb-c uit te zoeken. Vaak ondersteunen die een vorm van snelladen, zodat je nooit te lang met een lege telefoon zit. De meeste iPhones laden overigens nog steeds op via Apple's eigen lightning-kabel.

Duurdere modellen kunnen vaak ook draadloos opladen. Daar heb je wel een draadloze Qi-lader voor nodig, die vaak niet meegeleverd wordt. Draadloos laden scheelt kabels uit de knoop halen, maar het duurt wel langer voor een toestel weer is volgeladen. Gemak dient de mens, maar het kan efficiënter.

Wat is dual-sim?

Een dual-sim-smartphone biedt ruimte voor twee simkaarten in plaats van één. Met een dual-sim-telefoon verdwijnt de noodzaak om twee toestellen mee te nemen (en op te laden enzovoort), bijvoorbeeld voor werk en privé. Onder andere Samsung, Sony, Huawei en OnePlus verkopen dual-sim-smartphones. De iPhone heeft maar één simkaarslot.

Bij de meeste dual-sim-toestellen geldt dat de plek voor de tweede simkaart gedeeld wordt met een micro-sd-slot, dus moet je kiezen of je twee simkaarten plaatst, of éen simkaart en een micro-sd-kaartje wilt gebruiken. Zoek je specifiek een dual-sim-telefoon, vink deze optie dan aan in ons smartphone-prijsoverzicht. 

Hoe zit dat met opslagruimte?

De hoeveelheid opslaggeheugen bepaalt hoeveel applicaties, foto’s, filmpjes en andere media je op je telefoon kwijt kunt. In principe geldt dus: hoe meer opslagruimte, hoe beter. Goedkope toestellen hebben doorgaans 16 GB geheugen, mid-rangers hebben vaak 32 GB of 64 GB. Bij dure smartphones mag je doorgaans wel rekenen op 128, 256 of in uitzonderlijke gevallen zelfs 512 GB opslagruimte.

Als een telefoon een micro-sd-kaartslot heeft, kun je er een micro-sd-kaartje in stoppen om de opslag eenvoudig uit te breiden. Zo'n kaartje is relatief goedkoop en verkrijgbaar met 2 GB tot 512 GB opslaggeheugen. Kijk vooraf goed of jouw toestel een slot heeft voor een micro-sd-kaartje, een iPhone heeft daar bijvoorbeeld geen plek voor. Als hij dat niet heeft, is het des te belangrijker om een toestel te kiezen met voldoende opslaggeheugen.

Is een opvouwbare smartphone het geld waard?

Een relatief nieuwe trend op smartphone-gebied zijn vouwbare schermen. Eigenlijk ontstaat hierdoor een smartphone en tablet in één. Zit het scherm dicht, dan is het een dunne telefoon. Vouw je hem open, dan is het een (kleine) tablet. Er zijn momenteel twee partijen die hiermee daadwerkelijk een toestel op de markt hebben gebracht: Samsung en Huawei. In beide gevallen zijn dit telefoons van meer dan 2.000 euro. Dat is even slikken!

Wij kunnen uiteraard niet in je portemonnee kijken, maar over het algemeen vinden we het wel erg veel geld voor een telefoon. Zeker omdat de techniek nog in de kinderschoenen staat en daar horen ook wat kinderziektes bij, zoals slijtende scharnieren. Maar het is zeker iets om in de gaten te houden. Niet alleen ziet het er zeer gelikt uit, de verwachting is ook dat dit soort smartphones telkens goedkoper worden. 

Is een Huawei-smartphone veilig?

Huawei was tot voor kort een populair smartphone-merk, bijna even groot als de onbetwiste Android-koning, Samsung. Om goede reden ook, de prijs/kwaliteitverhouding was altijd uitstekend. Vandaag de dag raden we echter niet aan om een Huawei-telefoon te kopen, en dat heeft alles te maken met het handelsconflict dat er tussen de Verenigde Staten en China gaande is. 

In het kort komt het er op neer dat Amerikaanse bedrijven geen zaken meer met Huawei mogen doen, omdat de Amerikaanse overheid vermoed dat er sprake is van spionage. Overigens is hier nog nooit bewijs voor gevonden. Heel concreet moeten de nieuwste Huawei-telefoons het desondanks stellen zonder Google-diensten. Ze draaien weliswaar nog steeds op Android, maar zonder apps als Gmail, Google Maps, en vooral belangrijk: zonder Play Store. 

Dat betekent dat je er niet via de officiële en meest veilige route andere Android-apps op kunt installeren. Je bent aangewezen op het aanbod in Huawei's eigen downloadwinkel, waar veel minder apps in staan. Om deze reden kun je op dit moment beter een toestel van een ander merk kiezen, hoe aantrekkelijk de specificaties ook zijn.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle smartphones op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!