De lekkerste drankjes voor de feestdagen!

Inhoudsopgave

  1. Champagnecocktails
  2. Kerstcocktails
  3. Andere lekkere winterdranken
  4. De lekkerste kerstkoffie
  5. Varianten voor warme chocolademelk

De feestdagen staan voor de deur. Dat betekent lekker eten, maar ook héérlijke drankjes. We serveren je in dit artikel de allerlekkerste kerstdrankjes: met én zonder alcohol. Van een kerstcocktail en glühwein tot de allerbeste varianten voor chocolademelk en kerstkoffie.

Champagnecocktails

Bij de eindejaarsfeesten horen bubbels! Een glaasje cava, prosecco of champagne is altijd lekker. Wil je dit jaar iets specialer uit de hoek komen? Dan kun je natuurlijk ook een cocktail op basis van bubbles serveren. Wat dacht je van een fruitige Bellini of Sparkling Negroni?

Bellini

  • Nodig:
  • Perzik
  • Mousserende wijn
  • Verse munt

  • Aan de slag:
  • Schil en ontpit de perzik.
  • Pureer de vrucht vervolgens met een staafmixer of gooi ‘m in de blender.
  • Voor een fijne structuur kun je perzikpuree eventueel zeven.
  • Doe ¼ van de perziksap in een champagneglas en vul voorzichtig aan met cava, champagne of prosecco.
  • Werk af met een blaadje verse munt.

Tip: Liever alcoholvrij? Er bestaat ook bubbeltjeswijn zonder alcohol!

Sparkling Negroni

  • Nodig:
  • - Campari
  • - Mousserende wijn
  • - Sinaasappel
  • - IJsblokjes

  • Aan de slag:
  • Doe flink wat ijsblokjes in een groot cocktailglas.
  • Voeg 5cl Campari toe.
  • Vul aan met mousserende wijn en versier met een schijfje sinaasappel op de rand van het glas.

Tip: Maak je vaak cocktails? Dan is een ijsblokjesmaker een goede investering!

Kerstcocktails

Geen fan van bubbeltjeswijn? Er zijn gelukkig meer dan genoeg andere kerstcocktails om te maken. Ideaal als aperitief, maar ook lekker als afsluiter later op de avond! Op ons verlanglijstje staat dit jaar de White Xmas en Portonic.

White Xmas

  • Nodig:
  • - Wodka
  • - Kokossap
  • - Vanillestok
  • - Kaneelstokje
  • - Crushed ice

  • Aan de slag:
  • Snijd de vanillestok in de lengte in twee stukken en schraap de vanille met een mes uit het stokje.
  • Doe een mespunt vanille in een cocktailshaker die met crushed ice gevuld is.
  • Voeg één deel wodka toe en drie delen kokossap.
  • Shake stevig en giet de inhoud in een longdrinkglas.
  • Garneer met een kaneelstokje.

Portonic

  • Nodig:
  • - Citroen
  • - Witte porto
  • - Tonic
  • - Crushed ice
  • - Verse munt

  • Aan de slag:
  • Vul een hoog glas met flink wat crushed ice.
  • Giet er 50 ml witte porto in.
  • Vul aan met 100 ml tonic en werk af met een partje citroen.

  • Tip: IJs zelf crushen? Dat gaat heel eenvoudig in een ijscrusher of een blender met crush-functie!

Andere lekkere winterdranken

Er zijn natuurlijk ook nog een heleboel andere lekkere kerstdranken. Denk maar aan glühwein, anijsmelk, Zweedse eggnog, warme punch, Deense glogg of gekruide appelcider. Onze favorieten? Zopie en Britse appelglühwein. Deze recepten zijn meteen voor een grote portie!

Zopie

  • Nodig:
  • - 1 liter bokbier
  • - 2 kruidnagels
  • - Citroen
  • - Kaneelstok
  • - 125 gram basterdsuiker
  • - 2 eieren
  • - 100 ml rum

  • Aan de slag:
  • Verwarm het bier met de kruidnagels, de kaneelstok en twee schijfjes citroen in een steelpan. Laat ongeveer 20 minuten koken.
  • Meng de eieren en de suiker en voeg het al kloppend bij het kokende biermengsel.
  • Voeg op het allerlaatste moment de rum toe.

Britse appelglühwein

  • Nodig:
  • - Appelsap
  • - Kaneelpoeder
  • - Nootmuskaat
  • - Appels
  • - Kaneelstokjes
  • - Optioneel: rum

  • Aan de slag:
  • Verwarm het sap met een halve theelepel kaneelpoeder en een flinke snuf nootmuskaat in een steelpannetje.
  • Voeg ca. 80 ml rum toe. Voor een alcoholvrije variant laat je de rum achterwege.
  • Roer goed en laat opwarmen tot aan het kookpunt.
  • Verdeel over verschillende glazen en garneer met schijfjes appel en een kaneelstokje.

De lekkerste kerstkoffie

Wil je na het kerstdiner een speciaal kopje koffie zetten? Een Irish Coffee is lekker, maar wel erg klassiek. Met deze recepten voor de allerlekkerste kerstkoffie maak je ongetwijfeld indruk op je gasten. Moeilijk? Helemaal niet! Wij gebruiken voor deze recepten een espressomachine, maar als je die niet hebt, kun je ook gewoon een koffiezetapparaat gebruiken.

Espresso à l’orange

  • Nodig:
  • - 30 ml espresso
  • - Sinaasappel
  • - Cognac
  • - Slagroom

  • Aan de slag:
  • Bereid je favoriete espresso in een groot glas.
  • Was de sinaasappel grondig en rasp dunne stukjes schil boven de koffie.
  • Voeg een scheut cognac toe en eventueel wat suiker.
  • Rond het af met opgeklopte slagroom en een schijfje sinaasappel op de rand.

Marshmoffee

  • Nodig:
  • - 50 ml espresso
  • - 150 ml chocomel
  • - 3 gram anijspoeder
  • - Witte marshmallows

  • Aan de slag:
  • Bereid je favoriete espresso in een grote mok.
  • Warm 150 ml chocomel op (in de magnetron of in een steelpannetje) en voeg het toe in de grote mok.
  • Doe wat anijspoeder in de drank en roer het goed door.
  • Versier de drank met marshmallows. Die smelten en maken er een heerlijk smeuïg drankje van!

Varianten voor warme chocolademelk

Voor de feestdagen mag je wel wat moeite doen. Gewone chocomel? Dat is té simpel. Verras je gasten dit jaar met een pittige versie op basis van chili, of een witte chocomel met matcha. A match made in heaven!

Spicy choco

  • Nodig:
  • - Pure chocolade
  • - Volle melk
  • - Slagroom
  • - Chilipoeder

  • Aan de slag:
  • Hak 30 gram pure chocolade in stukjes.
  • Verwarm 200 ml volle melk met de stukjes chocolade in een steelpannetje, maar laat het niet koken.
  • Klop intussen wat slagroom stijf.
  • Doe de chocomelk in een grote kop, voeg een lepel opgeklopte room toe en werk af met een snuifje chilipoeder.

Witte matcha

  • Nodig:
  • - Volle melk
  • - Witte chocolade
  • - Matchapoeder
  • - Rood-witte zuurstok

  • Aan de slag:
  • Hak 20 gram witte chocolade in stukjes.
  • Verwarm 200 ml volle melk met de stukjes chocolade in een steelpannetje.
  • Laat niet koken!
  • Voeg 1,5 koffielepel matchapoeder toe.
  • Schuim het drankje eventueel op in de blender of met een staafmixer. Garneer met een rood-witte zuurstok!