Multiroom speakers

Multiroom speakers, netwerk speakers, multiroom systeem, music streaming, audio streaming zijn enkele termen die eigenlijk allemaal hetzelfde betekenen. Namelijk door het hele huis muziek afspelen zonder kabels door je huis te trekken.
Je kan hiermee door het hele huis dezelfde muziek afspelen. Ook bieden veel systemen de mogelijkheid om op elke speaker afzonderlijk muziek af te spelen. Zo kan iedereen op zijn eigen kamer naar zijn favoriete muziek luisteren.
Je kan in elke kamer waar je muziek wilt kunnen luisteren een speaker plaatsen. Daarnaast zijn de speakers meestal redelijk compact van formaat waardoor je ze ook gemakkelijk in huis kan verplaatsen.

Bekijk het aanbod van de multiroom speakers

...

Hoe werkt een multiroom speaker

Een multiroom speaker systeem maakt gebruik van het draadloze netwerk in je huis. Een goed functionerend draadloos netwerk is dan eigenlijk ook de enige vereiste om te kunnen genieten van muziek in elke ruimte in je huis.
Diverse multiroom systemen, zoals bijvoorbeeld Sonos en Samsung kunnen gebruik maken van een eigen netwerk (mesh-netwerk). Je hebt hiervoor een los kastje nodig, ook wel hub of bridge genoemd, die je aansluit op je router. Het voordeel van een eigen netwerk voor de multiroom set is dat het geen capaciteit gebruikt van je reeds bestaande draadloze netwerk. Ook wordt door dit aparte netwerk het bereik van het signaal vergroot waardoor je overal in huis, ongeacht het aantal WiFi apparaten, de beschikking hebt over een goede draadloze verbinding en je zonder problemen kan genieten van muziek overal in je huis.

Naast dat de multiroom speakers functioneren via je thuisnetwerk hebben diverse multiroom speakers ook de mogelijkheid om muziek af te spelen via een andere draadloze overdracht zoals Bluetooth of AirPlay.

Installatie en bediening van een multiroom speaker

app Het installeren van de multiroom speaker(s) is zeer eenvoudig en gebeurt via een app op je telefoon of tablet. Je telefoon of tablet fungeert daarna ook als afstandsbediening voor de speakers. Via deze app op je telefoon of tablet bedien je de speakers en heb je toegang tot je muziek die is opgeslagen op de apparaten die zijn geïntegreerd in je netwerk. Dat kan dus muziek van je telefoon zijn maar ook vanaf je computer, een netwerkschijf of het geluid van je tv. Ook kan je gebruik maken van online muziekdiensten zoals Spotify of Deezer.
Sommige multiroom systemen hebben de mogelijkheid om andere audio apparaten (bedraad) aan te sluiten op de speakers. Zo kan je nog apparaten aansluiten die niet zijn geïntegreerd in je thuisnetwerk.
Let er bij aanschaf van een multiroom speaker wel op of deze de functionaliteiten ondersteunt die jij graag wilt. Niet elke online muziekdienst wordt bijvoorbeeld door elke fabrikant ondersteunt.

Wat kost een multiroom set

Uiteraard is dit helemaal afhankelijk van het aantal en het type speakers wat je wil aanschaffen. Een kleinere multiroom speaker begint bij een prijs van rond de € 200,- per stuk. Grotere formaten, die qua geluidskwaliteit ook weer beter zijn, kunnen oplopen tot zo'n € 500,- per stuk.

playbarOok heb je inmiddels Soundbars die geschikt zijn voor multiroom geluid. Deze liggen qua prijs rond de € 700,-.

Het grote voordeel van een multiroom systeem is dat je niet alle speakers in één keer hoeft te kopen. Je kan je multiroom systeem steeds verder uitbreiden zodat je hiermee ook de kosten spreidt.

Bekijk het aanbod van de multiroom speakers

De Samsung WAM751 multiroom speaker is Best Reviewed van de maand januari op Kieskeurig.nl geworden. Deze is ook leverbaar in een zwarte uitvoering, de WAM750.